אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפכת חדלות פירעון עלולה לגרום לפיטורי אלפי עובדים צילום: עומר מסינגר

מהפכת חדלות פירעון עלולה לגרום לפיטורי אלפי עובדים

תיקון חדש של ביטוח לאומי קובע כי בעלים חדש של חברה בשיקום לא יצטרך לשלם פיצויי פיטורים לעובדים הוותיקים. באיזה מקרה הוא כן ישלם? אם הוא מחליט להמשיך ולהעסיקם

25.08.2019, 07:08 | שחר אילן

חוק חדלות הפירעון החדש - שייכנס לתוקף ב־15 בספטמבר, והרפורמה שהוא מציע בדיני פשיטת הרגל היא לעבור מתפיסה של ענישת החייב לתפיסה של שיקום - עלול לפגוע קשות דווקא בעובדים המועסקים בחברות הנמצאות בחדלות פירעון.

קראו עוד בכלכליסט

זאת מאחר שאחד הסעיפים שהוכנסו ברגע האחרון על ידי ביטוח לאומי קובע כי בעלים חדשים של חברות בהליכי שיקום לא יצטרכו לשלם פיצויי פיטורים לעובדים הוותיקים, אלא ביטוח לאומי יישא בעלויות. אולם אם העובדים הוותיקים ממשיכים לעבוד אצל הבעלים החדש, ולאחר תקופת מה הוא מפטר אותם, יהיה עליו לשאת בתשלומי פיטורים גם על כל השנים שהם עבדו אצל המעסיק הקודם. על כן התיקון הזה לחוק עלול לעודד את הבעלים החדשים לפטר את העובדים הוותיקים.

מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. תיקון בעייתי, צילום: עומר מסינגר מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. תיקון בעייתי | צילום: עומר מסינגר מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר. תיקון בעייתי, צילום: עומר מסינגר

עד היום כשהיה הסדר נושים שכלל מכירת עסק בחדלות פירעון, העובדים קיבלו את רוב כספי פיטורים מקופת ההסדר, ולא מביטוח לאומי. החוק החדש קובע שביטוח לאומי ישלם את הפיצויים גם לעובדים בהסדר נושים, זאת כדי להשאיר יותר כסף בקופת הפירוק ולהגדיל את ההחזרים לנושים הקטנים.

אלא שמתברר שביטוח לאומי השיג לעצמו כמה הקלות שלא הופיעו בהצעת החוק המקורית, ואחת מהן היא שעובדים שימשיכו לעבוד אצל הבעלים החדש שלו תימכר החברה - יעברו אליו יחד עם כל זכויותיהם, כלומר הוותק והזכות לפיצויים.

עו"ד אופיר רונן, המתמחה בייצוג עובדים בפשיטות רגל, מזהיר במכתב ששלח בשבוע שעבר לשר המשפטים אמיר אוחנה שהדבר יוצר אינטרס מובהק לבעלים החדשים לפטר את כל העובדים, כך שהעלויות לא יעברו אליהם. "למעסיק תהיה מוטיבציה לא לקחת אף עובד ותיק", אומר רונן.

כמו כן התיקון לחוק צפוי ליצור עומס על המערכת של ביטוח לאומי. עד היום הנאמנים בכל תיק פשיטת רגל הם שחישבו את הסכומים שמגיעים לעובדים וביטוח לאומי רק שילם. לפי החוק החדש, ביטוח לאומי גם יחשב את הפיצויים לכעשרת אלפים עובדים בשנה. עו"ד רונן מזהיר מ"חשש לקריסת מערך התשלומים" בשל העומס הצפוי.

עו"ד רונן מצביע על בעיה נוספת: הביטוח הלאומי שמשלם את הפיצויים לעובדים הוא מעתה גם מי שיקבע את גובהם, מה שלדעתו עלול לגרום לתשלומים נמוכים משמעותית. "יש פה ניגוד אינטרסים כי הם לא גורם אובייקטיבי", אומר רונן.

חוק חדלות פירעון, שאושר במרץ 2018, הוא החוק הכלכלי הגדול ביותר שהעבירה הכנסת ה־20, אך הוא לא חף מבעיות.

מביטוח לאומי נמסר בתגובה: "התיקון לחוק מאפשר לנו לשלם לעובד פיצויי פיטורים גם בהסדר נושים. זוהי תוספת למצב הקיים, שאינה גורעת, ומוערכת בעשרות מיליוני שקלים בשנה. אנו גם פועלים לשיפור זמני הטיפול בתביעות. גייסנו שישה עובדים ואנו נקלוט ונכשיר עובדים נוספים". עוד מציינים בביטוח הלאומי ש"התוספת לחוק היא הוראת שעה (כלומר חוק זמני. ש"א) לשלוש שנים. זאת על מנת לבחון את השפעתה, עלותה התקציבית בפועל והשלכותיה על ההליך".

תגיות