אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפלגות יקבלו מקופת המדינה מימון בחירות של 184 מיליון שקל צילום: Shutterstock

בלעדי לכלכליסט

המפלגות יקבלו מקופת המדינה מימון בחירות של 184 מיליון שקל

תוצאות הבחירות הצילו חלק מהמפלגות מחוב כספי שגררו מהבחירות הקודמות, אך סיבכו אחרות. המחנה הדמוקרטי ומפלגת העבודה סיימו עם גירעון. הליכוד מחויבת להחזיר הלוואה של 36 מיליון שקל. איילת שקד ואורלי לוי אבקסיס יוכלו להחזיר את חובותיהן

19.09.2019, 07:10 | צבי זרחיה

המדינה תשלם מקופתה למפלגות מימון בחירות בהיקף 184 מיליון שקל - לפי תחשיב של 133 חברי כנסת, כשיחידת מימון לכל ח"כ היא 1.384 מיליון שקל. תוצאות הבחירות הצילו חלק מהמפלגות מחובות כספיים שגררו מהבחירות הקודמות בחודש אפריל, ובראשן: כולנו, הימין החדש וגשר. אך התוצאות העמיקו את החובות למפלגות אחרות, מהצד השמאלי של המפה: המחנה הדמוקרטי והעבודה.

קראו עוד בכלכליסט

מימון הבחירות מחושב על פי ממוצע בין מספר הח"כים שיכהנו מטעם הסיעה בכנסת ה־22 ומספר הח"כים שהיו לסיעה בכנסת היוצאה, הכנסת ה־21. סיעות שלא כיהנו בכנסת היוצאת - במקרה הנוכחי סיעתם של איילת שקד ונפתלי בנט - מקבלות מימון על כלל חברי הכנסת החדשים שיכהנו מטעמם בכנסת הנבחרת. לכך יש להוסיף סכום קבוע שמקבלת כל רשימה בסך 1.384 מיליון שקל. במקרה של רשימה שבה התמודדו כמה מפלגות, למשל כחול לבן המורכבת מ־3 מפלגות: חוסן לישראל, יש עתיד ותלם, יחידת המימון הנוספת של 1.384 מיליון שקל מוענקת לרשימה המאוחדת כמכלול ומחולקת בין מרכיביה באופן יחסי, לפי מספר חברי הכנסת שלהם ברשימה.

מטה כחול לבן בליל הבחירות. אופטימיות זהירה, צילום: דנה קופל מטה כחול לבן בליל הבחירות. אופטימיות זהירה | צילום: דנה קופל מטה כחול לבן בליל הבחירות. אופטימיות זהירה, צילום: דנה קופל

בנוסף, המדינה תעניק לסיעות מימון מפלגות שוטף של 83 אלף שקל עבור כל חבר כנסת מכהן מטעמן. בנוסף, תקבל כל סיעה תשלום חודשי קבוע של 83 אלף שקל. כך למשל, סיעה בת 5 מנדטים תקבל מימון מפלגות שוטף שישתווה ל־6 מנדטים. תוספת יחידת המימון, להבדיל מיחידת מימון הבחירות הנוספת, ניתנת לכל סיעה בנפרד. למשל, רשימת הליכוד לכנסת ה־22 כוללת את הליכוד ואת כולנו. מעבר למימון המפלגות החודשי השוטף לפי מספר חברי הכנסת, יקבל הליכוד תשלום חודשי קבוע של 83 אלף שקל, וגם כולנו בראשות שרת השיכון יפעת שאשא ביטון תקבל 83 אלף שקל כיחידה נוספת, מעבר למימון השוטף.

מימון בחירות של הליכוד וכולנו עמד על 50.5 מיליון שקל - הליכוד 47 מיליון שקל וכולנו 3.5 מיליון שקל. הליכוד תקבל גם מימון חודשי שוטף של 2.65 מיליון שקל וכולנו תקבל מימון שוטף של 166 אלף שקל. היקף החובות של הליכוד עומד על 36 מיליון שקל - הלוואה שלקח מהכנסת לפני 4 חודשים. כולנו עם חובות הבחירות לכנסת ה־21. כספי מימון הבחירות של כולנו בסך 3.5 מיליון שקל אמנם יועברו לליכוד, אבל כפי שנחשף ב"כלכליסט", את מימון המפלגות השוטף - שיעמוד על 9 מיליון שקל ככל שהכנסת ה־22 תשלים את מלוא כהונתה - תשלשל כולנו לכיסה ותשמש בהם לכיסוי חובותיה ממערכת הבחירות לכנסת ה־21 שבה התמודדה כמפלגה עצמאית.

המחנה הדמוקרטי נשאר עם חובות

גשר בראשות אורלי לוי אבקסיס תכסה את כלל חובותיה לערבים ממערכת הבחירות הקודמת שבה התמודדה עצמאית. גשר תקבל כעת מימון בחירות בהיקף 1.66 מיליון שקל. לפי הסכם החבירה בין גשר לבין מפלגת העבודה, תעביר גשר לקמפיין העבודה 200 אלף שקל מכספי מימון הבחירות, ותישאר עם 1.46 מיליון שקל שאותם תוכל להשיב לערבים שחובם מסתכם בכ־1.268 מיליון שקל.

הימין החדש נותרה לאחר הבחירות לכנסת ה־21 עם חוב של 5 מיליון שקל לנותני ערבויות. כעת, היא תוכל להחזיר את החוב מכספי מימון הבחירות או מימון המפלגות השוטף. לעומתן, המחנה הדמוקרטי (בראשות אהוד ברק) והתנועה הירוקה (בראשות סתיו שפיר) יקבלו פחות כספים מהיקף גיוס הערבויות שביצעו.

