אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היצע הקנאביס יגדל פי 3; משרד הבריאות יחלק עוד רישיונות גידול צילום: אוראל כהן, יח"צ

בלעדי לכלכליסט

היצע הקנאביס יגדל פי 3; משרד הבריאות יחלק עוד רישיונות גידול

שבעה מגדלי קנאביס רפואי קיבלו רישיונות ועתידים לשלש את הכמות בשוק המקומי. המגדלים החדשים יתחילו באספקת תוצרת לבתי המרקחת עד סוף השנה ובמשרד הבריאות מצהירים: המחיר ירד - והדרך ליצוא תתקצר

28.08.2019, 07:22 | אדריאן פילוט

רפורמת הקנאביס מתקדמת: שבעה מגדלי קנאביס רפואי חדשים קיבלו רישיונות ממשרד הבריאות, כך נודע ל"כלכליסט". המגדלים צפויים להתחיל להעביר תוצרת לבתי המרקחת עד סוף השנה.

קראו עוד בכלכליסט

המגדלים הם אלפיס פלורה בע"מ ממשואה, ברלב גידולים מכפר הס, גידול צמחי קנאביס שותפות מוגבלת ממבקיעים, ס. סידן בע"מ מזכרון יעקב, רמי סלע מגבעת ח"ן, נטלי בוסקילה ממגדים וקנביט אגרו בע"מ מנאות הכיכר. שדה הקנאביס במשואה נשרף לאחרונה. אחד מששת המגדלים הנותרים לא עבר את בדיקת משרד הבריאות.

עלויות קנאביס לפני ואחרי הרפורמה, בשקלים עלויות קנאביס לפני ואחרי הרפורמה, בשקלים עלויות קנאביס לפני ואחרי הרפורמה, בשקלים

הרפורמה זוכה עד כה לביקורות קשות מצד המטופלים בקנאביס רפואי ומצד המגדלים, אך לדברי מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, המכשול העיקרי של הרפורמה, מחסור בחומר בבתי המרקחת, עתיד להיות נחלת העבר. "זה היה מחסור מלאכותי ומדומה כי לא היה מחסור במדינה, אלא רק בבתי המרקחת", אמר בר סימן טוב ל"כלכליסט".

לפי הרפורמה, המגדלים היו צפויים להפסיק למלא את פונקציית חלוקת הקנאביס וכל הליך החלוקה היה אמור לעבור לבתי המרקחת. אלא שהמגדלים סירבו בהתחלה לשתף פעולה ולוותר על פונקציית החלוקה, מה שהעניק להם כוח בלתי מוגבל, והעניק להם את ה"שיבר" של שוק הקנאביס הרפואי.

המגדלים לא רק המשיכו לחלק קנאביס, אלא אף לא העבירו תוצרת לבתי המרקחת, מה שגרם למחסור מדומה ובעיקר להעלאת מחירים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרד הבריאות הבטיח לתמרץ מגדלים שיעבירו את החומר לבתי המרקחת באמצעות הקלות בתהליך יצוא קנאביס. מגדלי קנאביס רפואי חדשים לא יוכלו לשווקו ישירות לחולים אלא רק דרך בתי המרקחת, החל מחודש ספטמבר. יתר המגדלים יצטרכו להגדיל מדי חודש ב־10% את הכמות שהם משווקים בערוץ זה - ומי שיקדים ישפר את סיכוייו לקבל רישיון יצוא.

בר סימן טוב אומר כי "אני חייב לציין לטובת המגדלים שלא התווכחו איתנו, והבטיחו לנו שיעבירו את החומר לבתי המרקחת ‑ וזו הבשורה החשובה". הוא מסביר כי בעקבות הרפורמה "יהיה מלאי ומגוון מספיק גדולים של חומר כאשר יהיה ניתן לאסוף את החומר ביותר מ־70 בתי מרקחת בישראל. זאת בניגוד למצב הנוכחי שבו ישנה נקודת חלוקה פיזית אחת שממוקמת בבית החולים אברבנאל והיא לא היתה ראויה מבחינת התנאים".

