אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צבא ארה"ב רוצה לפתח רובוטים שיכווינו ארטילריה במקום חיילים צילום: (FAS (CC-BY-SA

פורצי הדרך

צבא ארה"ב רוצה לפתח רובוטים שיכווינו ארטילריה במקום חיילים

משימת התצפית הארטילרית היא אחת המסוכנות ביותר במלחמה, לאור היכולת של צוותים שכאלה לזהות את תנועת האויב במהירות ולהמטיר עליו אש כבדה. בשל כך, אורך חייו של צוות כזה במלחמה נוטה להיות קצר ביותר, ואת זה מבקש הצבא לשנות באמצעות רובוטיקה אוטונומית

22.09.2019, 21:30 | ניצן סדן

צבא ארצות הברית החל לקדם פיתוח של תצפיתן ארטילרי רובוטי. אם וכאשר יושלם, יוכל פיתוח כזה להוביל לביטולו של אחד התפקידים המסוכנים בלוחמת היבשה. תצפיתני סיוע אש הם חיילים שתפקידם למצוא יחידות אויב ולהכווין אליהן אש תותחים, רקטות, טנקים, מרגמות וגורמי אש נוספים. הם מסוגלים לייצר גם מודיעין תוך כדי משימתם, להעביר תיקוני ירי לאחר שהחלו ליפול הפגזים ולבצע את משימתם גם בלי מערכות כ-GPS, שחסימתן היא מתאר אפשרי במלחמה המודרנית.

קראו עוד בכלכליסט

סיוע האש הוא, במקרים רבים, זה שמכריע קרבות בשטח פתוח: מי שמוצא ראשון את כוחות היריב ומכווין אליהם אש מדויקת הוא שינצח בקרב, ויוכל להמשיך להתקדם (אם מדובר במתאר התקפה) עד לאיתורו בידי תצפיתן אויב, או לקנות זמן יקר להגעת תגבורות ושיפור ביצורים (אם מדובר במתאר הגנה). במלחמת העולם השנייה אף התלוצצו חיילים בצבא קנדה שתפקידן של היחידות הלוחמות הוא רק לתפקד כשומרי ראש לתצפיתני האש.

תותח ארטילרי M109 בפעולה, צילום: (FAS (CC-BY-SA תותח ארטילרי M109 בפעולה | צילום: (FAS (CC-BY-SA תותח ארטילרי M109 בפעולה, צילום: (FAS (CC-BY-SA

ואכן, אחד הדברים שמנסה לעשות כל צבא בכל מצב הוא לחסל את התצפיתנים של האויב. בין אם הם נמצאים בעמדות תצפית קבועות ובין אם הם מתחבאים בשטח באיזה שיח, איתור שלהם הוא קריטי; צוות תצפית בודד מסוגל לבצע הליך טיווח שיאפשר לסוללת תותחים לפגוע בדייקנות במטרות בשטח של קילומטרים רבועים שלמים. ולכן, אורך חייו של צוות תצפית במלחמה כוללת נוטה להיות קצר ביותר; ישנם אמצעים שמסוגלים לזהות צוותי תצפית ביום ובלילה ובכל מזג אוויר, ולא פעם ישרוד הצוות רק ישחק לו המזל.

צוות תצפיתנים מוסווה מזהה את המטרות, ואז מכווין את התותחים והרקטות ומעביר תיקונים, צילום: Safran צוות תצפיתנים מוסווה מזהה את המטרות, ואז מכווין את התותחים והרקטות ומעביר תיקונים | צילום: Safran צוות תצפיתנים מוסווה מזהה את המטרות, ואז מכווין את התותחים והרקטות ומעביר תיקונים, צילום: Safran

לפי דיווח של National Interest, מעוניין הצבא להעביר את סכנת המוות הזאת לרובוטים. מדובר במערך חיישנים שידע לזהות מיקום על בסיס חיתוכים גיאוגרפיים ולא רק GPS, מצלמות איכותיות ומחשב שידע להגיד אם לפניו חמישים טנקים מדיביזיה א' או ב' ועוד. כל הטכנולוגיה הזו תותקן על כלי רכב בתצורה שטרם נחשפה, והוא ידע להסתובב בשטח עצמאית, למצוא כוחות ולהכווין אליהם אש.

צוות תצפית באימון, צילום: US ARMY צוות תצפית באימון | צילום: US ARMY צוות תצפית באימון, צילום: US ARMY

הרכב עצמו הוא פקטור קריטי פה: עליו להיות קטן וקשה לאיתור, ובעל עבירות שטח פתוח דומה לשל אדם. יתכן שהצבא יבחר בפלטפורמה רובוטית כמערכות Spot ו-Big Dog של חברת בוסטון דינמיקס, אם תצליח החברה לשפר את מגבלות הטווח שלהם; הרבה מעבודת התצפית היא שיטוט בשטח אויב וחיפוש מטרות, לפני הכוונת האש עצמה.

