אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אתר אמזון בישראל: מה תוכלו להשיג דרכו, ומה חסר בו? צילום: amazon

אתר אמזון בישראל: מה תוכלו להשיג דרכו, ומה חסר בו?

רשתות השיווק בארץ יכולות לנשום לרווחה: השקת אתר אמזון בגרסה המקומית לא תטלטל אותן ותאיים עליהן בשלב זה. בדיקת כלכליסט מצאה את האתר לוקה בחסר ברמת הממשק, המחירים, החיפוש והמבחר

23.09.2019, 16:54 | עומר כביר

אפשר להשמיע צפירת הרגעה לכל הקניונים, בעלי הרשתות הקמעונאיות והחנויות הפיזיות. הכניסה הגדולה והמפחידה של אמזון? זה שאמורה לטלטל את כל השוק הקמעונאות הישראלי, לרוקן את הקניונים מצרכנים ולהעביר אותם למסכי המחשב? היא לא כזו גדולה, לא כזו מפחידה. למעשה, היא בקושי כניסה.

קראו עוד בכלכליסט

בלי אתר בעברית, בלי מרכז שילוח מקומי ולעת עתה עם מבחר מצומצם של מוכרים ומוצרים, האימפקט של אמזון על השוק המקומי יהיה כנראה מוגבל, לפחות בהתחלה. זה לא שלא מדובר במהלך חשוב בעל פוטנציאל לקדם את שוק הסחר המקוון המקומי, אבל זה גם לא המהלך המהפכני והמטלטל שרבים מצפים לו.

מותגים מוכרים, ממשק מוגבל

מה בעצם עשתה אמזון שכל כך הסעיר את התקשורת הישראלית? בגדול, החלה לקדם בעמוד הבית שלה מוכרים ישראלים שעובדים איתה. אלו כוללים שמות מוכרים כמו דינמיקה, אלקטרה, נינטנדו ישראל, ברימאג, נעמן, ניופאן, 019 מובייל, סנדלי שורש, קרייזי ליין וסטייל ריבר. המוכרים מובלטים בעמוד הבית כאשר לחיצה על שמם מאפשרת לראות את כל המוצרים שהם מציעים למכירה. המבחר נאה לרוב, למשל כמה עשרות פריטי לבוש והנעלה מסטייל ריבר, ליין הסמארטפונים העדכני של סמסונג ועוד כמה אביזרים היקפים מדינמיקה, ומגוון מוצרים חשמליים לבית מניופאן, אלקטרה וברימאג. לחלק מהמותגים, כמו Adika, יש גם עמוד נחיתה מעוצב עם חלוקה לקטגוריות.

אמזון במהדורה המקומית, צילום: amazon אמזון במהדורה המקומית | צילום: amazon אמזון במהדורה המקומית, צילום: amazon

מבחינת שימושיות, יש מקום לשיפור; בעמוד המוכר יש אפשרויות סינון מוגבלות ביותר, כאשר לרוב ניתן לצפות במוצרים רק לפי מותגים ולא לפי קטגוריות. למשל, אם תיכנסו לעמוד של אלקטרה תוכלו לצפות בכל המוצרים של פיליפס, אך לא בכל מכונות הכביסה שמשווקת החברה באמזון – מגבלה משמעותית בעת חיפוש מוצר. המחירים, אגב, לא תמיד זולים יותר מבמקומות אחרים ברשת ובבדיקה שעשינו לא התקשנו לאתר מחירים זולים יותר מחוץ לאמזון.

המוצרים שנשלחים מישראל גם משולבים בתוצאות החיפוש, אבל לא קל לאתר אותם שם. בראש תוצאות החיפוש מופיעים לרוב דווקא מוצרים שנשלחים מחו"ל. כך היה כשחיפשנו מכונת כביסה, מקרר, מיקסר, פרטי לבוש שונים ועוד. כדי לצפות במוצרים של מוכרים ישראלים יש לסמן את אפשרות Ships Locally בעמודת הברירות השמאלית. אז גם תוכלו לסנן את התוצאות בצורה רחבה יותר. למשל, לפי דירוג גולשים (לא רלוונטי עדיין למרבית המוצרים של מוכרים ישראלים), או פונקציות ותכונות שונות.

יש מבחר, אך אינו מרשים במיוחד, צילום: amazon יש מבחר, אך אינו מרשים במיוחד | צילום: amazon יש מבחר, אך אינו מרשים במיוחד, צילום: amazon

מדובר בשינויים חשובים שיסייעו להבליט את הפעילות של מוכרים ישראלים בעבור גולשים שכבר מגיעים באופן קבוע לאמזון, אם כי החברה חייבת לשפר את המיקום שלהם בתוצאות החיפוש כדי להגדיל את הנראות שלהם. מדובר במהלך חשוב שנותן לסוחרים מקומיים פלטפורמה חשובה נוספת למכור בה את המוצרים שלהם, ויכול להגדיל את המודעות של גולשים ישראלים לאפשרויות שעומדות בפניהם בעולם המקוון.

מה חסר במהדורה הישראלית?

אף שהמהלך יכול לתרום משמעותית להתפתחות הסחר המקוון בישראל בשלב זה לא מדובר במהפכה שוברת שוק. על מנת שאמזון תיכנס לעמדה שתאיים באמת על הסדר הקיים בשוק היא צריכה לבצע ארבע פעולות מהותיות.

