אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מקום 10: איילת שקד - געגועים למשרד המשפטים צילום: אלכס קולומויסקי

100 המשפיעים

מקום 10: איילת שקד - געגועים למשרד המשפטים

2019 היתה השנה שבה הוכיחה ראשת רשימת ימינה שהיא יודעת להיאחז בגלגל ולא להרפות - ואגב כך התגלתה כתלמידה מצטיינת של אריק שרון

24.09.2019, 09:40 | צבי זרחיה

"לא משנה אם אתה למעלה או למטה, העיקר להישאר על הגלגל", אמר פעם אריק שרון. 2019 היתה השנה שבה הוכיחה איילת שקד שהיא יודעת להיאחז בגלגל ולא להרפות - ואגב כך התגלתה כתלמידה מצטיינת של שרון גם בהיבט של יכולות התמרון הפוליטיות, לאחר שהפגינה בולדוזריות נחושה במשרד המשפטים.

קראו עוד בכלכליסט

איילת שקד. ב־2019: כמעט נפלטה מהפוליטיקה, אבל ביצעה קאמבק מזהיר, צילום: עמית שעל איילת שקד. ב־2019: כמעט נפלטה מהפוליטיקה, אבל ביצעה קאמבק מזהיר | צילום: עמית שעל איילת שקד. ב־2019: כמעט נפלטה מהפוליטיקה, אבל ביצעה קאמבק מזהיר, צילום: עמית שעל

בדצמבר 2018, אחרי שש שנים בצמרת הבית היהודי, שקד ושותפה הפוליטי נפתלי בנט עזבו את המפלגה שהרימו מעפר. הם הרגישו בשלים לזינוק הגדול. הבית היהודי היתה השלב הראשון בטיל שלהם, זה שביסס אותם כדמויות פוליטיות מרכזיות ואת שקד ספציפית כשרת משפטים חרוצה ומהפכנית. אבל משם והלאה הפלטפורמה החלה לחרוק: הסקטורים השונים במפלגה קראו תיגר על מנהיגותם — בייחוד על זו של שקד, אישה חילונית בראש מפלגה דתית. לכן עלו השניים על השלב השני של הטיל, עזבו יחד את הבית היהודי והקימו את "הימין החדש", שביקשה לפנות למצביעי ליכוד שמאסו בנתניהו. הסוף ידוע: הימין החדש קיבלה רק 99% מהקולות שנדרשו לה כדי להיכנס לכנסת.

נתניהו הגיש את הנקמה שלו קרה: חודשיים אחרי הבחירות, כשהכנסת כבר פיזרה את עצמה והלכה לסיבוב ב', הוא פיטר את השניים. על האמוציות בין בלפור לשקד־בנט כבר נכתבו הררי מילים, אבל לנתניהו היה כאן קודם כל חישוב אסטרטגי קר: את הגשרים לבית היהודי השניים שרפו מאחוריהם ואת מאמציה של שקד למצוא את דרכה לליכוד נתניהו חסם בקלילות. זו היתה טעות מצדו: נתניהו, שלחץ על המפלגות שמימין לליכוד להתאחד, נאלץ לצפות בשקד מסיטה הצדה את רפי פרץ ומתייצבת בראש "ימינה", רשימת איחוד מפלגות הימין.

שקד רצתה לחזור אל משרד המשפטים. ערב הגשת הרשימות לכנסת ה־22, נתניהו ביקש מימינה לשלב ברשימתה את איתמר בן־גביר מעוצמה יהודית. ימינה, בתמורה, דרשה התחייבות לקבלת שניים מתוך ארבעה תיקים: חוץ, ביטחון, אוצר ומשפטים. הדרישה הזו לא התקבלה יפה: נתניהו סירב, והודיע כי אם ירכיב את הממשלה הבאה, ישאיר את תיק המשפטים בידי הליכוד.

בסיבוב ב' של הבחירות שקד הימרה על כל הקופה, אולם ימינה נותרה עם מספר מנדטים חד־ספרתי, וכבר בליל הבחירות התפצלה לשתי סיעות: האחת מורכבת ממפלגות הבית היהודי והאיחוד הלאומי, והשנייה היא הימין החדש, שתפקיד היו"ר שלה נשמר לנפתלי בנט כששקד התייצבה בראש הרשימה המאוחדת.

שקד, פוליטיקאית חרוצה ואינטליגנטית, היתה אחת השרות שהשפיעו ביותר על צביון מערכת המשפט. הברית שרקמה עם אפי נוה, יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, איפשרה לה להוביל מינוי שופטים שמרניים בבית המשפט העליון ובמערכת המשפט כולה, והחדירה בעליון רוח של ריסון עצמי בהתערבות בסוגיות של מדיניות שמגיעות לפיתחו. ההשפעה הזו הניבה לשקד הערכה רבה (ולא מעט ביקורת), אבל לא התבטאה בהישגים פוליטיים: באף אחת ממערכות הבחירות של 2019, שקד לא קיבלה מנדט ציבורי. ובכל זאת, מוקדם להספיד אותה. הכל תלוי ברצונה לשוב ולאחוז בגלגל.

תגיות