אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דרוש: תקציב לתגבור חריג של שירותי הבריאות בחורף הקרוב צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

דרוש: תקציב לתגבור חריג של שירותי הבריאות בחורף הקרוב

מסיכום של דיון פנימי במשרד הבריאות עולה כי חיסוני השפעת צפויים להגיע לישראל רק בנובמבר ‑ מאוחר מהרגיל. בכירי המשרד נערכים לתגבור שעות העבודה של רופאים ואחיות, הגדלת צוותי מיון והרחבת שעות הפעילות בקופות החולים

19.09.2019, 07:12 | אדריאן פילוט

הסימנים המקדימים מלמדים כי תחלואת החורף תהיה קשה השנה, כך עולה מסיכום הדיונים בנושא היערכות לחורף שערכו בכירי משרד הבריאות והגיע לידי "כלכליסט".

בדיון השתתפו מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב; ראש חטיבת הרפואה ד"ר ורד עזרא; ראש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים ד"ר אורלי וויינשטיין; ראש אגף רפואה כללית ד"ר סיגל ליברנט טאוב, וד"ר שירלי פורטוגיז.

קראו עוד בכלכליסט

"אנו מקווים שתחלואת החורף השנה תהיה קלה מאשר בשנה שעברה, אך אנו נדרשים להיערך לתחלואת חורף קשה. הסימנים המקדימים מלמדים כי ייתכן שתחלואת החורף תהיה קשה השנה: תחלואת החורף הנוכחי בחצי הכדור הדרומי מתוארת כקשה מהרגיל; בשל עיכובים בייצור החיסונים ברמה העולמית, חיסוני השפעת יגיעו למדינת ישראל, כמו לשאר העולם, רק בנובמבר, תאריך מאוחר מהרגיל", נכתב בסיכום.

מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. רמת יעילות נמוכה של חיסונים השנה, צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. רמת יעילות נמוכה של חיסונים השנה | צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן מימין: מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב וסגן שר הבריאות יעקב ליצמן. רמת יעילות נמוכה של חיסונים השנה, צילומים: אוהד צויגנברג, אוראל כהן

גורמים במשרד הבריאות ששוחחו עם "כלכליסט" הוסיפו כי מהניסיון האוסטרלי — שם החורף מתחיל כבר ביוני ונמשך עד סוף אוגוסט לפחות ‑ החיסונים נגד שפעת שיוצרו השנה רשמו רמה מאוד נמוכה של "קליעה" מבחינת הזנים של השפעת. זאת משום שקיימים עשרות סוגי שפעת, כך שרמת היעילות של אותם חיסונים היא למעשה נמוכה השנה. הדבר עלול להקשות עוד יותר על ההתמודדות של מערכת הבריאות עם מחלות החורף.

כתוצאה מהמציאות המאיימת במשרד הבריאות קבעו כי "בנוסף לצורך הקבוע בתגבור המשאבים למערכת הבריאות, יש להיערך לתגבור מערך השירותים בחודשי החורף (נובמבר עד מרץ), הן בקהילה: באמצעות הרחבת שעות פעילות המוקדים הרפואיים של הקופות והמרפאות, והן בבתי החולים: באמצעות תגבור שעות עבודת הרופאים במשמרות חצי ושליש ותורני חוץ, ומשמרות תגבור מיוחדות של האחיות, תגבור צוותי המיון ועמדות ההנשמה". עוד נקבע כי "חטיבת הרפואה תעמוד בקשר עם הנהלות הקופות ובתי החולים על מנת שאלה יגבשו מענים".

הפנימיות קרסו בחורף שעבר

השאלה הגדולה שנותרה פתוחה היא מאילו מקורות תמומן התגבורת שבכירי המשרד מתכננים. התשובה אינה ברורה, אך כנראה שבמשרד הבריאות בונים על התגייסות של משרד האוצר למשימה: "אגף התקציבים במשרד הבריאות יעמוד בקשר עם אגף תקציבים באוצר על מנת לקבל תגבור משאבים לצורך מימון ההיערכות", נכתב בדו"ח.

