אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות איום בכתב אישום, דירות המרינה בהרצליה ריקות צילום: ענר גרין

בלעדי לכלכליסט

למרות איום בכתב אישום, דירות המרינה בהרצליה ריקות

עיריית הרצליה החלה לשגר מכתבי התראה לבעלי הדירות במרינה, שמסרבים להתקשר עם חברת ניהול שתשכיר את דירותיהם, בניגוד לפסיקת העליון. טענתם: "לא סומכים על חברות הניהול שאישר משרד התיירות, חוששים מנזק שיגרמו התיירים"

12.09.2019, 06:53 | שלומית צור

בעלי הדירות במרינה בהרצליה לא ממהרים להתקשר עם חברת ניהול שתשכיר את דירתם לתקופות קצרות, בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון מפברואר, והעירייה כבר החלה לשגר אליהם מכתבי התראה, כך נודע ל"כלכליסט". בית המשפט דחה את עתירת בעלי הדירות נגד המתווה של עיריית הרצליה ומשרד התיירות, ולפיו בעלי דירות הנופש במרינה יתגוררו בהן שלושה חודשים לכל היותר, וביתר הזמן הם ישכירו את הדירות לתקופות קצרות על ידי התקשרות עם חברת ניהול שאישר משרד התיירות. המועד האחרון להתקשרות עם חברת ניהול חלף כבר לפני תשעה חודשים.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב ששיגר אגף הפיקוח על הבנייה בעיריית הרצליה לבעלי דירות הנופש במרינה בחודש אפריל נכתב: "היה עליך למסור את החזקה הבלעדית ביחידה לחברת הניהול, כשהיחידה פנויה מכל ציוד אישי לצורך העמדתה להשכרה מלונאית לשימוש הציבור הרחב באמצעות חברת הניהול וזאת עד ינואר 2019. עד לכתיבת מכתב התראה זה לא העברת אל הוועדה אסמכתא כלשהי לפיה הנך מקיים את המתווה. אי העמדתה לשימוש הציבור על פי המתווה מהווה בין היתר שימוש אסור במקרקעין ועבירה לפי חוק התכנון והבנייה. הנך מוזמן להופיע במשרדי אגף הפיקוח על הבנייה במינהל ההנדסה כדי למסור את גרסתך בנוגע לחשד דבר עבירה או לשכנע מדוע אין מקום להעמידך לדין".

בניין דירות במרינה הרצליה , צילום: ענר גרין בניין דירות במרינה הרצליה | צילום: ענר גרין בניין דירות במרינה הרצליה , צילום: ענר גרין

בפברואר שם בית המשפט העליון סוף למאבק שהתנהל בעשור האחרון בין הרשויות לבעלי הדירות, ואישר סופית את המתווה המחייב אותם להשכירן לציבור הרחב מרבית ימי השנה. זאת בהמשך לפסיקת "דירות הנופש" המפורסמת, שלפיה בעלי "דירות נופש" רשאים להתגורר בהן שלושה חודשים בלבד בשנה.

במתווה שניסחו משרד התיירות והוועדה המקומית נקבע שעל בעלי דירות הנופש להתקשר עם חברת ניהול מלונאית שתאושר על ידי משרד התיירות, ותהיה אחראית על השכרת הדירות וניהולן.

לפני שלושה חודשים אישר משרד התיירות שתי חברות לניהול דירות הנופש בהרצליה: "מאגר אוקיאנוס במרינה החדשה" ו"נופש במרינה הרצליה". אחד התנאים שבהם נדרשו החברות לעמוד בו הוא הסכמה של לפחות 25 בעלי דירות להתקשר עמן בהסכם. אלא שעשרות מבעלי הדירות מעדיפים להשאיר את הדירות ריקות, למרות איומי העירייה ומשרד התיירות בהגשת כתבי אישום.

מספר בעלי דירות סיפרו ל"כלכליסט" כי אינם מעוניינים בהתקשרות עם חברת ניהול, וכי הם מעדיפים להשאיר את הדירות ריקות. "מאז פסק הדין פיניתי את הדירה שלי והיא עומדת ריקה", אומר בעל דירה באחד ממבני המרינה. "שום חברה מלונאית גדולה ומוכרת כמו פתאל או ישרוטל לא הסכימה לקחת על עצמה לנהל את הדירות כדירות נופש, גם כי זה לא כלכלי וגם כי לא מדובר במבנה מלונאי עם שירותים של מלון, אלא במספר מבנים עצמאיים. יש פה פנטהאוזים ודירות של 150 מ"ר שאין היתכנות לנהל אותן כחדר במלון, ובעלי הדירות האלה דורשים בצדק ערבויות שיבטיחו שלא ייגרם נזק לדירות והם מעדיפים להשאיר אותן ריקות". בעלי דירות הנופש שמתנגדים למהלך טוענים כי בית המשפט הורה לבחון את יישום המתווה במשך שלוש שנים, ואז יוכח שיש לבטלו.

