אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הדיבידנד המפתיע של הפועלים: המשקיעים אהבו, העובדים פחות

הדיבידנד המפתיע של הפועלים: המשקיעים אהבו, העובדים פחות

בצל החקירה שבה הסתבך בארה"ב נאסר על בנק הפועלים לחלק דיבידנדים יותר משנה. המפקחת על הבנקים התירה דיבידנד חד־פעמי חריג של מיליארד שקל. בוועד העובדים, שחותר להסכם כמעט שנתיים, לא מבינים מאיפה הכסף: "זו סטירת לחי"

26.09.2019, 08:11 | עירית אבישר
הברז נפתח: בנק הפועלים קיבל מבנק ישראל יופי של מתנה לחג. שנה לאחר שנאסר עליו לחלק דיבידנד, בשל החקירה המורכבת שבה הוא מסובך בארה"ב, הותר להפועלים שלשום לחלק באופן חריג דיבידנד של מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

הודעת הבנק, המצוי בעיצומם של חילופי מנכ"לים, היתה מפתיעה ולא מפתיעה. מצד אחד, בנק הפועלים בניהולו של אריק פינטו צבר עודפי הון המוערכים ב־4 מיליארד שקל, כך שהחלוקה היא מהלך מתבקש.

מצד שני, בנק ישראל אסר על הפועלים לחלק דיבידנד היות והבנק מעורב בחקירה המתנהלת בארה"ב, בחשד כי סייע ללקוחות אמריקאיים להעלים מסים. חקירה זו כבר עלתה לבנק כ־3 מיליארד שקל, והמילה האחרונה לגביה טרם נאמרה.

חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: עמית שעל חדוה בר, המפקחת על הבנקים | צילום: עמית שעל חדוה בר, המפקחת על הבנקים, צילום: עמית שעל

האישור הנוכחי שקיבל הפועלים אינו מרמז על סיום צפוי של החקירה האמריקאית, אלא הוסבר בעודפי ההון שהצטברו כתוצאה ממכירת ישראכרט (מעבר לעודפי ההון שהצטברו בעקבות עצירת הדיבידנד).

באפריל האחרון הונפקה ישראכרט בבורסה, ובמסגרת ההנפקה מכר בנק הפועלים כ־65% ממניותיו תמורת 1.8 מיליארד שקל. מכירה זו הניבה לבנק רווח הון של 137 מיליון שקל, וחשוב מכך - שחררה לבנק נכסי סיכון בעקבות הפרידה מישראכרט. המשמעות של ירידה בנכסי הסיכון, שהיקפם יותר מ־10 מיליארד שקל, היא קפיצה נוספת בעודפי ההון.

מדיבידנד לרכישה עצמית ושוב לדיבידנד

באופן עקרוני, בנק ישראל לא נוהג להתיר חלוקה חד־פעמית של דיבידנד. הפיקוח על הבנקים גורס כי על כל בנק לקבוע מדיניות דיבידנד ולחלק על פיה. אלא שבבנק ישראל אסרו על בנק הפועלים לדבוק במדיניות שלו, הכוללת חלוקת 40% מההון, עד שתסתיים החקירה בארה"ב.

היות ובכל זאת הצטבר בבנק הון עודף, וכתחליף למהלך של חלוקת דיבידנד, ניאות בנק ישראל לאפשר להפועלים לבצע רכישה עצמית של מניות לפני כמה חודשים. בכירי הפועלים בחנו את הסוגיה והעדיפו בסופו של דבר לוותר על תוכנית שכזו, ככל הנראה מחשש לשילוב הבעייתי של רכישה עצמית של מניות ומידע פנים הקשור בחקירה בארה"ב.

במקום זאת, הם ביקשו מבנק ישראל שיאפשר חלוקה חד־פעמית של דיבידנד. לאחר דיונים רבים, המפקחת על הבנקים חדוה בר נענתה לבקשה.

בשוק אהבו את המהלך, בוועד העובדים זעמו.

מי שלא ראה בחיוב את ההודעה על חלוקת הדיבידנד הוא ועד העובדים של הבנק, שבראשו עומד רוני גרפונקל. הוועד וההנהלה מנסים מזה תקופה ארוכה לגבש הסכם שכר ללא הצלחה, לאחר שההסכם האחרון פג כבר בתחילת שנת 2018.

רוני גרפונקל רוני גרפונקל רוני גרפונקל

ההודעה על הדיבידנד רק הגבירה את היחסים המתוחים ממילא בין ההנהלה לוועד. בוועד הופתעו מההודעה וטענו כי ההנהלה משדרת שהיא אינה יכולה חעמוד בדרישות השכר של העובדים, אך כסף לדיבידנד לבעלי המניות דווקא יש לה.

