אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ עבר לנשק אוטומטי - והעולם רועד צילום: איי אף פי

ניתוח כלכליסט

טראמפ עבר לנשק אוטומטי - והעולם רועד

הנשיא האמריקאי העלה הילוך בסוף השבוע ונכנס לסחרור מטורף יותר מתמיד. מהמתקפה האלימה ביותר עד כה נגד יו"ר הפד ועד להשתלחות בחברות אמריקאיות. כלכליסט ממפה את האירועים שהקפיצו את מדד הפחד

25.08.2019, 07:01 | עדי ברק

סוף השבוע האחרון היה עדות מוצקה לכך כי מלחמת הסחר שמשתוללת בין ארה"ב לסין זה למעלה משנה כבר שלחה את גרורותיה לכל עבר. חילופי המהלומות בין שתי המעצמות הגדולות בעולם, שפוגעים ביצרנים, ביצואנים ובצרכנים, בין אם אמריקאים, סינים או אירופים, נסקו לעוצמות חדשות שמעלות סימני שאלה חדשים לגבי המשמעות וההשלכות של השיבושים בשרשראות האספקה העולמיות. מחידוש תוכנית סין למסות מכוניות אמריקאיות, דרך ההשתלחות האלימה של הנשיא טראמפ ביו"ר הפדרל ריזרב ועד לקריאה של בריטניה למצוא חלופה לדולר. כלכליסט ממפה שלב אחרי שלב את האירועים הדרמטיים ואת השלכותיהם. (כל הזמנים מוצגים לפי שעון ישראל).

קראו עוד בכלכליסט

יום שישי, 16:04

סין מעלה מכסים על סחורות מארה"ב

הממשל הסיני הודיע כי יעלה את המכסים המוטלים על סחורות אמריקאיות בשווי של 75 מיליארד דולר, בשתי פעימות. ב־1 בספטמבר יעלו המכסים על סויה ב־5% ואילו המכסים על בקר וחזיר מתוצרת ארה"ב יקפצו ב־10%. עלייה של 10% תושת החל ב־15 בדצמבר גם על חיטה, תירס ודורה מתוצרת ארה"ב, ובמקביל, סין תחדש מכסים בגובה 25% על כלי רכב אמריקאיים.

פרשנות נשיא שהכול עבורו הוא משחק סכום אפס טראמפ לא מפסיק לטלטל את הכלכלה הבינלאומית ומשתמש בה ככלי נשק; וכך גם נגיד ממדינה ידידותית כמו בריטניה לא מהסס לערער על מעמדו של הדולר, ומאידך נשיא ברזיל מקבל אור ירוק למהלכים שמביאים להשמדת יערות הגשם באמזונס רן אברמסון, 20 תגובותלכתבה המלאה

המשמעות: המכסים הקודמים שהטילה בייג'ינג על תוצרת חקלאית אמריקאית כבר חתכו בחדות את היצוא בענפים הללו, תוך גרימת פגיעה קשה למגדלים. המכסים החדשים רק יחמירו את המצב ויציפו תהיות חדשות לגבי האסטרטגיה של טראמפ לחזק את התעשייה האמריקאית על ידי ענישת סין. כך לדוגמא, המכס הסיני על בשר חזיר מתוצרת ארה"ב, שעמד עד כה על 62%, הביא לירידה של 8.4% בשווי היצוא של ענף זה מארה"ב בשנה שהסתיימה באפריל 2019. "כל החמרה במלחמת הסחר מעיקה על מגדלי החזירים בארה"ב", ציינה המועצה הלאומית של הענף, לאחר העלאת המכסים הקודמת מצד סין. טראמפ הכריז בעבר על סיוע לחקלאים בהיקף של 28 מיליארד דולר. כעת, הרחבת התמיכה היא אפשרות סבירה, בהינתן הדגלים האדומים שמרימים הנפגעים.

