אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביל גייטס חושב שזוהי ההטבה הכי חשובה לעובדים; מחקר חדש מוכיח שהוא צודק צילום: גטי

ביל גייטס חושב שזוהי ההטבה הכי חשובה לעובדים; מחקר חדש מוכיח שהוא צודק

מחקר שנערך בבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד מצא שעובדים שקיבלו את ההטבה הזאת היו יעילים יותר - והניבו למעסיקיהם רווחים גבוהים יותר

01.09.2019, 13:16 | שירות כלכליסט
ביל גייטס סיפר לא מזמן מהי לדעתו ההטבה החשובה ביותר שחברות יכולות להעניק לעובדים שלהן: שעות עבודה גמישות.

כעת, מחקר חדש שנערך בבית הספר למנהל עסקים של אוניברסיטת הרווארד טוען כי חברות שמאפשרות לעובדים שלהן "לעבוד מכל מקום" ומתי שהם רוצים, מקבלות עובדים נאמנים ופרודוקטיביים - וגם כאלו שעולים להן פחות.

קראו עוד בכלכליסט

מחברי המחקרי מדדו את רמות פריון העבודה, הנאמנות והחיסכון למעסיקים של עובדי משרד הפטנטים והרישום המסחרי בארה"ב, לאחר שאלו הורשו לעבוד בשעות גמישות. הם בחרו לבצע את המחקר במשרד הממשלתי מכיוון שזמן קצר לפני כן הוא השיק תכנית פיילוט רחבת היקף שאפשרה לחלק מבוחני הפטנטים לעבוד מתי והיכן שרצו, בעוד שאחרים עדיין נדרשו לעבוד מהמשרד.  

עבודה מרחוק - ההטבה הכי חשובה שיכולים מעסיקים להעניק לעובדים, צילום: שאטרסטוק עבודה מרחוק - ההטבה הכי חשובה שיכולים מעסיקים להעניק לעובדים | צילום: שאטרסטוק עבודה מרחוק - ההטבה הכי חשובה שיכולים מעסיקים להעניק לעובדים, צילום: שאטרסטוק

התוצאות: עלייה של 4.4% בפריון העבודה בקרב העובדים שהשתתפו בפיילוט. התוצאות תואמות למחקרים קודמים, ביניהם זה של כלכלן מסטנפורד שבדק מה קורה בסוכנות נסיעות של אחד מהסטודנטים שלו בשנגחאי, כשנותנים לחצי מהעובדים לעבוד מהבית במשך תשעה חודשים. הממצאים במקרה הזה כללו צמיחה של 13.5% ביעילות בקרב העובדים מהבית. עם זאת, הניסוי הצביע על כך שעובדים בעצם רוצים גמישות שתאפשר להם לעבוד מהבית בעת הצורך, ולא כדרישה לעבוד כל הזמן מהבית במקום לבוא למשרד.

המחקר הנוכחי התייחס גם לנקודה הזו, בכך שבחן מדיניות שמאפשרת לעובדים לעבוד מהיכן שהם רוצים - כלומר, הם לא היו מחויבים לעבוד בהכרח מהבית. "בעוד שמחקרים אקדמאים קודמים בחנו את השפעות העבודה מהבית על רמות פריון העבודה שמעניקה לעובדים גמישות פיסית, עבודה מכל מקום מקדמת את התיאוריה הזו צעד נוסף קדימה ומספקת גמישות פיזית וגיאוגרפית", כתבו מחברי המחקר.

מלבד לעלייה שנרשמה בפריון העבודה בקרב העובדים, החוקרים מצאו כי התוכנית הובילה לעלייה של 132 מיליון דולר בהכנסות מעמלות, ירידה של 4.4% בעלויות גיוס והעסקת עובדים וחסכון של 38.2 מיליון דולר על חלל משרדי והוצאות נלוות.

חלק מהעובדים אף עברו להתגורר בשכונות זולות יותר במדינה, ובכך עזרו להעלות את ההכנסה הממשית שלהם.

אם כך, האם הרחבת הגמישות לעובדים טובה לעסק? צריך לקחת מספר גורמים בחשבון:

1. עד כמה העובדים צריכים לעבוד ביחד בשיתוף פעולה? אם יש צורך בתקשורת ושיתוף פעולה בין עובדים, והכלים הטכנולוגיים אינם מהווים תחליף ראוי מספיק, אז זה כנראה מכשול שיהיה קשה להתגבר עליו. יש לציין, שחוקרי הפטנטים שעמדו במרכז המחקר הנוכחי, לרוב עובדים בצורה אינדיבידואלית.

2. האם המעסיק סומך על העובדים שלו? באופן כללי, רצוי לעבוד עם אנשים שסומכים עליהם, אך יש רמות שונות של אמון ולפעמים מעסיקים מוצאים עצמם תקועים עם עובד פחות מהימן מסיבה זו או אחרת. להערכת מחברי המחקר, העדר אמון היא הסיבה העיקרית שבגללה חברות לא הופכות להיות גמישות יותר.

3. האם זה יועיל או יפגע? עסקים מסוימים, כמו מסעדה או מפעל, לא באמת יכולים לאפשר לעובדים לעבוד מרחוק. צריך לבדוק אם יש פונקציות משרדיות שאפשר לבצע מרחוק.

4. האם אפשר לבצע את המהלך בהדרגתיות? קשה לבצע את המהלך בהצלחה אם מבצעים אותו בפתאומיות ומיד מאפשרים לכל העובדים לעבוד מרחוק. רצוי לעשות זאת בהדרגה, ולנסות קודם בקבוצות קטנות.

במשרד הפטנטים, רק עובדים עם ותק של שנתיים ויותר הורשו להגיש מועמדות להשתתף בניסוי. גם אלה שהתקבלו, עשו זאת בהדרגה: קודם הם עבדו מהבית ואז הורשו לעבוד מכל מקום שיחפצו.

תגיות