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "המחסור היה מדומה" , צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "המחסור היה מדומה" | צילום: אוראל כהן מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב. "המחסור היה מדומה" , צילום: אוראל כהן

עתיד השוק: מחיר מפוקח

בר סימן טוב מודע לכך שהדבר שמטריד את החולים ואת המגדלים הוא המחיר. כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרד הבריאות פנה בחודש יולי לוועדת המחירים כדי להכניס את מחיר הקנאביס הרפואי לפיקוח.

במצב שלפני הרפורמה, התשלום החודשי היה קבוע לכל כמות צריכה (עד 50 גרם) ועמד על 370 שקל בתוספת 100 שקל למשלוח (סה"כ 470 שקל בחודש). כעת, כ־40% מהמטופלים שכבר נכנסו לרפורמה, משלמים 180 שקל ל־10 גרם. קרי, אם הם צורכים 20 גרם, הם משלמים 360 שקל לבית המרקחת, ואם הם צורכים 50 גרם, הם משלמים כ־900 שקל ‑ כמעט כפול מהתשלום למגדל. לפי נתונים רשמיים, ישנם בישראל 46,225 מטופלים בקנאביס רפואי.

לדברי בר סימן טוב, "לא ניתן להפקיע מחירים על גב המטופלים. נשתמש בכל האמצעים שיש לנו, ממתן רישיונות ועד מתן היתרי יצוא. אני אופטימי שהמחירים יהיו כפי שאנו מצפים. יש לכולם יותר מדי מה להפסיד אם לא נעבוד בצורה מסודרת. הרפורמה עברה את נקודת האל־חזור".

בר סימן טוב מסביר שהוא יכול להבטיח מחירים נמוכים בזכות כניסת המגדלים החדשים לשוק: "חלק מהמגדלים הם שחקנים גדולים יותר מהנוכחיים, והם יעבדו לפי המתכונת החדשה (ללא היתר לחלוקה). זה אמור להציף את השוק. היקף הגידול שאישרנו ישלש את מה שיש היום. אני חושש מהעלאת מחירים ואשתמש בכל הכלים כדי למנוע זאת".

תיקון עולם יצאה מהשוק

גורמים במערכת הבריאות אמרו ל"כלכליסט" כי במשרד הבריאות מסרבים להתחיל את תהליך היצוא כל עוד הרפורמה והפיקוח על המחירים לא מבטיחים יציבות לשוק המקומי. כל עוד הרפורמה לא מגיעה לסיומה עם ביטול הקשר הישיר בין מטופלים למגדלים, מעבר כולל לבתי מרקחת ומחירים מפוקחים ‑ לא יהיה יצוא.

גורם במשרד הבריאות אמר ל"כלכליסט" שיציאת תיקון עולם, המגדל והמפיץ הכי גדול של קנאביס, מהשוק היא זרז שיביא להזרמה מהירה יותר של קנאביס לבתי המרקחת על ידי המגדלים. 

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
ייבחנו במבחן התוצאה
ההבטחות של משרד הבריאות יפות, מקווה שגם יעמדו בהן. הבנתי גם שהאריכו את הרישיון של תיקון עולם בכמה חודשים כדי לכסות על ה"מחסור". מכל הדיבורים וההתנגחויות כבר לא ברור מה קורה בתחום, לדעתי המגדלות החליטו לשמור על החומר אצלן כדי ללחוץ להשיג תנאים טובים יותר, מה שיצר חוסר לציבור. צריכים להגדיל את מספר האנשים שעוסקים בתחום כדי לטפל בגידול המטורף במספר הצרכנים ולהסדיר את התחום, שנראה רווי באינטרסים ואינטריגות. טוב יעשו המוסדות אם ילמדו מהאקדמית עמק יזרעאל, ויכשירו את המטפלים של מחר.
ד.ש.  |  29.08.19
25.
בגלל משרד הבריאות אמא שלי לא ישנה בלילות
תתבישו לכם בשביל כסף אמא שלי סובלת , 20 שנה דחפתם לה 6 כדורים ביום שנתן לה רק לישון ולהיות זומבי 20 שנה היא לאאאא ישנה בלילות ועכשיו שיש זן אחד שעושה אותה מאושרת ונותן לה לישון אתם לוקחים לה את זה ומענים אותה , אמא שלי בת 70 ויש לה פוסט טראומה קשה
עדן  |  28.08.19
לכל התגובות