חבילות במחסן של אמזון, צילום: איי פי חבילות במחסן של אמזון | צילום: איי פי חבילות במחסן של אמזון, צילום: איי פי

1. אתר בעברית. מרבית הגולשים בישראל, גם כאלו בעלי שליטה טובה באנגלית, עדיין מרגישים בנוח יותר בעבודה עם ממשקים בעברית. הדבר נכון במיוחד כאשר מבצעים קנייה גדולה של מוצר כמו מקרר, אז מושגים כמו French Door או יחידות מידה זרות כמו cu. ft. יכולים לבלבל לחלוטין, להקשות על השוואה מול מוצרים מאתרים אחרים ובסופו של דבר לסכל את הקנייה.

עמוד מוצר באמזון, מהדורה מקומית, צילום: amazon עמוד מוצר באמזון, מהדורה מקומית | צילום: amazon עמוד מוצר באמזון, מהדורה מקומית, צילום: amazon

לאתר בעברית חייבות כמובן להתלוות אפשרויות לבצע חיפוש בעברית והבלטה של מוכרים מקומיים בתוצאות החיפוש, וכן עמוד כניסה ייעודי לגולשים מישראל שיבליט את המוצרים המקומיים ויתפקד למעשה כמעין קניון מקוון. אמזון אמנם יצרה עמוד שמבליט מוכרים ישראלים, אך הדגש שם הוא על חלוקה לפי מוכרים ולא לפי קטגוריות. עמוד בעברית שיאפשר בלחיצה אחת לראות, למשל, את כל נעלי הגברים שנשלחות מישראל יספק תוצאות טובות הרבה יותר.

2. מרכז לוגיסטי מקומי בתפעולה של אמזון. הכוונה למרכז שיתפקד בהתאם לסטנדרטים הקפדניים של החברה. כיום, אמזון בישראל משמשת רק כפלטפורמת תיווך בין המוכר לקונה, כאשר שילוח המוצר וניהול המלאי נמצאים כולם באחריות המוכר. זה אולי נוח לשחקנים גדולים ומבוססים שמפעילים מערכים לוגיסטיים עצמאיים, אבל מקשה על שחקנים קטנים יותר להיכנס לתחום ובסופו של דבר פוגע בהיצע המוצרים באתר. מרכז לוגיסטי מקומי גם יקל על סוחרים ישראלים שמבקשים לפנות לגולשים מחו"ל, שכן הוא יוריד מהם את הצורך לנהל את האופרציה המורכבת הרבה יותר של ביצוע משלוחים לעשרות או מאות מדינות שונות.

3. המבחר צריך להיות גדול משמעותית. על מנת שרכישה באמזון תתפוס באמת, החנות צריכה להגיע למצב שאין כמעט שום מוצר שהגולש מחפש שלא ניתן למצוא לרכישה שם מרוכש מקומי. בשאיפה, אמזון תגיע לאותו הצע מוצרים שיש כיום בזאפ, בהבדל החשוב שהרכישה מתבצעת דרכה. אם לא תיווצר התחושה, שהחברה יצרה היטב במספר רב של מדינות אחרות, שאתר אמזון הוא המקום היחיד שצריך לבקר בו לכל צרכי הרכישות המקוונת, האימפקט של הכניסה על השוק יהיה מצומצם הרבה יותר. לצורך כך צריכה אמזון להגדיל משמעותית את מספר הסוחרים שעובדים אתה, גדול וקטנים כאחד (הקמת מרכז שילוח מקומי תסייע בכך), ולהביא מגוון גדול יותר של סוחרים, כולל מתחום הפארמה והמזון.

המחיר לא שובר שוק? הישראלים ילכו לאתר אחר, צילום: שאטרסטוק המחיר לא שובר שוק? הישראלים ילכו לאתר אחר | צילום: שאטרסטוק המחיר לא שובר שוק? הישראלים ילכו לאתר אחר, צילום: שאטרסטוק

4. לשבור את השוק מבחינת המחירים. בעבור הצרכן הישראלי, זו תמיד היתה ההבטחה של אמזון: מחירים זולים במיוחד, יותר זולים מהתחרות. כרגע, מבדיקה מוגבלת שעשינו, זה לא המצב ובמקרים רבים לא קשה לאתר מוצרים זהים זולים יותר מחוץ לאמזון. הוזלות משמעותיות יסייעו לייצר באז ולמשוך גולשים לחנות. לפחות בתור התחלה, נראה שמדובר במהלך הכרחי.

בלי כל אלה, אמזון לא תחולל את המהפכה שרבים מקווים לה ואחרים חוששים ממנה בשוק המקומי. היא יכולה להפוך לשחקן גדול, אפילו הגדול ביותר בעולם הסחר המקוון, גדול מספיק כדי להתחרות ראש בראש עם הקמעונאים הגדולים, לפעילות של יהיו ודאי השפעות על המודעות של הצרכן והיא יכולה להעביר מספר לא מבוטל של קונים לפלטפורמות מקוונות ולהגדיל את היקף הסחר המקוון של אחרים. אבל היא לא תהפוך לענקית טורפת הכל, כזו שדורסת ומחסלת קניונים ושווקים שלמים בזה אחר זה, כפי שעשתה בארה"ב ובמדינות אחרות.

בינתיים, ורק בינתיים, לשחקנים החזקים כיום אין סיבה להיות מודאגים. אבל לא כדאי להם לנוח על זרי הדפנה. סביר שאמזון עוד לא אמרה את המילה האחרונה, והמהלך הבא שלך בהחלט יכול להיות זה שיבשר על רעידת האדמה הגדולה.

תגיות