גרפונקל אף התבטא אתמול בחריפות בנושא במסגרת הרמת כוסית לחג באחת מחטיבות הבנק: "הושטנו יד לשלום ואנו מרגישים שקיבלנו סטירת לחי, ולא נושיט את הלחי השנייה. במשך יותר מיובל התנהלו יחסי עבודה טובים. אל תקחו אותנו כמובן מאליו, ואל תנצלו את היחסים לרעה. הגיע הזמן למעשים ולא לדיבורים".

מבנק הפועלים נמסר כי "הנהלת הבנק וארגון העובדים בעיצומו של מאמץ להגיע להסכם שכר חדש. הבנק מנסה לגשר בין הצורך לדאוג לרווחת העובדים לבין האחריות הרובצת בשעת מבחן זו על המערכת הבנקאית. מאז ומעולם הבנק דאג לעובדיו לשכר ולמעטפת כוללת הטובים במערכת הבנקאית, דבר שבא לידי ביטוי גם בשיחות בין הצדדים".

בשוק ההון, לעומת זאת, ראו בחיוב את ההודעה על החלוקה. מנייתו של בנק הפועלים טיפסה בכ־2% בתום יום המסחר אתמול בתל אביב. המניה ידעה שנה לא מוצלחת עם תשואה אפסית, לעומת עלייה של יותר מ־10% שנרשמה במדד הבנקים.

"המהלך הנוכחי הוא בסך הכל צפוי ולא דרמטי. בשוק ציפו לצעד בנושא עודפי ההון, אחרי שהיתה אכזבה מסוימת מכך שתוכנית הרכישה העצמית לא יצאה לפועל", הסביר אלון גלזר, מנהל המחקר בלידר שוקי הון.

גלזר הוסיף כי "בעצם אישור הדיבידנד אומר בנק ישראל שמבחינתו יש לבנק הפועלים מספיק עודפי הון לעמוד בעלות החקירה בארה"ב, וזו הבשורה הטובה הגלומה באירוע הזה מבחינת המשקיעים".

המרוויחה המרכזית מחלוקת הדיבידנד היא קבוצת אריסון בראשותה של שרי אריסון. אריסון אמנם כבר אינה בעלת השליטה בבנק הפועלים לאחר שהקטינה אחזקה לפני כשנה, אך היא עדיין בעלת המניות הגדולה עם 15.8% מהמניות. אריסון צפויה למכור את הנתח הזה בשנים הקרובות.

שרי אריסון, צילום: מיכאל קרמר, סיון פרג שרי אריסון | צילום: מיכאל קרמר, סיון פרג' שרי אריסון, צילום: מיכאל קרמר, סיון פרג

המתנה של אריק פינטו למחליף דב קוטלר

משימת גיבוש ההסכם החדש מול ועד העובדים תגולגל אל פתחו של המנכ"ל החדש דב קוטלר, שייכנס בשבוע הבא לתפקידו במקומו של אריק פינטו.

מינוי המנכ"ל החדש לא עבר בצורה חלקה. המנכ"ל היוצא פינטו רצה שימונה לתפקיד מועמד פנימי, ואילו דירקטוריון הבנק בראשות עודד ערן העדיף מינוי חיצוני - ובחר בקוטלר.

אף שקוטלר לא נחשב לקרוב במיוחד לפינטו, בסופו של דבר הוא מקבל ממנו ומבנק ישראל מתנת כניסה על נחיתתו בכיסא המנכ"ל בשבוע הבא. הדיבידנד שיחולק ייעל את מבנה ההון של הבנק, ולפי הערכות ישפר את התשואה על ההון בכ־0.3%.

פינטו משאיר לקוטלר לא מעט משימות: סיום החקירה בארה"ב, גיבוש הסכם שכר עם העובדים ומציאת מנועי צמיחה חדשים לבנק לאחר הפרידה מישראכרט. לפחות בסוגיית ההון, הוא מקבל ירושה נוחה למדי.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
עבדים ולא עובדים יש בבנק הזה...
מתי יקום העיתונאי האמיץ ויעשה תחקיר אמיתי על יו"רי הוועד ב25 השנים האחרונות . . מסואבים ומושחתים שבמשך עשרות שנים הנהיגו משטר טרור ,מכרו את העובדים ושמרו על האינטרס של ההנהלה בלבד תמורת הטבות אישיות . והגדיל לעשות אריק פינטו המנכ"ל היוצא ,יו"ר וועד בעברו ששלח הביתה אלפי עובדים וזכה בכיסא המנכל . ברוך שפטרנו.. אולי עכשיו יעשה שינוי רק העובדים יביאו לשינוי אל תבנו על הוועד החדש, די לפחדנות- קומו והלחמו על זכויותכם
נאיבי  |  06.10.19
לכל התגובות