נשיא סין שי ג נשיא סין שי ג'ינפינג ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: AP נשיא סין שי ג

מכה קשה עתידה לנחות גם על חברות רכב שמייצרות בארה"ב ומייצאות לסין, כמו טסלה, ב.מ.וו ומרצדס בנץ. היצרניות הגרמניות, שבמולדתן הן כבר ספגו ירידות מהותיות בהיקף המסירות בשנה החולפת, מגמה שתרמה לסכנת המיתון המרחפת מעל גרמניה, יצטרכו לחשב את צעדיהן מחדש. האם להישאר בארה"ב ולספוג עוד הפסדים, או ללכת בעקבות הארלי דיווידסון למשל, שהעבירה פעילות לתאילנד.

יום שישי, 17:10

יו"ר הפד נואם, טראמפ תוקף

משקיעים ואנליסטים המתינו ביום שישי למוצא פיו של יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול שנאם בכינוס השנתי של נגידי הבנקים המרכזיים בג'קסון הול, וויומינג. פאוול התייחס בדבריו לאתגרים הניצבים בפני קובעי המדיניות והתחייב לעשות את כל הדרוש כדי להתמגן מפני הסכנות האורבות לכלכלת ארה"ב. אלה כוללות את השלכות ההתכווצות שרשמה גרמניה ברבעון השני, הירידה במדדים הסינים והמשבר במרכז הפיננסי הונג קונג. עם זאת, הוא לא ציין האם בכוונת הפד להמשיך ולהוריד את הריבית בארה"ב. הראשון להגיב לערפול היה טראמפ, שלא הסתיר את אכזבתו ואף השווה את פאוול ליריבו המושבע, נשיא סין שי ג'ינפינג.

המשמעות: השווקים הגלובליים קיבלו הוכחה נוספת לכך שהבנק הפדרלי המרכזי, האמור לפעול כשטח סטרילי, ללא התערבות הנשיא, נתון תחת מכבש לחצים פוליטיים אימתני. עובדה זו הופכת את הבנק המרכזי החשוב בעולם, שכולם ממתינים בדריכות להחלטותיו, לגוף הנמצא תחת מתקפה חסרת תקדים, ואשר יתקשה משום כך להמשיך ולזכות באמון המשקיעים.

יו"ר הפד ג יו"ר הפד ג'רום פאוול | צילום: איי אף פי יו"ר הפד ג

בעולמו המטורלל של טראמפ, אף כי רשמית אין לו את הסמכות החוקית לפטר את יו"ר הפד - שום תרחיש אינו דמיוני. בניסוח מרומז, לפני צאתו לוועידת ה־G7 בצרפת, טראמפ הציף את האפשרות להחלפת פאוול, והודיע כי אם יתפטר, הוא לא מתכוון לעצור בעדו. "הדרך היחידה לפטר את היו"ר היא פשוט להפר את החוק", כך לפי אלן זנטנר, אנליסטית בכירה במורגן סטנלי. "הקונגרס יצטרך למצוא סיבה לפטר אותו באמצעות הצבעה והליך מוסדר".

יום שישי, 18:05

טראמפ דורש מחברות למצוא חלופה לסין

בעוד ערוץ המשא ומתן מול סין נסגר שוב, טראמפ פקד על תאגידים וחברות בארה"ב למצוא חלופה למוצרים מתוצרת סין, זאת למרות שהם כבר נאנקים תחת נטל שיבוש שרשראות האספקה. "בטיפשותה, המדינה שלנו הפסידה טריליוני דולרים לסין במשך שנים על גבי שנים", צייץ בחשבון הטוויטר שלו. "הם גנבו את הקניין הרוחני שלנו, אני לא אתן לזה להמשיך לקרות! אנחנו לא צריכים את סין. החברות האמריקאיות הנהדרות שלנו נדרשות בזאת להתחיל באופן מיידי לחפש חלופות לסין, כולל להחזיר את עצמכן הביתה ולייצר בארה"ב".