במחצית חודש ינואר האחרון פנו מנהלי המחלקות הפנימיות בבתי החולים לראש הממשלה ושר הבריאות בנימין נתניהו, לשר האוצר משה כחלון, ולממונה על התקציבים באוצר שאול מרידור, בדרישה להעניק פתרון כולל למה שמסתמן כמשבר חסר תקדים ב־110 המחלקות הפנימיות שמצאו עצמן על סף קריסה.

באותו שבוע פורסמו ב"כלכליסט" נתונים של המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות לפיהם חל זינוק חד במספר פניות לאותן מחלקות המהוות לב לבם של בתי החולים על רקע חורף שנחשב כקשה.

לפי אותם נתונים, מספר הפניות בשבוע בשל תחלואה דמוית שפעת חצה לראשונה את ה־12.5 ל־10,000 נפש. חמור מכך, בשבועות הראשונים של 2019 שיעור הילדים בגילאי 2 עד 18 שפנו בשבוע בשל תחלואה דמוית שפעת זינק לרמה של 30 ל־10,000 איש, לעומת 20 בשנה שעברה, ו־15 בלבד לפני שנתיים. כלומר, מספרם הוכפל תוך שנתיים בלבד.

גם הפניות של הורים לתינוקות (בגילאי 0‑2) עלו במספרן בחורף שעבר. הנתונים הראו אז כי התופעה חריפה במיוחד באזור המרכז, שם שיעור הפניות כבר חצה את ה־20 ל־10,000 איש לעומת 15 בשנה שקדמה לה וכ־12.5 בשנתיים שלפני. מספר הפניות השבועיות של חולים עם דלקת ריאות ‑ תחלואה נפוצה בחורף ‑ זינק גם הוא, במיוחד בקרב תינוקות. מספרם הגיע ל־90 ל־10,000 איש לעומת 70 ב־2016.

גם בקרב בני 19‑64 נרשמה עלייה בפניות. הזינוק בפניות תורגם במהרה לזינוק בתפוסת המיטות במחלקות הפנימיות שהגיעה לתפוסה של 110% בשבוע השלישי של ינואר האחרון, לעומת 106% בתחילת ינואר 2019. שיעורי התפוסה במחלקות ילדים בשל מחלות חורף נותרו יציבים בחורף שעבר ברמה של 112% ‑ תפוסה שנחשבת גבוהה מאוד.

שיאנית סבב המיטות

לפי נתוני האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, מספר המאושפזים הגיע ב־2018 לכ־330,000 בשנה. משך האשפוז התקצר באותן מחלקות משבעה ימים לארבעה ימים, מה שהביא את ישראל להיות שיאנית סבב המיטות בקרב מדינות ה־OECD. בכל מיטה במחלקה פנימית כיום שוכבים בממוצע בחודש שבעה מאושפזים, לעומת ארבעה מאושפזים לפני 40 שנה.

באיגוד מסבירים כי לתופעה מחיר כלכלי כבד של בזבוז משאבי המערכת עקב חזרות לאשפוזים, תחלואה ותמותה, והתארכות אשפוזים עקב חוסר יעילות בטיפול הרפואי. מאז, הוקמה "הוועדה לשיפור הטיפול במערך האשפוז הפנימי במדינת ישראל" על ידי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, שהמליצה על תוכנית בשלושה שלבים להגדלה, בין היתר, של מספר הרופאים, האחיות והמיטות במחלקות הפנימיות, על הוספת והשמשת ציוד מתקדם ועל איסור של אשפוז במסדרונות.

אלא שהתברר כי הוועדה גיבשה תוכנית בוסרית שהזווית התכנונית שלה נעדרת. מעבר לכך, היא איננה ניתנת ליישום בזמן ממשלת מעבר וללא תוספת תקציב משמעותית.

תגיות