המחנה הדמוקרטי מסיימת את הבחירות בשן ועין מבחינה כלכלית. המפלגה גייסה - באמצעות מפלגת עצמאות, גם כן בראשות ברק - 9 ערבויות בסך 7.2 מיליון שקל, בין היתר מיזם ההייטק קובי ריכטר (שמשובץ במקום ה־22 ברשימה לכנסת); נשיא כלמוביל ד"ר שמואל חרל"פ, בסכום של 1.1 מיליון שקל; ענת אגמון, מבעלות "גלובס" וגרושתו של מריו נכט, מיליון שקל; דבורה פרנסיס, 950 אלף שקל; אורני פטרוקשה, מבעלי כרומטיס, 500 אלף שקל; עוזי צוקר, 500 אלף שקל וזאב סוקולובסקי - 500 אלף שקל. המחנה הדמוקרטי יקבל מימון בחירות של 1.66 מיליון שקל בלבד, ומימון מפלגות חודשי שוטף של 166 אלף שקל — שיצטרך להיות מוקדש אף הוא לכיסוי חובות.

העבודה הגדילה את הגירעון

התנועה הירוקה בראשות סתיו שפיר גייסה בשלושת השבועות האחרונים ערבויות בסכום כולל של 2.5 מיליון שקל, בין היתר מאורני פטרושקה, מאביו, יורם פטרושקה, מגדעון שטיין, מפרופ' עודד אהרונסון ממכון וייצמן, המדען הראשי של חללית בראשית, מיורם ברוניצקי, לשעבר מנכ"ל אורמת וממוטי בליצבלאו. גם התנועה הירוקה תקבל מימון בחירות של 1.66 מיליון שקל, ומימון מפלגות חודשי שוטף של 166 אלף שקל שבאמצעותם יצטרכו להחזיר את הכסף לערבים.

הליכוד, העבודה ומרצ נותרו עם חובות מהבחירות לכנסת ה־21 ויצטרכו להחזיר לכנסת הלוואות גדולות מהמימון השוטף.

מפלגת מרצ לקחה לאחר הבחירות הלוואה של 7.5 מיליון שקל מהכנסת שאותה תחזיר במהלך כהונת הכנסת ה־22, בתשלומים חודשיים. מימון הבחירות החודשי שתקבל מרצ הוא 332 אלף שקל, ומימון הבחירות שתקבל המפלגה יהיה 5.6 מיליון שקל.

מפלגת העבודה סיימה את הבחירות לכנסת ה־21 עם גירעון של 4.5 מיליון שקל. לאחריהן היא לקחה הלוואה של 2 מיליון שקל מהכנסת, והיא תוחזר מכספי מימון הבחירות השוטף בכנסת ה־22. כמו כן, יהיה עליה לכסות את הוצאותיה בקמפיין הנוכחי.

צוותי המשא ומתן הקואליציוני יוצאים לדרך

צוותי המשא ומתן הקואליציוני של המפלגות יוצאים לדרך. ברוב המפלגות מדובר באותם צוותים שפעלו מטעמן במו"מ הקואליציוני שנערך באפריל־מאי 2019, שלא הבשיל להקמת הממשלה. בצוותים הללו מככבים חברי כנסת, פוליטיקאים לשעבר, יועצים אסטרטגיים, עורכי דין ומקורבים. הם ינהלו את המו"מ הקואליציוני בין המפלגות, יחלקו את התיקים, וינסחו את קווי היסוד של הממשלה החדשה.

נתניהו כינס אתמול את ראשי סיעות הימין. בישיבה הוחלט להקים צוות מו"מ אחד לכל סיעות הימין וזאת בניסיון למנוע הקמת ממשלת אחדות חילונית בהשתתפות כחול לבן וליברמן בלא החרדים וימינה. בראש הצוות יעמוד שר התיירות יריב לוין ואליו צפוי להצטרף עו"ד מיכאל ראבילו ממשרד עורכי הדין שמרון מולכו.

העומד בראש כחול לבן ח"כ בני גנץ הודיע כבר בליל הבחירות עוד לפני שנודעו התוצאות הסופיות על הקמת צוות המשא ומתן הקואליציוני, וזה כבר החל בעבודתו אתמול. בראש הצוות יעמוד ד״ר יורם טורבוביץ', יו"ר החברות אזורים ודלק אנרגיה. בעבר היה טורבוביץ' הממונה על הגבלים עסקיים, ראש לשכת אהוד אולמרט כשכיהן כראש הממשלה ומנכ"ל דיסקונט השקעות.

לצדו יכהן שלום שלמה, שהיה בעבר היועץ האסטרטגי של נפתלי בנט ושל יאיר לפיד. כמו כן יכהנו בצוות אל"מ הוד בצר, מנהל לשכתו של גנץ, שעבד עם גנץ בתקופת שירותו בצבא, וכן הלל קוברינסקי, מקורבו של יאיר לפיד, והסוקר ישראל בכר. כדוברת הצוות תשמש לי־אור אבנון.

בצוות המו"מ של ש"ס יעמוד שר השיכון לשעבר אריאל אטיאס, יחד עם ח"כ משה ארבל ועו"ד ישראל באך. ביהדות התורה ימשיך הצוות שפעל בבחירות הקודמות: הח"כים יעקב ליצמן, משה גפני, אורי מקלב ומאיר פרוש. הם הסתייעו בעו"ד יצחק מירון בנושא הגיוס ובעו"ד יהודה גוטמן בנושאי תחבורה וחברה.

ימינה הודיעה שתקים צוות מו"מ אחד משותף למפלגות ימינה, הבית היהודי והאיחוד הלאומי. 

תגיות