אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חיים כצמן: "הספרות הכלכלית נכתבה על ידי עשירים"

מנכ"ל גזית גלוב אמר בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט כי הקביעה שצריכה להיות ריבית ריאלית מאד גבוהה מאפשרת לעשירים בני הדור השני והשלישי להמשיך להשתזף בים כשהכסף שלהם צובר ריבית; על ההנפקה של wework, "אני עדיין לא מבין את ההיגיון שלה"

02.09.2019, 13:44 | דותן לוי

ברקע להנפקה הצפויה של חברת WeWork חיים כצמן מייסד ומנכ"ל גזית גלוב מודה בראיון עמו בוועידה הכלכלית לאומית של "כלכליסט" כי גם כעת הוא עדיין לא מבין את ההיגיון שבהנפקה הזו עבור חברה שרק מפסידה כסף. כצמן דיבר עם סגן עורכת כלכליסט, גולן פרידנפלד.

חיים כצמן מייסד ומנכ"ל גזית גלוב בשיחה עם גולן פרידנפלד, צילום: עמית שעל חיים כצמן מייסד ומנכ"ל גזית גלוב בשיחה עם גולן פרידנפלד | צילום: עמית שעל חיים כצמן מייסד ומנכ"ל גזית גלוב בשיחה עם גולן פרידנפלד, צילום: עמית שעל

"גם עכשיו אני לא מבין את ההיגיון שעומד מאחורי ההנפקה הזו אבל זה לא אומר שהיא לא תצא אל הפועל, עיינתי במסמכי ההנפקה בשווי של 50 מיליארד דולר לחברה שמפסידה. מה שהרבה יותר מעניין הוא שיש חברה בלגית בשם IWNG שמאגדת כמה מותגים באותו התחום כמו WeWork ונסחרת לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר, אבל ההבדל ביניהם לבין WeWork הוא שהיא מרוויחה. קח גם חברות נוספות כמו בוסטון פרוטפרטיס שיש לה נכסים בשווי של 20 מיליארד דולר נכסים לעומת WeWork שאין לה כמעט בכלל נכסים".

בעבר אמרת שלא תשקיע במדינות שבהן אתה עלול להתעורר בבוקר עם טנק במלון, היית נכנס להשקעה בברזיל אם ידעת שזה יהיה הנשיא שלה?

"מפתיע שלא שאלת אותי על נשיא ארה"ב, ויש לי דוגמאות לעוד כמה מדינות במזרח התיכון. ברזיל זו מדינה שהדיחה נשיא בדרכי שלום ושמה נשיא פופולרי ומנהלת רפורמות מבניות אחת אחרי השניה ומעבר לרעש היא צומחת והיא די יציבה שלטונית".

ב-11 שנים האחרונות ראינו כאן שוק הון בגאות ושווקי נדל"ן עולים, כמי שראה את שוק הנדל"ן העולמי איפה אתה מזהה בעיות ואיפה אתה רואה הזדמנויות?

"אני חושב שהטכנולוגיה משנה את הכל כולל את האופן שבו אנחנו צורכים נדל"ן. למשל דיברנו על WeWork ההנחה שלהם היא שהם ידעו לנצל שטחי משרדים יותר טוב מבעלי הנכסים ההיסטוריים, הם יודעים להקצות 9 מ"ר לעובד לעומת כ-15 מ"ר בחברות אחרות. קורים דברים בעולם הריטייל בעיקר בהיבט של הסחר האלקטרוני, אני לא יודע איזה נתח הוא יתפוס אבל הוא כאן כדי להישאר. אני תמיד אומר שב-1850 הדבר הכי בטוח היה להיות הבעלים של מפעל קרח. הדברים משתנים וצריך מאד להיזהר מלחשוב שהכל ישאר סטטי כי הדברים משתנים בקצב מהיר. התהליך הכי דרמטי שמתרחש היום הוא האורבינזציה, כיום על 4% משטח כדור הארץ חיה 50% האוכלוסיה, ובעוד עשור יגורו על אותו השטח 60% מהאוכלוסיה. בת"א למשל, בשנות ה-70-80 יכולת לבנות 6-7 יח"ד לדונם והיום לדעתי העירייה לא תאפשר לך לבנות פחות מ-20 יח"ד לדונם כי זה בזבוז. ב-7-8 שנים האחרונות אנחנו מתרכזים ביצירת אקו סיסטם של שימושים מעורבים זה שינוי עצום ואנשים לא רוצים יותר בית בכפר".

הממשלה הבאה תתמודד עם גירעון גדול ויש לה סט כלים מוגבל, אחד מהם להעלאת מע"מ, מס ירושה, מס על הבורסה וכו' איזה מס לדעתך נכון להעלות?

"כבר שנים שאני מטיף להעלאת מס הירושה. אמרו לפני שאין מס צודק, כל מס זו אמנה חברתית איך משלמים את החשבון המשותף. אני חושב שבאיזה מקום מסוים כל האמנה החברתית לגבי מיסוי על הון ומיסוי על עבודה מוטעה, אני טוען שכל הספרות הכלכלית נכתבה על ידי עשירים, למשל שצריכה להיות ריבית ריאלית מאד גבוהה, למה? כדי שהדור השני והשלישי יוכל להמשיך להשתזף בים כשהכסף שלו צובר רבית, לעומת זאת 60% מס על עבודה זה נקרא בסדר. בעיני הסדר הזה לא הגיוני ולדעתי צריכה להיות חשיבה גלובלית ורחבה יותר בשאלה של חלוקת העוגה הבינלאומית. אם יש סיכון אחד בעולם הוא זה של אי השיוויון בעולם שחייבים לטפל בו. אני חושב לכן שמס עזבון הוא בין המסים הלא צודקים הכי פחות לא צודק".

תגיות