אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קנס ליזמיות: שיווקו יישוב שלא מתוכנן לקום הדמיה: אתר שיווק הפרויקט

בלעדי לכלכליסט

קנס ליזמיות: שיווקו יישוב שלא מתוכנן לקום

הרשות להגנת הצרכן תקנוס בכפוף לשימוע את א.לוי ומשהב, ששיווקו קרקע ביישוב עתידי בשם עומרית, אף שלממשלה אין תוכנית להקימו. החברות: “הצגנו לרוכשים את כל העובדות”

26.08.2019, 19:16 | אמיתי גזית

הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן צפויה להטיל קנס של עשרות עד מאות אלפי שקלים על חברות הבנייה א.לוי ומשהב בעקבות הטעיית צרכנים, כך נודע ל"כלכליסט". בפרסומים של שתי החברות שווקה קרקע לבניית בית ביישוב עתידי בשם עומרית שאמור לכאורה לקום בנגב, אלא שלממשלה אין שום תוכנית להקים יישוב כזה.

קראו עוד בכלכליסט

בשבועות הקרובים צפויה הרשות לשלוח לחברות הודעה על הכוונה להטיל עליהן את הקנס, והן יוכלו לבקש לממש את זכותן לשימוע, שלאחריו תתקבל החלטה סופית. בסמכותה של הרשות להטיל עיצום של עד 67 אלף שקל על פרסום שיש בו הטעיה בנסיבות מחמירות. במקרה זה מדובר בעבירה מתמשכת לכאורה שעשויה לגרור קנס מצטבר. ב־2016 למשל הטילה הרשות קנס בן מאות אלפי שקלים על חברת אדמה של אורן קובי בנימוקים דומים של הטעיית הציבור.

הדמיית הפרוייקט. מתוך החומר הפרסומי של החברות, הדמיה: אתר שיווק הפרויקט הדמיית הפרוייקט. מתוך החומר הפרסומי של החברות | הדמיה: אתר שיווק הפרויקט הדמיית הפרוייקט. מתוך החומר הפרסומי של החברות, הדמיה: אתר שיווק הפרויקט

לחברות א.לוי ומשהב כ־530 דונם של קרקע בייעוד חקלאי בסמוך לכביש 25, בין באר שבע לדימונה. הקרקע נרכשה לאחר שבתחילת שנות האלפיים נהגתה במשרד הבינוי והשיכון תוכנית להקמת חמישה יישובים, ובהם יישוב במיקום שבו לטענת החברות תקום עומרית. אולם התוכנית להקמת היישוב נדחתה ב־2007 על ידי הוועדה המחוזית דרום בנימוק שהיא נוגדת את מדיניות התכנון הארצית. בנוסף לכך הקמת יישוב מחייבת החלטת ממשלה, וזו מעולם לא התקבלה.

למרות זאת ב־2015 החלו החברות לשווק חצאי דונמים לבניית בתים ביישוב. השיווק נעשה באמצעות אתר אינטרנט ייעודי, ועל פי סרטון הפרסומת באתר מדובר ב"הזדמנות נדירה להשקיע בקרקע ייחודית שעליה יתוכנן יישוב קהילתי איכותי". עוד על פי המידע שבסרטון, היישוב ישתרע על 3,000 דונם, והוא יכלול 2,500 בתים שבהם יתגוררו כ־10,000 תושבים.

אניטה יצחק, סגנית הממונה וראש אגף חקירות ומודיעין ברשות להגנת הצרכן, אמרה ל"כלכליסט": "אין שום תוכנית שעליה אפשר להתבסס. ב־2016 משרד השיכון בעצמו הוציא אזהרה לגבי הפרסום והשיווק של עומרית, והבהיר שאין שם תוכניות, וכי כל מי שרוכש קרקע עושה זאת על דעת עצמו".

בפברואר 2016 חשף "כלכליסט" את דבר שיווק הקרקעות במקום ואת תגובת משרד הבינוי והשיכון שלפיה הוא "אינו מקדם כל תכנון או החלטת ממשלה לקידום התיישבות במקום". בעקבות הכתבה פתחה הרשות להגנת הצרכן בחקירה.

היישוב עומרית, צילום: ישראל יוסף היישוב עומרית | צילום: ישראל יוסף היישוב עומרית, צילום: ישראל יוסף

מאז נובמבר 2015 נרשמו הערות אזהרה על הקרקע שבבעלות א.לוי לטובת כ־100 אנשים פרטיים. 16 מההערות נרשמו לאחר אפריל 2016, כלומר לפחות חודשיים אחרי שמשרד הבינוי הבהיר כי לא מקודמת תוכנית להקמת יישוב.

מנכ"ל משהב עזרא ערוסי מסר בתגובה: "משהב רואה את עצמה שליחה יחד עם ציבור הרוכשים ורוצה לבנות יישוב יהודי על כביש 25 בין דימונה לבאר שבע, באזור בו רוב ההתיישבות היא בדואית. בעניין אישור הממשלה להקמת היישוב, הזמן יעשה את שלו".

מא.לוי נמסר בתגובה: "א. לוי השקעות ובניין מעולם לא הטעתה, וודאי שלא במתכוון, איש מרוכשי הזכויות במקרקעין שבבעלות החברה בדרום הארץ. אז כהיום הקפידו החברות להעמיד בפני רוכשי הזכויות את המסכת העובדתית, התכנונית והמשפטית המלאה הנוגעת למקרקעין. בהתאם לתקן 22 נמסר לכל רוכש גילוי מלא ושלם למצב המקרקעין ונמסרה העובדה כי אין הם מקרקעין לבנייה. בד בבד עשתה החברה ככל שלאל ידה כדי לקדם הליך תכנוני על המקרקעין. למצער, חילופי השלטון המרובים ובעקבותיהם חילופי העומדים בראש משרדי הבינוי והשיכון, האוצר והכלכלה הביאו להיעדר עקביות בהליכי התכנון". ככל ותתקבל עמדה בכתב מהרשות להגנת הצרכן, לחברה שמורה הזכות לפנות אליה במישרין וכן לערכאות".

תגיות