אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
470 דירות מתקרבות לשכונת עזרא בתל אביב צילום: יובל חן

בלעדי לכלכליסט

470 דירות מתקרבות לשכונת עזרא בתל אביב

על פי התוכנית ייבנו במתחם בדרום העיר בניינים של עד 19 קומות. הקבלנים ישאו בעלות פינוי התושבים. בין היזמים במתחם ישי וספי מור מבעלי מכבי תל אביב

11.09.2019, 08:12 | אמיתי גזית

תוכנית לבניית 470 דירות חדשות בשכונת עזרא בדרום תל אביב הופקדה בשבוע שעבר להתנגדויות בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה של עיריית תל אביב. התוכנית החדשה, שאותה מקדמת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) היא על שטח ממערב לשכונת הארגזים, ומצפון לספורטק דרום בעיר. לאחר דיון בהתנגדויות התוכנית תאושר סופית ותיסלל הדרך להוצאת היתרי בנייה.

התוכנית חלה על שטח של 28 דונם בין הרחובות תמוז מצפון, דוחן מדרום, שתולים ממזרח וחירותנו ממערב. הבנייה היא לבתים בגובה 8 עד 19 קומות — לבניינים שיפנו לפארק דרום ויכללו גם קומת קרקע מסחרית.

קראו עוד בכלכליסט

שכונת עזרא. התוכנית נועדה להסדיר גם בנייה קיימת, צילום: יובל חן שכונת עזרא. התוכנית נועדה להסדיר גם בנייה קיימת | צילום: יובל חן שכונת עזרא. התוכנית נועדה להסדיר גם בנייה קיימת, צילום: יובל חן

בעלת הזכויות העיקרית במתחם היא המדינה, שלה 65% מהשטח, המקנים לה זכויות לבניית כ־210 דירות ששטחן הכולל 25 אלף מ"ר. להערכת שמאי מקרקעין מ"ר לבנייה באזור זה שווה כ־10,000 שקל. כך שזכויות המדינה שוות כ־250 מיליון שקל.

גורם נוסף שצבר זכויות במתחם היא חברת מדאוס טכנולוגיות, אשר על פי רשם החברות שייכת לאחים ישי ויוסף (ספי) מור, שניהם אנשי עסקים אנונימיים יחסית, המוכרים בעיקר לאוהדי הספורט האדוקים בשל בעלותם על 5% ממניות קבוצת הכדורסל מכבי תל אביב. גורם המעורה במתחם אמר ל”כלכליסט” כי במשך שנים רכשו השניים קרקע במתחם בהדרגה, וממסמכי התוכנית עולה כי כיום הם חולשים על כמעט 21% מזכויות הבנייה במקום. התוכנית מקנה להם זכויות לבניית כ־110 דירות ששטחן המצטבר כ־7,500 מ"ר, השווים להערכת השמאי 75 מיליון שקל.

שכונת עזרא סובלת מחיסרון בתשתיות, שטחי ציבור, ורחובות צרים, זאת בין היתר בגלל בנייה לא מוסדרת ופלישה של תושבים לשטחים שאינם בבעלותם. על פי הוראות התוכנית עלויות הפינוי, ובהם גם הפיצויים, יוטלו על מבקש היתר הבנייה. כלומר, נראה כי המטלה תוטל על חברת הבנייה שתזכה במכרז של רמ"י. פינויים שתבצע העירייה לשם פיתוח תשתיות ימומנו מקופתה בשלב ראשון, אך בעת הוצאת היתר בנייה יגבו מחברות הבנייה תשלומים לכיסוי ההוצאה הזו.

מלבד הבנייה החדשה, התוכנית נועדה להסדיר את הבניה הקיימת במתחם. כיום כ־20 משקי בית רשומים בטאבו כבעלי זכויות. אלא שזכויות אלה רשומות במושע, כלומר ללא חלוקה מסודרת למגרשים. התוכנית החדשה תאפשר פירוק של חלקות המושע למגרשי בנייה עצמאיים. היא מקצה לכל אחד מבעלי הזכויות את המגרש שעליו ממילא כבר בנוי ביתו. כך שלאחר אישור התוכנית יתאפשר רישום מסודר בטאבו, הליך שעשוי להשביח את ערך הנכסים.

עם זאת, ממסמך לעקרונות איזון וחלוקה שהכין עבור העירייה השמאי אייל טדי הראל עולה כי לאף אחד מהמבנים במתחם אין היתר בנייה, כך שלאחר הרישום בטאבו הדיירים יצטרכו להסדיר זאת. פירוק החלקות והסדרתן מחדש, אמור לפתור גם את בעיית התשתיות. הוא יאפשר סלילה של מערכת דרכים והקצאת שטחים ציבוריים לגינות ומוסדות שונים.

תגיות