אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת הגמל של פסגות איבדה 1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה צילום: תומריקו

חברת הגמל של פסגות איבדה 1.5 מיליארד שקל מתחילת השנה

חברת הגמל של בית ההשקעות איבדה למתחריה 349 מיליון שקל באוגוסט, והתמקמה בתחתית טבלת ההעברות בחודש זה ומתחילת השנה. בראש הטבלה ניצבת חברת הגמל של אלטשולר שחם, שהגדילה את הפער מפסגות לכ־40 מיליארד שקל

19.09.2019, 08:04 | רחלי בינדמן

חברת הגמל של בית ההשקעות פסגות, שעד לפני שלוש שנים היתה חברת הגמל הגדולה בישראל, הולכת ומתכווצת.

קראו עוד בכלכליסט

מתחילת 2019 איבדה חברת הגמל של פסגות 1.5 מיליארד שקל מנכסיה המנוהלים לטובת המתחרים - נתון שמציב אותה בראש טבלת ההעברות השליליות לשנה זו עד כה. סכום זה מצטרף ל־2.7 מיליארד שקל שאיבדה ב־2018 ו־3 מיליארד שקל שאיבדה ב־2017. נכון לסוף אוגוסט, מנהלת חברת הגמל נכסים בהיקף של 55.6 מיליארד שקל - 2.6% פחות בהשוואה לסוף 2016, השנה האחרונה שבה היתה חברת הגמל הגדולה בישראל, וכ־6 מיליארד שקל יותר מסוף 2010, אז קרן אייפקס רכשה את השליטה בחברה.

רוב הלקוחות מוצאים את דרכם למתחרה מאלטשולר

הדימום של חברת הגמל של פסגות מתרחש על רקע תשואות חלשות שמעבירות נכסים רבים למתחרים, בעיקר לחברת הגמל של אלטשולר שחם, שהפכה ב־2017 לחברת הגמל הגדולה בישראל במונחי נכסים, ושמאז פתחה פער גדול על פסגות. מתחילת השנה גייסה חברת הגמל של אלטשולר שחם כמעט 6 מיליארד שקל. 1.1 מיליארד שקל מתוכם גויסו באוגוסט. היקף הנכסים המנוהלים שלה עומד על 94.6 מיליארד שקל – כמעט 40 מיליארד שקל יותר מפסגות.

בנוסף, חברת הגמל של פסגות לא רק מאבדת כסף למתחרים, אלא גם רושמת צבירות שליליות. כלומר, יותר כסף יוצא מהחברה מאשר נכנס אליה באמצעות הפקדות שוטפות של לקוחות. הכסף יוצא למתחרים ובצורת משיכת כספים לחשבון הבנק של החוסך. הצבירה השלילית מתחילת השנה עומדת על 2.1 מיליארד שקל.

אחת הסיבות לכך היא שציבור החוסכים של פסגות הוא ציבור מבוגר שפורש לפנסיה ומושך את הכסף. אך ההסבר הזה אינו מספק את התמונה המלאה והוא גם לא מדויק במידה רבה כיום, שכן עולם הגמל עובר שינויים ומציע מוצרים פיננסיים אטרקטיביים לטווח בינוני, כמו תיקון 190 וקופות גמל להשקעה. לכן, גם אם העובדה הזו נכונה, היא מעידה בה בעת על כך שפסגות מתקשה לגייס לקוחות חדשים.

מי שיידרש להתמודד עם דימום הכספים והקושי לגייס לקוחות הוא המנכ"ל החדש ראובן קפלן, שכיהן בעבר כמנכ"ל חברת הדיור הממשלתית עמידר וקודם לכן כמנכ"ל כלל בריאות, זרוע הבריאות של כלל ביטוח. קפלן, שיחליף בתפקיד את ברק סורני, מעולם לא עמד בראש גוף פיננסי כמו פסגות, ושיקום חברת הגמל יהיה אחד האתגרים הגדולים שלו.

מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, מנכ"ל פסגות הנכנס ראובן קפלן והמנכ"ל היוצא ברק סורני, צילום: תומריקו מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, מנכ"ל פסגות הנכנס ראובן קפלן והמנכ"ל היוצא ברק סורני | צילום: תומריקו מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, מנכ"ל פסגות הנכנס ראובן קפלן והמנכ"ל היוצא ברק סורני, צילום: תומריקו

למעשה, בפסגות יצטרכו לקבל החלטה אסטרטגית בכל הנוגע לחברת הגמל: האם להמשיך ולנסות להיות שחקן בנצ'מרק, כלומר כזה שחותר להשגת תשואות ממוצעות בלי רצון להוביל את הטבלה, תוך גיוון המוצרים ויצירת פעילויות חדשות; או ללכת על כל הקופה, לגייס מנהלי השקעות איכותיים ולנסות לבלוט באיכות ניהול הכסף במטרה להחזיר את הלקוחות.

גם חברת הגמל השלישית בגודלה בישראל, זו של בית ההשקעות מיטב דש, בלטה לרעה ב־2019. מתחילת השנה היא איבדה 1.1 מיליארד שקל למתחרים, 296 מיליון שקל מתוכם באוגוסט. נתון זה מציב אותה אחרי פסגות בכל הנוגע לאיבוד כספים. במקום השלישי בטבלה השלילית מתחילת השנה מתמקם בית הההשקעות ילין לפידות, שעד לפני שנתיים היה המגייס הגדול בתחום הגמל. לאחר התאוששות מסויימת בתחילת 2019, החל מחודש מאי האחרון ההעברות נטו של ילין לפידות חזרו להיות שליליות. באוגוסט בית ההשקעות איבד 89 מיליון שקל ומתחילת השנה איבד 393 מיליון שקל.

גם מנורה מתברגת בצמרת הטבלה

מי שמתמקמת בצד החיובי של הטבלה באוגוסט לאחר אלטשולר שחם היא מנורה מבטחים עם העברות חיוביות נטו של 49 מיליון שקל. מתחילת השנה מנורה מבטחים העבירה אליה 350 מיליון שקל נטו, נתון שמציב אותה במקום השלישי בטבלה, לאחר הפניקס שהעבירה אליה 464 מיליון שקל מתחילת השנה — 34.4 מיליון שקל מתוכם באוגוסט — נתון שמציב אותם במקום השלישי בטבלה של אוגוסט. 

תגיות