אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההפגנות בהונג קונג הן גם מרד נגד רעיון העיר החכמה צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי

ההפגנות בהונג קונג הן גם מרד נגד רעיון העיר החכמה

המפגינים בהונג קונג מפנים את זעמם לאויב חדש בדמות עמודי תאורה חכמים, חלק מפרויקט העיר החכמה המקומי; משרד המשפטים האמריקאי לא ממהר להגיש כתב אישום נגד חברה סינית המואשמת בגניבת סודות טכנולוגים אמריקאיים; וחברה יפנית מציעה פתרון מגוחך להטרדות המיניות בתחבורה הציבורית

02.09.2019, 16:03 | אופיר דור, בייג'ינג
תמונות של מפגינים מנפצים פסלים של שליטים רודנים מוכרות היטב מרחבי העולם, אך בהפגנות האנטי-ממשלתיות בהונג קונג מנפצים משהו אחר לגמרי - עמודי תאורה חכמים. בסרטון מההפגנות בשבוע שעבר נראים עשרות מפגינים כשהם מפילים עמוד תאורה חכם בעזרת מסור חשמלי ומשיכתו בחבל למטה.

כשהמפגינים מצליחים והעמוד קורס, צוהל ההמון מסביב כאילו היה זה פסלו של סדאם חוסיין שנפל. אלא שהמפגינים לא מסתפקים בהפלת עמוד התאורה החכם אלא ממשיכים להשמיד לגמרי את הציוד האלקטרוני המותקן עליו, תחילה בבעיטות ולאחר מכן בהצתה. זהו רק אחד מתוך כ-20 עמודי התאורה שנהרסו במהלך ההפגנות.

המפגינים עושים הכל כדי להימנע מזיהוי בידי השוטרים כולל שימוש במסכות, קסדות ומטריות, צילום: בלומברג המפגינים עושים הכל כדי להימנע מזיהוי בידי השוטרים כולל שימוש במסכות, קסדות ומטריות | צילום: בלומברג המפגינים עושים הכל כדי להימנע מזיהוי בידי השוטרים כולל שימוש במסכות, קסדות ומטריות, צילום: בלומברג

הונג קונג החלה בהפעלת עמודי התאורה החכמים בחודש יוני האחרון, כאשר עד כה הוצבו כ-50 כאלו המצוידים במצלמות וחיישנים, מתוך 400 שאמורים להיות מוקמים במשך שלוש שנים ובעלות כוללת של כ-35 מיליון דולר. ממשלת הונג קונג הצהירה כי מטרת העמודים, המהווים חלק מפרויקט העיר החכמה, לנטר את זרימת תנועת התנועה, איכות האוויר ומזג האוויר. אך מלכתחילה עורר הפרויקט התנגדויות מחשש למעקב ממשלתי ואיסוף מידע אישי על אזרחים. בעקבות ההתנגדויות, החליטו הרשויות בהונג קונג להשהות את היישום של פונקציות כמו סימון לוחית הרישוי של רכבים הנוסעים במהירות גבוהה ומעקב אחרי השלכת פסולת. אולם המתנגדים ממש לא התרצו.

כבר מתחילת המחאה האנטי-הממשלתית, המפגינים פעלו לטשטש את החתימה הדיגיטלית שלהם כדי להימנע ממעצר או סנקציות אחרות. הם העדיפו לקנות כרטיסי נסיעה ביחידות במקום להשתמש בכרטיס האוקטופוס המפורסם, ”הרב-קו“ המקומי, שמכיל שבב המתעד את היסטוריית הנסיעות ומקושר בחלק מהמקרים לשם הנוסע. המפגינים גם אימצו אמצעי תקשורת חלופיים, כמו אפליקציות ההיכרויות טינדר וגרינדר והמשחק פוקימון-גו, כדי להעביר מסרים ביניהם באופן מוצפן. היו אפילו מפגינים שהגדילו ועטפו את תעודות הזהות החכמות בנייר אלומיניום, כדי למנוע קריאה מרחוק של השבבים בתוכם באמצעות גלי רדיו.

