אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יהודה הרציג: "תקצוב השכונות נכון, אך השליטה נמצאת עדיין בידי הרשויות"

יהודה הרציג: "תקצוב השכונות נכון, אך השליטה נמצאת עדיין בידי הרשויות"

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תתקצב לראשונה שכונות בערים פריפריאליות שבהן קיים סיכון גבוה לרעידות אדמה. יהודה הרציג: "ונניח שהמדינה שמה כסף על שכונה, מה זה עוזר אם העיר נגד תמ"א 38?"

25.08.2019, 09:53 | דב כהן

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הודיעה כי תקצה 12 מיליון שקל לתכנון פרויקטים נבחרים של התחדשות עירונית בשמונה ערים. זאת, במסלול תכנון שכונתי הכולל תוכניות מתאר ומסמכי מדיניות להתחדשות עירונית. לפי התוכנית, הרשות תתקצב תכנון של כ-32 אלף יחידות דיור חדשות בשכונות אלה, שיתווספו לכ-20 אלף יחידות הדיור הקיימות בהן.

התוכנית עתידה לתקצב, לראשונה, ערים שקיים בהן סיכון ססמי לרעידות אדמה, המצויות ברובן בפריפריה הגאוגרפית של ישראל, שם על פי רוב אין כדאיות כלכלית למיזמי התחדשות עירונית. לפי הודעת הרשות, "לאחר תכנון התוכניות או מסמכי המדיניות בשכונות הוותיקות של הערים, יזמים פרטיים יקדמו תכנון מפורט ויוציאו לפועל את הבנייה בשיתוף עם הרשויות המקומיות, ולאחר קבלת הסכמה מבעלי הדירות".

קראו עוד בזירת הנדל"ן

במסגרת התוכנית, בעיר טבריה יתוכננו 4,000 יחידות דיור (מתוכן 3,000 חדשות) בשכונת קרית משה הנמצאת בסמוך למרכז העיר. כחלק מהתכנון, מוצעת גם תוספת של שטחי מסחר ותעסוקה. העיר צפת ביקשה לחדש את שכונת כנען הממוקמת בסמוך לעיר העתיקה, ושחלק ממבניה הוקמו בשנות ה-50. לפי התכנון ייבנו בה 5,100 יחידות דיור, מתוכן 3,952 תוספתיות והשאר קיימות.

בעיר חיפה הוגשו בקשות לתכנון של 4,800 דירות חדשות בשכונת קרית שפרינצק ובשכונת רמת שאול שבמורדות הכרמל. אלה ייבנו לצידן של 4,200 יחידות הקיימות בשכונות.

בפתח תקוה יחודש חלק משכונת יוספטל שסמוכה לכביש 40, שם ייבנו 4,700 יחידות דיור חדשות לצד 1,256 יחידות קיימות. חולון מעוניינת לחדש את שכונת ג'סי כהן הישנה, עם הוספת 3,500 יחידות דיור חדשות לצד 3,500 יחידות דיור קיימות.

גם כפר סבא תיהנה מתוכנית התקצוב החדשה של הרשות הממשלתית.שם מתוכננת תוספת של 8,146 יחידות דיור במרכז העיר לצד 4,243 יחידות דיור קיימות. עוד ישוקם מבנה העירייה ברחוב ויצמן. ברמת גן יחודש חלק משכונת עמידר, ובגבעתיים – מתחם בשכונת בן-גוריון. בכל אחת מאלה מדובר בבנייתן של אלפי יחידות דיור חדשות.

ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן. ערים בעלות סיכון הגישו בקשות לתקצוב, צילום: אוראל כהן ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן. ערים בעלות סיכון הגישו בקשות לתקצוב | צילום: אוראל כהן ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן. ערים בעלות סיכון הגישו בקשות לתקצוב, צילום: אוראל כהן

"הבטחות בעלמא"

"כל עוד סמכויות התכנון וכל מה שקשור להתחדשות עירונית נמצא בידי הרשויות המקומיות ולא בידי המדינה, כל תוכנית התקצוב למיניהן – ויהיו כוונותיהן טהורות ככל שיהיו – לא יהיו בנות-יישום ויישארו בגדר הבטחה בעלמא", אומר יהודה הרציג, המנכ"ל והבעלים של קבוצת הרציג נדל"ן. הקבוצה היא מחברות הנדל"ן הבולטות בתחום ההתחדשות העירונית, והקימה עד היום במסגרת פרויקטים אלה יותר מ-2,000 יחידות דיור במרכז הארץ ובפריפריה, לרבות בשכונות שיתוקצבו בתוכנית הרשות הממשלתית.

לדברי הרציג, "עם כל הרצון והנכונות של הרשות הממשלתית, מבלי שיהיה לזה צעד משלים של העברת הסמכויות בתחום ההתחדשות העירונית לידי הממשלה, הדברים יישארו תקועים. נניח שעכשיו ישפכו כסף על שכונה מסוימת בכפר סבא – מה זה יעזור אחרי שהעירייה שם הודיעה באחרונה שהיא מקפיאה את כל מיזמי התמ"א 38? אותו דבר לגבי רמת גן וההצהרות של ראש העיר שם".

עם כל ביקורתו של הרציג על הרשויות המקומיות והכתף הקרה שהן מפנות לפרויקטים של התחדשות עירונית, הרי שהוא גם מבין את הקושי שהן מתמודדות עמו: "כיום אין כמעט שום תמריץ לעיריות להרחיב את היקף הפרויקטים של תמ"א 38 ופינוי-בינוי. הביורוקרטיה מסורבלת ומתישה – לא רק עבור היזמים והדיירים אלה גם עבור הרשויות עצמן. הן לא מקבלות שום תמיכה ממשלתית שתאפשר להן להתמודד עם העומס שנוצר על התשתיות הציבוריות כתוצאה מתוספת האוכלוסייה בפרויקטים האלה. מהבחינה הזאת, המהלך של הרשות להתחדשות עירונית הוא צעד בכיוון הנכון, אך הוא בטח לא הכל".

יהודה הרציג, מנכ"ל הרציג נדל"ן. "אם התכנון יישאר בידי הרשויות, התוכניות יישארו בגד הבטחות בלבד" יהודה הרציג, מנכ"ל הרציג נדל"ן. "אם התכנון יישאר בידי הרשויות, התוכניות יישארו בגד הבטחות בלבד" יהודה הרציג, מנכ"ל הרציג נדל"ן. "אם התכנון יישאר בידי הרשויות, התוכניות יישארו בגד הבטחות בלבד"

הרציג מציין פתרון נוסף שלטענתו יתמרץ רשויות להרחיב את היקפי הפרויקטים בשטחן: "ברגע שיאפשרו לעיריות להשית אגרה או היטל בגין השבחה על כל יחידת דיור שתיבנה במסגרת של התחדשות עירונית, יהיה מספיק כסף לתשתיות מסביב. בתמורה אפשר לאשר ליזמים דירה נוספת בכל פרויקט, שתכסה את עלויות ההיטל ותשמור על הכדאיות הכלכלית במיזם. כך ייחסכו כל המחלוקות בין הרשויות השונות, וההתחדשות העירונית תגיע גם לבית שאן ולטבריה".

ראש הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, חיים אביטן, התייחס גם הוא בשבוע שעבר לתוכנית התקצוב החדשה: "לשמחתי, בסבב זה הגישו בקשה ערי פריפריה הנמצאות בסיכון ססמי גבוה, ואני שמח שההתחדשות העירונית תתאפשר גם בהן. הרשות שמה לה למטרה להגיע לכל מקום בישראל, בין אם במרכז ובין אם בפריפריה, כדי לחדש את השכונות הוותיקות ולהפוך את המבנים בהן לבטוחים ונעימים יותר למגורים".

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

 

תגיות