אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שכנה בצרות: פיץ' מורידה את דירוג האשראי של לבנון צילום: רוטירס

שכנה בצרות: פיץ' מורידה את דירוג האשראי של לבנון

זאת על רקע צמצום זרימת ההון למדינה; הדירוג של השכנה הצפונית, בעלת החובות מהגבוהים בעולם, עומד גם כך על רמת "זבל", ועתה פיץ' מורידה אותו לראשונה מזה שלוש שנים בשתי רמות ל-CCC

24.08.2019, 11:43 | שירות כלכליסט
סוכנות דירוג האשראי פיץ' הורידה את הדירוג של לבנון, שגם כך נמצא ברמת "זבל", זאת על רקע צמצום בזרימת ההון מתושבים שגרים מחוץ למדינה. לבנון נחשבת לאחת המדינות בעלת החובות מהגבוהים בעולם.

קראו עוד בכלכליסט

פיץ' הורידה את הדירוג של לבנון, לראשונה מזה שלוש שנים, בשתי רמות ל-CCC. במקביל, בסוכנות דירוג האשראי S&P השאירו את הדירוג ללא שינוי על רמה של B-, הנמוכה בשש רמות מדירוג השקעה, ורמה אחת מעל הדירוג שהעניקו במודי'ס למדינה.

ביירות, צילום: shutterstock ביירות | צילום: shutterstock ביירות, צילום: shutterstock

"הורדת הדירוג משקפת לחץ מתגבר על המודל הפיננסי של לבנון והסיכונים המוגברים ליכולת של הממשלה לשלם את חובותיה", נכתב בהצהרה שפרסמה סוכנות דירוג האשראי, "בעוד שצעדי המדיניות האחרונים שננקטו מצביעים על ניסיון להתאמה פיסקאלית, יש מחסור בתוכנית יציבה לטווח הבינוני לייצוב יחס החוב-תוצר".

כדי לרצות את המלווים ולהגן על ההצמדה לדולר, בלבנון נסמכים על חשבונות הבנק, בעיקר של מיליוני הלבנונים המתגוררים מחוץ למדינה. בבנק המרכזי משתמשים במה שהם מכנים כ"הנדסה פיננסית" כדי לשמור על תזרים קבוע של הון.

עם זאת, בחודש מאי נרשמה ירידה במספר חשבונות הבנק, לראשונה מזה למעלה מעשור, כך לפי גולדמן זאקס. במקביל, התשואה על האג"ח הנקובות ביורו ומיועדות לפירעון ב-2021 טיפסה לראשונה ל-19%.

לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, נטל החובות הציבורי של לבנון יטפס לשיעור של 180% מהתוצר עד 2023. בכל זאת, לבנון מעולם לא נקלעה לחדלות פירעון על החובות שלה ובכירים בממשלה דחו את האפשרות של פריסת חובות.

עם זאת, הסיכון בו המדינה תידרש לבצע ארגון מחדש לחובות שלה הספיק למודי'ס להורדת דירוג בינואר. ההחלטה של פיץ' התקבלה על אף שבחודשים האחרונים פעלו כאמור בלבנון לייצב את המצב הפיננסי. הממשלה אישרה תכנית רפורמות בתעשיית החשמל והעבירה את תקציב 2019 שכלל הגדלת מסים וקיצוצים בסקטור הציבורי. הצעדים הללו צפויים לצמצם את הגירעון לשיעור הנמוך מ-.5% מהתמ"ג וזאת משיעור של 11% שנרשם ב-2018.

תגיות