רובוט ביג דוג של בוסטון דינמיקס, צילום מסך:Youtube רובוט ביג דוג של בוסטון דינמיקס | צילום מסך:Youtube רובוט ביג דוג של בוסטון דינמיקס, צילום מסך:Youtube

צוותי תצפית קדמית נדרשים להגיע עמוק לשטח אויב במקרים רבים, ורובוט קצר-טווח יקשה על כך. טכנולוגית, אפשר לבנות תצפיתן קדמי רובוטי, אך הוא יהיה חשוף לאותן המגבלות של כל מערכת נשק אוטונומית: חוסר יכולת לאלתר בזמן אמת אל מול אתגרים בלתי צפויים.

אמנם ניתן לבצע הרבה ממשימות צוותי התצפית גם ממל"טים, אך יש לכך שתי מגבלות גדולות. הראשונה היא צורך בעליונות אווירית, כדי שלא יפילו לך את הכלי באש נ"מ - מה שמגביל את היכולת להשתמש בארטילריה מדויקת בתחילת המערכה. השנייה היא שמל"ט הוא משהו שרואים ממרחק רב, ומפקדי האויב יכולים להבין מתי עדיף לשלוח את הכוחות בנתיב חלופי, או בתזמון שיקשה על התצפיתן המעופף לראות אותם. ארבעה חבר'ה עם משקפת, מפה ומכשיר קשר יוכלו להכווין אש בצורה חשאית בהרבה, כמובן - עד שהפגזים יתחילו ליפול וכל כוחות האויב יחושו לאתר ולחסל אותם. ועתה, כאמור, מבקש הצבא להחליפם ברובוטיקה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מלחמות כבר לא קורות בחורף - חלק א'
מדינה עם כיסוי לווייני רחב של כל כדוה"א כמו ארה"ב תעדיף לתזמן מלחמה לקיץ (עננות), לעומת מדינה ללא כיסוי כזה, שתעדיף מלחמה בחורף. למזל"טים ורחפנים אין טווח ארוך מספיק או משך שהייה ארוך מספיק באוויר. אלא שכפי שאפשר להנחית רחפן בפינת גג בדאחייה ולהשתמש בו כתצפית נייחת מאותו רגע ואילך, אפשר לעשות את אותו הדבר עם מזל"טים. הפיתוח המתבקש הבא הוא פגזי ארטילריה ללא חומר נפץ אבל כאלה שישאו מצלמות ואנטנות רדיו וישדרו באופן רציף מהשטח הפוטנציאלי להימצאות האויב. מן הסתם האויב ישלח סיירים לאסוף את כל אותם פגזים-מרגלים, אלא שלא בטוח שהם ימצאו את כולם, תמיד אפשר לירות נוספים לאותו איזור אבל בעיקר, ירי של פגזים-מרגלים צריך להיות לשטח שיש סבירות גבוהה להימצאות האויב ומכת האש צריכה לבוא זמן קצר לאחר אישוש נוכחותו.
ארכימדס  |  23.09.19
4.
מלחמות כבר לא קורות בחורף - חלק ב'
מיקום הפגזים-מרגלים בשטח האויב יכול להיקבע לפי כינון התותח שירה אותם. ירי של פגזים-מרגלים ספורים יכול להיות משתלם יותר מכלב-רובוט או מל"ט יקרים וששרידותם נמוכה. בנוסף, אפשר לירות מספר פגזי-תשדורת לאורך התוואי (בין התותח לבין הפגזים-מרגלים) שיקלטו את השדר של הפגזים-מרגלים וישדרו אותו הלאה (שידור כיווני באלומה צרה יאריך את משך חיי הסוללה או את טווח השידור) עד מרכז הבקרה והשליטה (כמובן שצריך לירות אותם לפני ירי של הפגזים-מרגלים).
ארכימדס  |  23.09.19
3.
למספר 2
אם היית קורא, וגם לפי קצת היגיון היית מבין ש: 1.מזל"טים דורשים עליונות אווירית, שלא תמיד יש. אפשר להפיל אותם מרחוק 2.מזל"טים חושפים את האויב לעובדה שמתצפטים עליהם, משמע גם הלך יתרון ההפתעה, וגם האויב יכול להבין שכדאי לשנות נתיב, להיות פחות צפוי, כי יודע שרוצים להפגיז אותו
מטה קריאה  |  22.09.19
לכל התגובות