אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיש שלנו: הסדרה "המרגל" מכה גלים צילום: NETFLIX

האיש שלנו: הסדרה "המרגל" מכה גלים

בעולם הערבי מוחים נגד הסדרה על אלי כהן. אבל נטפליקס לא ממהרת לצנזר מה שמצליח

11.09.2019, 08:08 | רותה קופפר

"המרגל", הסדרה החדשה של גידי רף על איש המוסד אלי כהן בגילומו של הקומיקאי הבריטי סשה ברון כהן, מעוררת תרעומת בטוויטר. הסדרה בת ששת הפרקים, שעלתה לנטפליקס ביום שישי האחרון, מגוללת את סיפורו של “האיש שלנו בדמשק”, שתחת כסות של איש העסקים כאמל אמין תאבט הצליח להתקרב לבכירי הממשל הסורי בשנות השישים, עד שנתפס והוצא להורג.

קראו עוד בכלכליסט

סשה ברון כהן בתפקיד אלי כהן. נטפליקס לא מתרגשת ולא מגיבה על ביקורת פוליטית, צילום: NETFLIX סשה ברון כהן בתפקיד אלי כהן. נטפליקס לא מתרגשת ולא מגיבה על ביקורת פוליטית | צילום: NETFLIX סשה ברון כהן בתפקיד אלי כהן. נטפליקס לא מתרגשת ולא מגיבה על ביקורת פוליטית, צילום: NETFLIX

“לאלה מכם שצופים ב’מרגל’ בנטפליקס, על סיפור המרגל אלי כהן… הוא נתפס ונתלה בסוף... עכשיו לכו ותצפו במשהו שהוא לא תעמולה. בבקשה”, צייץ פעיל פוליטי יליד לבנון דיאב אבו ג’אהייה. השחקן חאליד אל פראג’ טען בציוץ כי ישראל משתמשת בנטפליקס “כפלטפורמה דרמטית שדרכה היא מגוללת את סיפורי הגבורה, ההיסטוריה והמודיעין הדמיוניים שלה בזמן שאנחנו יושבים וצופים”. צייצן אחר, לפי אתר “חדשות המפרץ”, כתב: “נטפליקס מפיקה כל כך הרבה מותחנים פרו־מוסד שאפשר ממש להתייחס אליה כאל מכונת תעמולה ציונית”.

נטפליקס אכן משדרת הרבה יצירה ישראלית, וזו בתורה עוסקת לא מעט בנושאים הקשורים לביטחון ישראל. לפני הסדרה הנוכחית של גידי רף (שעשה את “חטופים” שעל פיה נעשתה “הומלנד”, שתיהן לא שודרו בנטפליקס) עלה סרטו על המוסד “אתר הצלילה בים האדם”. ישנו גם הסרט “המלאך” מהשנה שעברה, ואפילו “המדרשה”, סדרה ג’יימס־בונדית שכזאת, שנקראת באנגלית בנטפליקס “מוסד 101”. כאשר העלו את “פאודה” ונודע על הסכם לעוד סדרות עם יוצריה, ליאור רז ואבי יששכרוף, היו מי שהתנגדו לשידורה בנטפליקס, והבי.די.אס קרא להחרים את שירות הסטרימינג ש”מטהר פשעי מלחמה”.

מאחר שנטפליקס הוא שירות גלובלי, הנצפה ב־190 מדינות, לא מפתיע שהתכנים שלו ממדינה אחת מעוררים זעם במדינות אחרות. בברזיל, למשל, זעמו פוליטיקאים מהשמאל על הסדרה “The Mechanism” בטענה שהיא מעלה “שקרים ואי־דיוקים” בדרמה הדוקומנטרית על הנשיא הקודם של ברזיל לואיס דה סילווה, שנשלח לכלא ל־12 שנה. ארגוני זכויות אזרח באסיה זעמו על “אמו”, מיני־סדרה על נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה, על שהיא מכבסת את מעשיו המחפירים. וברוסיה, שר התרבות ולדימיר מדינסקי טען שנטפליקס עושה “שטיפת מוח” בשידור הסרט “הקסדות הלבנות” — סרט דוקומנטרי שמציג את ארגון המתנדבים הבריטי שמחלץ גופות מהריסות הבניינים שממשל אסד מפגיז, בגיבוי רוסיה.

נטפליקס בשלב זה לא מגיבה לכל הטענות האלה. היה מקרה אחד שבו החליטה להתערב, וזה כאשר הסטיריקן האמריקאי חסן מינהאז’ מתח ביקורת חריפה ונוקבת נגד סעודיה על רצח העיתונאי ג’מאל חשוקג’י בסדרה שלו “פטריוט אקט”. סעודיה דרשה שהפרק לא ישודר בתחומה, הציגה בפני שירות הסטרימינג איזה חוק שיחייב אותה לא לשדר, והשירות הסכים. הפרק לא שודר שם.

האם כל המחלוקות האלה יגרמו לנטפליקס להימנע משידור סרטים בעלי גוון פוליטי? אי אפשר לדעת, הם הרי לא מדברים. אבל נדמה כי הכסף הוא שמדבר (ראו מקרה סעודיה), ולא תמיד פוסק לרעת השידור, לרוב להפך. כל אזכור שמביא עוד צופים הוא טוב מבחינתם. אם לבחון לפי המעשים של שירות הסטרימינג, התשובה היא שלא יימנעו משידור תכנים שנויים במחלוקת. עובדה: כעת יוצרי “פאודה” עובדים על סדרה חדשה ושמה “Hit and Run”.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
אלי סדרה מעולה ומרתקת
בזכותה לומדים על תרומתו ופועלו של אלי כהן, המרגל בדמשק. הוא היה איש מוכשר, כריזמתי שתרם רבות לביטחון המדינה. עשו טעות אתו ששלחו אותו בפעם האחרונה לסוריה. זו הייתה פעם אחת יותר מדי. המוסד כל כל העריך ואהב אותו, שהוא היה צמא לעוד ועוד מידע שאלי השיג. היו צריכים להיזהר אתו.
ע  |  11.10.19
7.
ל-4. גם אני חשבתי ככה עד שראיתי את הסדרה
Our Boys הסדרה כן מזכירה את הרקע של רצח הנערים, ויותר מפעם אחת.מצד שני, דוקא החיפוש אחרי מבצעי הנקמה בנער הערבי, מראה את ישראל כמדינה שומרת חוק, שעל אף מעשי טרור של הפלשתינאים, לא נותנת למצב לגלוש למרחץ דמים של פעולה ונקמה, פעולה ונקמה.
שני  |  21.09.19
לכל התגובות