ערים חכמות לא ממש מושכות את הציבור, צילום: שאטרסטוק ערים חכמות לא ממש מושכות את הציבור | צילום: שאטרסטוק ערים חכמות לא ממש מושכות את הציבור, צילום: שאטרסטוק

בשבוע שעבר עבר המוקד לעמודי תאורה חכמים. על אף הכחשות חוזרות ונשנות מצד הרשויות, המפגינים חוששים כי הנתונים הנאספים במצלמות והסנסורים על גבי העמודים יועברו לצד שלישי כלשהו, שיוכל להריץ עליהם אלגוריתם של זיהוי פנים ולגלות מי האנשים שהשתתפו בהפגנות. החשדנות של התושבים הופנתה בעיקר כלפי רכיב הבלוטות' בעמודים, שהמפגינים טענו כי הוא מיועד לזהות את הטלפונים הסלולריים הפועלים סביבו. לעומת זאת, הרשויות בהונג קונג טענו כי הרכיב נועד לזיהוי מכוניות בלבד.

המוחים מצאו קישור בין החברה המייצרת את הרכיב, קבלן הונג קונגי קטן בשם TickTrack Technology, לחברה משנגחאי האחראית על הקמת עמודי תאורה חכמים לצרכי אבטחה ומעקב בסין. בעקבות זאת ספגו עובדי החברה ומשפחותיהם שיימינג ואיומים ברשת. בקבלן ההונג קונגי הכחישו כל קשר לחברה הסינית, אך הודיעו כי יפסיקו את האספקה והתקנת ההרכיבים לפרויקט מחשש לשלום אנשי צוותם.

במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר האשים ניקולס יאנג, המזכיר לחדשנות וטכנולוגיה של הונג קונג, את המפגינים בכך שהם מונעים מפחד קונספירטיבי ומתעלמים מהעובדות. ”ה-24 לאוגוסט היה יום אפל לחדשנות וטכנולוגיה של הונג קונג“, אמר יאנג בהתייחס להפלת עמודי התאורה. ”אנחנו היינו שקופים וברורים מההתחלה, אך בתמורה אנחנו מקבלים נזק. זה די מאכזב“.

מפגינים עם מסיכות של אנונימוס, צילום: רויטרס מפגינים עם מסיכות של אנונימוס | צילום: רויטרס מפגינים עם מסיכות של אנונימוס, צילום: רויטרס

במידה מסוימת המקרה של ההפגנות בהונג קונג הוא ייחודי. במהלך שלושת חודשי ההפגנות, ירד האמון של אזרחי הונג קונג ברשויות העירוניות לשפל, וכנראה ששום מסר שיעבירו כעת מנהיגי הונג קונג לא יתקבל עוד אצל המפגינים. עמודי התאורה החכמים הם עוד סמל שלטוני וכלי שיכול לשמש פוטנציאלית על ידי הממשל נגד המפגינים ולכן מופנה הזעם גם כלפם, אף שאין אינדיקציה ממשית כי אלו אכן מרגלים או יכולים לרגל אחרי העוברים והשבים.

הונג קונג, על אף האוטונומיה המיוחדת שלה היא זוכה, היא חלק מסין, שאימצה ושיכללה בשנים האחרונות את השימוש במצלמות וזיהוי פנים לפיקוח המוני על האוכלוסייה. לפי דירוג שפורסם בחודש שעבר, שמונה מתוך עשרת הערים בעלות היחס הגבוה של מצלמות פר אזרחים נמצאות בסין. המרד נגד עמודי התאורה החכמים נובע מחשש של המפגינים כי הונג קונג תהפוך גם היא לעיר סינית מנוטרת ומפוקחת.

אולם הרס עמודי התאורה החכמים הוא גם ביטוי נוסף לחשש כלל עולמי ביחס לפרויקטי עיר חכמה, חשש המשותף גם לאזרחי מדינות דמוקרטיות. החששות נובעים בין השאר מהעובדה שהערים עצמן אינן מתקשרות טוב מספיק את מרכיבי התוכנית ודרכי ההגנה על המידע שנאסף. הרשויות גם אינן מתייעצות עם הציבור על הכדאיות של התוכנית, טענה מרכזית שהעלו המתנגדים לפרויקט בהונג קונג.

פרויקט העיר החכמה של טורונטו מבית גוגל, צילום: Sidewalk Toronto פרויקט העיר החכמה של טורונטו מבית גוגל | צילום: Sidewalk Toronto פרויקט העיר החכמה של טורונטו מבית גוגל, צילום: Sidewalk Toronto

גם היעדר חוקים ברורים למניעת שימוש לרעה במידע תורמים להתנגדויות לפרויקטים. מחקרים מצאו כי אנשים יהיו מוכנים לוותר על מידה של פרטיות בתמורת לקבלת טובה ברורה וממשית (לדוגמה במסירת פרטים אישיים כדי להצטרף למועדון לקוחות המציע הנחות), אך היתרונות הגלומים בעיר החכמה מעורפלים מספיק עבור רוב האזרחים עד שהם אינם נתפסים כיתרון ששווה לוותר על פרטיות תמורתו.

