אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היועמ"ש אישר לקדם את תוכנית היקב בראשל"צ צילום: קובי קואנקס

בלעדי לכלכליסט

היועמ"ש אישר לקדם את תוכנית היקב בראשל"צ

הוועדה המחוזית תדון בשבוע הבא בהפקדת התוכנית לבניית 625 דירות במגדלים של 44 קומות, שהוקפאה במסגרת חקירת פרשיות השחיתות בעיריית ראשון לציון

16.09.2019, 06:49 | אמיתי גזית

תוכנית הבנייה במתחם היקב במרכז ראשון לציון, שנקשרה בפרשיות השחיתות שנחקרו במהלך השנתיים האחרונות בעירייה, וקידומה הוקפא במשך שנה - עומדת לקראת אישור סופי. ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה של מחוז המרכז תדון בשבוע הבא בהפקדת התוכנית להתנגדויות, זאת לאחר שהמשנה ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד ארז קמיניץ אישר לה להמשיך לקדם את התוכנית.

קראו עוד בכלכליסט

 התוכנית כוללת בנייה של 625 דירות בשלושה מגדלים בני 44 קומות, בניין משרדים בן 9 קומות, שטחי מסחר בהיקף של 23 אלף מ"ר וכן פרויקט שימור רחב היקף ליקב ההיסטורי ולמבנים סביבו. השטח משתרע על 37 דונם במרכז העיר, כשבגבולו הצפוני רחוב כרמל, בגבולו המערבי רחוב הרצל, אהרון קרון וטיומקין, מדרום רחוב סוקולוב וממזרח רחוב סימלנסקי.

היקב בראשל"צ, צילום: קובי קואנקס היקב בראשל"צ | צילום: קובי קואנקס היקב בראשל"צ, צילום: קובי קואנקס

ביוני 2014 רכשה את המתחם קבוצה שכללה את קרן השקעות הנדל"ן JTLV, שמובילים אריאל רוטר ועמיר בירם; את איש העסקים המקומי ארז מוסצ'ו; ואת חברת הביטוח הפניקס. את המתחם הם רכשו מיקבי כרמל, שבשליטת קרן קדמה קפיטל ובעלים נוספים, תמורת כ־165 מיליון שקל.

בסך הכל מחזיקה קרן JTLV ב־8% מהמתחם באופן ישיר, וכן היא מובילה קבוצת משקיעים שרכשו יחד 40% נוספים מהשטח. מוסצ'ו עצמו מחזיק ב־2% בלבד מהקרקע, והפניקס מחזיקה בכ־30%. עם הבעלים במתחם נמנים גם איש העסקים ויאצ'סלב מירילישוילי, בעל השליטה ברוטשטיין נדל"ן; רו"ח דני מרגלית, יו"ר פירמת רואי החשבון BDO זיו האפט; משה טוקר, מבעלי ספורט ורטהיימר שמצויה בהליכי פירוק; ישראל טראו, לשעבר מנכ"ל בנק אגוד, איש העסקים גיל דויטש ורוני בירם, אחיו של עמיר.

סכום הרכישה נחשב אז גבוה ב־37% בהשוואה להערכות של קונים פוטנציאליים אחרים, ולא מעט גבות הורמו לנוכח זאת. גם העירייה בעצמה ניסתה לרכוש את המתחם, אבל היא סירבה להציע יותר מ־120 מיליון שקל, בהתאם להערכות שמאיות שהונחו לפניה והתבססו על זכויות הבנייה שהיו תקפות באותה עת.

באוגוסט 2016, שנתיים לאחר רכישת המתחם, המליצה הוועדה המקומית ראשון לציון על הפקדת התוכנית של היזמים לוועדה המחוזית, צעד שהגדיל משמעותית את זכויות הבנייה והצדיק בדיעבד את המחיר ששילמו הרוכשים. בענף הבנייה מעריכים כי אם התוכנית תאושר כמו שהיא, יאמיר שווי המתחם לכ־500 מיליון שקל, לפני היטל השבחה.

הליך ההפקדה הוקפא לאחר שבסוף 2017 נפתחה חקירת משטרה נגד ראש העיר דב צור, כשאחד החשדות שנבדקו היה כי פעל לקדם את ענייניו העסקיים של מקורבו בעבר ארז מוסצ'ו, שכאמור נמנם עם רוכשי היקב. במרץ השנה הודיעה המשטרה כי קיימת תשתית ראייתית להעמדת צור לדין באשמת שוחד מרמה והפרת אמונים, לאחר שלכאורה קידם שלא כדין מיזמים של מוסצ'ו. ההחלטה הסופית אם להעמידו לדין היא של פרקליטות המדינה, שטרם פרסמה החלטתה בנושא.

התנהלות צור בנוגע למתחם היקב נחקרה במשטרה, אך הוא לא נמנה עם המתחמים שלגביהם הודיעה המשטרה כי נמצאו ראיות להתנהלות לא כשרה. הסוגיה אף נבחנה על ידי המשנה ליועמ"ש קמיניץ, שכאמור קבע כי אין מניעה לקדם את התוכנית.

מראש עיריית ראשון לציון לשעבר דב צור נמסר כי הנתונים בנוגע להשבחת הקרקע בשל קידום התוכנית "הם מופרכים".

תגיות