העירייה ריככה את המתווה

סוגיית דירות הנופש במרינה הרצליה החלה ב־1998, אז עתרה החברה להגנת הטבע נגד היתרי הבנייה שהוציאה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה של הרצליה לבנייני מגורים במתחם המרינה. טענת העותרת היתה כי השטח מיועד לתיירות ונופש. בית המשפט קיבל את העתירה וקבע כי הדירות יצורפו למאגר של דירות להשכרה מלונאית. בהמשך הורה ביהמ"ש על ניסוח מתווה ליישום פסק הדין.

ב־2010 גובש מתווה נוקשה, לפיו תהיה חברת ניהול אחת המוכרת על ידי משרד התיירות, הדירות ירוהטו באופן אחיד, יפעלו שירותי קבלה, ומשך השהות בדירות תוגבל לימים או שבועות אחדים. בעקבות השגות של בעלי הדירות הוצג להם בדצמבר 2011 מתווה מרוכך, שלפיו הם יוכלו להתגורר בדירות במשך שלושה חודשים, וביתר השנה להשכירן. בוטלה המגבלה המחייבת להעביר את כל הדירות לניהול של חברה אחת, אך עיריית הרצליה התעקשה כי ניהול הדירות ייעשה בידי חברת ניהול כלשהי משום שאחרת לטענתה היא תתקשה לאכוף את המגבלה על מגורים בדירות. כמו כן בוטלה הדרישה לשינויים פיזיים בדירות וריהוט אחיד.

בעלי הדירות התנגדו גם למתווה הזה, וביקשו כי הדירות לא יועברו לחברת ניהול, אך עתירתם נדחתה.

"מיועד לציבור הרחב"

מעיריית הרצליה נמסר בתגובה: "עבר המועד שבו היה על בעלי דירות הנופש להתקשר עם חברת ניהול. הפיקוח העירוני הוציא התראות בכתב לבעלי דירות הנופש כי עליהם לקיים את המתווה. עד כה משרד התיירות אישר שתי חברות ניהול לצורך פעולה על פי מתווה הוועדה המקומית, וישנן פניות של חברות ניהול נוספות שביקשו ממשרד התיירות את אישורו כדי שגם הן יוכלו לפעול לפי המתווה בכך נפתחה הדרך בפני בעלי דירות הנופש להתקשר בהסכם עם אחת מחברות הניהול שאושרו לעניין זה, ולמסור את דירת הנופש שלהם לניהולה של חברת הניהול, כפי שנקבע במתווה שאושר בבתי המשפט, כדי שדירות הנופש ישמשו את הציבור הרחב".

עורכי הדין גד טיכו ואורית אלמוזלינו־רייז ממשרד כספי ושות', המייצגים בעלי דירות במרינה הרצליה, מסרו: "מדובר במצב אבסורדי בו מאות דירות של תושבי הרצליה 'הולאמו' דה פקטו על ידי הוועדה המקומית. התנאים שמציעות חברות הניהול שאושרו לבעלי הדירות הם במחירי הפסד. מדובר בתושבים נורמטיביים שהופכים במחי יד לעבריינים פוטנציאליים, ומוזמנים לחקירות באזהרה, כי הם לא מצליחים לקיים מתווה דרקוני שהועדה המקומית קבעה, וזה מצב בלתי נסבל. משפטית, שימוש בדירת נופש למטרה אחרת הוא 'שימוש חורג'".

ממשרד התיירות נמסר: "בהתאם להחלטת בית המשפט העליון, ישנם שני תנאים מצטברים עיקריים החלים על בעלי יחידות החופש במרינה הרצליה: השימוש ביחידה על ידי הבעלים יארך עד שלושה חודשים במצטבר בשנה, ובייתר ימות השנה יש להעמיד אותה לטובת הציבור הרחב באמצעות חברת ניהול שתאושר על ידי משרד התיירות. עד כה אושרו על ידי משרד התיירות שתי חברות ניהול במרינה, ויש עוד מספר חברות הנמצאות בתהליך כך שאין כל מניעה ליישום המתווה על ידי בעלי יחידות הנופש מזה מספר חודשים".

תגיות

118 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

114.
כמה שוות הדירות?
לעומת דירות רגילות מדובר למעשה ביחידה במלון time sharing. המחיר ששילמו לפני למעלה מ15 שנים היה מעל 250$k. השחיתות הזו מעולם השתלמה לאף אחד. אלו שקנו חשבו שישראל תמשיך להיות רפובליקת בננות. כך חושבים רוב הישראלים הפריירים ש״כולם מבינים בנדל״ן״ ומתעלמים ממגמות עולמיות. כעת מתקרב עידן שבו הקניין הפרטי יהיה יותר מוגבל על ידי המדינה בגלל הצפיפות ומחירי הקרקע המטורפים ושקיעת הקפיטליזם כשיטה כלכלית. מי שחתם על הסכם הרכישה לא קנה מגורים.
סמי שמאי  |  15.09.19
לכל התגובות