הונג קונג היא ממש לא העיר הראשונה בה עולה התנגדות לפרויקט העיר החכמה. גם טורונטו, קנדה, מוצפת בהתנגדויות בשנה האחרונה לפרויקט שכונה חכמה שמקימה החברה האחות של גוגל, Sidewalk Labs בעיר, בשל אותם חששות מפגיעה בפרטיות. אולם הונג קונג היא המקום הראשון בו התנגדות לפרויקט מקבלת אופי ונדליסטי ואלים כל כך. יש לי תחושה עמומה שהונג קונג היא לא המקום האחרון שבו זה יקרה.

קצרצרים

1. ממשל טראמפ אמנם התחייב להאיץ את המלחמה בגניבות קניין רוחני אמריקאי על רקע הקרב הטכנולוגי מול סין, אבל בפועל דברים לא בדיוק מתנהלים כך. בנובמבר 2018 האשים משרד המשפטים האמריקאי חברה סינית ממשלתית וחברה מטיוואן בגניבת סודות מסחריים של יצרנית השבבים האמריקאית מיקרון. ”הריגול הכלכלי של סין נגד ארה“ב גדל בקצב מהיר“, הזהיר אז התובע הכללי האמריקאי. אלא שבדיקת בלומברג העלתה כי 10 חודשים חלפו וטרם הוגש כתב אישום בפרשה. דווקא החברה הסינית היא שדוחפת לקידום ההליכים בתיק כדי להוכיח את חפותה, כיוון שכרגע היא ממשיכה להופיע ברשימות השחורות של ארה“ב ולא יכולה לקנות ציוד אמריקאי. טחנות הצדק טוחנות הרבה יותר לאט מקצב הציוצים של טראמפ זה בטוח.

וויצ וויצ'ט, עכשיו גם באוטו | צילום: WeChat וויצ

2. טנסנט, מפתחת אפליקציית הצ‘ט והרשת החברתית הפופולרית בסין וויצ‘ט, חשפה בשבוע שעבר גרסה המיועדת לשימוש נהגים. הגרסה תאפשר לנהגים לענות לשיחות, לשלוח ולשמוע הודעות קוליות בוויצ‘ט תוך שימוש בהפעלה קולית וכפתור ייעודי על ההגה, האופציה תושק לראשונה בדגם של היצרנית הסינית צ‘אנגאן אך בהמשך תתרחב גם לדגמים של BMW ואאודי. עם יותר ממיליארד משתמשים, האפליקציה הלאומית הסינית וויצ׳ט הגיעה כנראה לשיא מבחינת מספר המשתמשים בסין. בשוק הבינלאומי האפשרויות של וויצ׳ט בכל מקרה מוגבלות בגלל הזיהוי עם ריגול ממשלתי סיני וצנזורה. אז במקום, האפליקציה פועלת לגדול לרוחב ולתפוס את מעט הזמן שהסינים אינם מחוברים אליה, למשל בזמן נהיגה.

3. יפן ממשיכה לחפש פתרונות טכנולוגיים להתמודדות עם התופעה הקשה של הטרדות מיניות בתחבורה הציבורית העמוסה. אחרי שהיישום המשטרתי המאפשר לנשים המוטרדות להפעיל צפירת אזהרה הפך ללהיט, בשבוע שעבר הושק פטנט חדש שמאפשר לסמן את המטרידים בחותמת מיוחדת. הדיו שמוציאה החותמת, שפיתחה חברת מכשירי הכתיבה והחותמות היפנית Shachihata, נראה רק כאשר מכוונים אליו אור מיוחד, כך שאפשר לסמן את המטריד בלי שהוא ידע זאת. לפי החברה, בתוך חצי שעה נמכרו 500 החותמות הראשונות שיצאו לשוק במחיר 2,500 ין (83 שקל) ליחידה. גם אם נניח שהחברה היפנית באמת מלאה כוונות טובות, ולא מנצלת את המצוקה הנשית כדי לעשות עוד קצת כסף, עדיין מדובר בפתרון מגוחך במיוחד. זה אולי נשמע טוב בתיאוריה, אבל הסיכוי של נשים המוטרדות בתוך רכבת עמוסה להצליח להצמיד חותמת ליד התוקף לא מאוד גדול. 

תגיות