אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טראמפ בפסגת ה-G7: "מלחמת סחר? אני יכול להכריז על מצב חירום לאומי" צילום: אם סי טי

טראמפ בפסגת ה-G7: "מלחמת סחר? אני יכול להכריז על מצב חירום לאומי"

נשיא ארה"ב התייחס לחילופי המהלומות עם סין בסוף השבוע, אך אמר: "אנחנו מסתדרים איתם טוב מאוד"; קודם לכן צייץ בטוויטר: "מנהיגי ה-G7 מסתדרים זה עם זה מצוין, אנחנו עורכים פגישות טובות מאוד"; הוא הבטיח לבריטניה הסכם סחר "גדול מאוד" - לאחר שתעזוב את האיחוד

25.08.2019, 11:31 | שירות כלכליסט

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר היום (א') כי היה יכול להכריז על מלחמת הסחר כעל "מצב חירום לאומי", אם היה רוצה בכך. "במובנים רבים זה אכן מצב חירום לאומי", אמר הנשיא האמריקאי המשתתף בפסגת מנהיגי מדינות ה-G7 שנערכת בעיירה הצרפתית ביאריץ. עם זאת הוא ציין כי אין בכוונתו להכריז כרגע על מצב חירום.

קראו עוד בכלכליסט

טראמפ ציין כי "הייתי יכול להכריז על מצב חירום. הם גונבים מאיתנו קניין רוחני, 300 עד 500 מיליארד דולר בשנה. אנחנו מפסידים טריליון דולר בשנה במשך שנים רבות".

לדבריו, "למעשה, אנחנו מסתדרים טוב מאוד עם סין כרגע. אנחנו מדברים. אני חושב שהם רוצים להגיע להסכם סחר איתנו הרבה יותר מאשר אני רוצה בכך. אנחנו מקבלים הרבה מאוד כסף מהמכסים. מעולם לא קיבלנו 10 סנט מסין. נראה מה יקרה".

נשיא ארה"ב אמר את הדברים בפגישתו עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון. 

חילופי המהלומות האחרונים בתחום הסחר נרשמו בסוף השבוע. ביום שישי הודיעה סין על כוונתה להטיל מכסים על מוצרים אמריקאיים בהיקף של 75 מיליארד דולר; בתגובה, הודיע הבית הלבן כי החל מ-1 באוקטובר יעלה מ-25% ל-30% את שיעור המכס שכבר מוטל כיום על מוצרים סיניים בהיקף של 250 מיליארד דולר. במקביל יועלה מ-10% ל-15% שיעור המכס החדש, שאמור להיכנס לתוקף ב-1 בספטמבר ולחול על מוצרים סיניים בהיקף של 300 מיליארד דולר.

כינוס ה-G7 הבוקר בצרפת, צילום: איי אף פי כינוס ה-G7 הבוקר בצרפת | צילום: איי אף פי כינוס ה-G7 הבוקר בצרפת, צילום: איי אף פי

"פגישות טובות מאוד"

מוקדם יותר היום אמר טראמפ כי הוא מסתדר היטב עם בני בריתו מהמערב בפסגה; זאת,על רקע דיווחים על קרעים בין המנהיגים בעודם מתכוננים לדון בנושאי הסחר הגלובלי. פסגת ראשי שבע המדינות המתועשות ה-G7 מתקיימת על רקע החששות הגוברים ממיתון עולמי, ובעיצומה של תקופת פילוג בינלאומי שנובע מנושאים שונים שגרמו לקרעים בבריתות בנות עשרות שנים.

"לפני שהגעתי לצרפת, החדשות השקריות טענו שהיחסים ביני לבין מנהיגי שש המדינות הנוספות ב-G7 מתוחים מאוד, ושהפגישות המתוכננות יהיו אסון", כתב טראמפ בחשבון הטוויטר שלו לפני פגישתו עם ג'ונסון. "ובכן, אנחנו עורכים פגישות טובות מאוד, המנהיגים מסתדרים זה עם זה מצוין, והמדינה שלנו היא שיחת היום בזכות הצלחתה הכלכלית!". טראמפ הוסיף כי היתה לו ארוחת בוקר "נהדרת" עם ג'ונסון.

טראמפ וג טראמפ וג'ונסון | צילום: איי פי טראמפ וג

טראמפ הבטיח עסקת סחר גדולה עם בריטניה לאחר שתעזוב את האיחוד האירופי, ושיבח את ראש ממשלת בריטניה שהוא לדבריו האיש הנכון להוציא את המדינה מהאיחוד האירופי. הוא ציין כי חברותה של בריטניה באיחוד האירופי היתה נטל על המאמצים ליצור יחסי סחר קרובים יותר עם ארה"ב.

לדבריו, "אנחנו הולכים לעשות עסקה גדולה מאוד – יותר גדולה ממה שאי פעם הייתה לנו עם בריטניה. בנקודה מסוימת לא יעמוד בפניהם המכשול של – לא תהיה קשורה משקולת לקרסול שלהם, כי זה מה שהיה להם. אז הולכים להיות לנו שיחות סחר טובות מאוד ומספרים גדולים".

ג'ונסון אמר כי שיחות הסחר עם ארה"ב יהיו קשוחות, אך גם יספקו הזדמנויות מצוינות לעסקים בריטיים בשוק האמריקאי.

עם פחות משלושה חודשים שנותרו לדדליין לעזיבת בריטניה את האיחוד – ה-31 באוקטובר, עדיין לא ברור כיצד, מתי ואפילו האם תעזוב בריטניה את האיחוד. האי ודאות סביב הברקזיט שמטה את הקרקע מתחת רגליהם של בנות בריתה של בריטניה ושל המשקיעים, וגרמה למהומה בשווקים.

אחת הסיבות למתחים בין המדינות היא איומו של טראמפ ערב הפסגה להטיל מכסים על יינות צרפתיים "כמו שהם לא ראו מעולם", אלא אם צרפת תבטל מס דיגיטלי על חברות טכנולוגיה אמריקניות.

דונלד טאסק, נשיא המועצה האירופית, איים בתגובה שהאיחוד יגיב באופן "הולם" אם טראמפ אכן יממש את איומו.

קבוצת מדינות ה-G7 מורכבת מארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה, יפן ואיטליה. עד 2014 גם רוסיה לקחה חלק באירוע, אך היא הודחה בעקבות סיפוח חצי האי קרים מאוקראינה. בפסגה משתתפים בדרך כלל גם נשיא הנציבות האירופית ונשיא המועצה האירופית המייצגים את האיחוד האירופי. עם זאת, השנה נשיא הנציבות היוצא ז'אן קלוד יונקר לא השתתף שכן הוא מחלים מניתוח חירום.

תגיות