טראמפ, צילום: איי אף פי טראמפ | צילום: איי אף פי טראמפ, צילום: איי אף פי

המשמעות: מניות החברות האמריקאיות שתלויות באספקה סינית רעדו בעקבות האיום של טראמפ. מניית אפל צנחה ב־4.6%, נייקי וקאטרפילר נחלשו ב־3%, וכך גם ווירפול וראלף לורן. יצרנית השבבים קוואלקום איבדה 4.7% ו־Nvidia נפלה ב־5.2%. במקביל, מדד הפחד VIX נסק ב־20%, הנאסד"ק איבד 3% מערכו והתשואות על אג"ח אמריקאיות קרסו. גם אם הנחת העבודה היתה שהנשיא האמריקאי הוא הביריון השכונתי, עליית המדרגה בטון הדיבור היא איתות לעוד הרבה מסכים אדומים שבדרך.

יום שישי, 23:15:

הנגיד הבריטי קורא להחליף את הדולר

מארק קרני, העומד בראש הבנק המרכזי של אנגליה הודיע כי אין עתיד להישענות על הדולר ומציע להחליפו במערכת מוניטרית ופיננסית שתתבסס על מקבץ מטבעות זרים. את הדברים אמר קרני בג'קסון הול, מה שהבטיח קשב מלא של כל הגופים הרלוונטיים.

הנגיד הבריטי קרני, צילום: בלומברג הנגיד הבריטי קרני | צילום: בלומברג הנגיד הבריטי קרני, צילום: בלומברג

המשמעות: עם ותק של שש שנים בראש הבנק המרכזי של אנגליה, קרני זוכה להערכה רבה, והוא זה שהוביל עתה את הקריאה הראשונה של כלכלה מערבית להחלפת הדולר. ארה"ב אחראית על 10% מהסחר העולמי ו־15% מהתמ"ג, אבל יותר מ־60% מעתודות המט"ח הן דולריות. במקביל, מחירי סחורות מרכזיות כמו נפט נקובים בדולר, ויותר מ־40% מהעסקאות מתבצעות במטבע האמריקאי. ריצ'רד נפיו, לשעבר מומחה לסנקציות במשרד האוצר האמריקאי, אמר ל"פייננשל טיימס" כי מעמדו של הדולר לא נמצא בסכנה בעשור הקרוב. עם זאת, להנחתו צפוי מעבר הדרגתי למערכת שאינה נסמכת רק על המטבע האמריקאי. "המדיניות בוושינגטון תאיץ את התהליך", קבע. בטווח הארוך, מדינות עשויות להיפרד מהתלות בדולר בעיקר כמטבע מקלט, כמטבע שבו נקובים מחירי סחורות וככלי לביצוע עסקאות בינלאומיות.

יום שבת, 00:30

ארה"ב שוב מקפיצה מכסים על סחורות מסין

לטראמפ נדרשו שעות ספורות בלבד כדי להגיב למכסים הסיניים. ב־1 בספטמבר, אז תיכנס לתוקף הפעימה הראשונה של מכסי בייג'ינג, יועלו המכסים האמריקאיים על סחורות סיניות בשווי 300 מיליארד דולר מ־10% ל־15%. חודש לאחר מכן יוקפצו מכסים אמריקאיים על כל שאר היבוא מסין, בשווי 250 מיליארד דולר, מ־25% ל־30%.

המשמעות: סחורות מתוצרת סין יוסיפו להתייקר עבור הצרכן האמריקאי, שכן חברות מקומיות המייצרות בסין עתידות לגלגל אליהם את ההתייקרות. התזמון למהלך, בדיוק לפני עונת הקניות הבוערת של חג המולד, לא יכול היה להיות גרוע יותר. על פי נתוני איגוד ההלבשה וההנעלה האמריקאי, 40% מהבגדים שנמכרו בארה"ב בשנה שעברה ו־70% מהנעליים, הגיעו מסין. סעיפים אלה הם רק חלק קטן ממוצרי הצריכה שצפויים להתייקר, בין אם בעגלת הקניות הפיזית או המקוונת. אף כי ייתכן והעלאת המכסים תתמרץ חברות אמריקאיות להישמע לטראמפ ולחפש חלופות לסין, אין ערובה לכך שמהלכים כאלה אכן "יהפכו את אמריקה לגדולה שוב", כדברי טראמפ. זאת משום שהתאגידים הגדולים יעדיפו, על פי הערכות, להמשיך ולייצר בשווקים עם תנאי ייצור נוחים וזולים יותר, גם בשקלול המכסים.

תגיות