אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צה"ל מגייס טכנולוגיות גיימינג לשליטה ברחפנים בשדה הקרב צילום: התעשייה האווירית

צה"ל מגייס טכנולוגיות גיימינג לשליטה ברחפנים בשדה הקרב

בכיר במנהל הפיתוח של משרד הביטחון העניק השבוע הצצה נדירה לשימוש הצה"לי ברחפנים: להקות רחפנים, רחפני מטען שישאו מאות ק"ג, ומציאות מדומה שתסייע למפעילים בהטסה

26.09.2019, 09:00 | אודי עציון

השימוש ברחפנים בצה"ל הולך וגובר ובמערכת הביטחון מחפשים את הדרך להפוך את הטסת הרחפנים לקלה ויעילה לכל חייל בשטח.

בכנס כלים בלתי מאוישים של חברת iHLS השבוע, חשף סא"ל מנחם לנדאו, ראש ענף כלי טיס בלתי מאוישים במנהחת המחקר והפיתוח של משרד הביטחון (מפא"ת), כי בצה"ל מגבירים את השימוש ברחפנים, תוך שימוש בטכנולוגיות אזרחיות במקור.

קראו עוד בכלכליסט

סא"ל לנדאו סיפר על רעיון שהגיע מעולם המשחקים של הסטארט-אפ הישראלי Xtend, שמשתמש במציאות מדומה לייצר למשתמש חוויה כאילו הוא נמצא בתא הטייס. סא"ל לנדאו: "חברנו ל-Xtend, השקענו בו, ועל ידי אמצעים די פשוטים, הצלחנו לקחת רחפן רייסר ולשלב בו יכולות שנותנות למפעיל הכלי תחושה שהוא נמצא היכן שהרחפן נמצא, בדומה למשחק מחשב. המפעיל נמצא מאחור ורואה מה קורה מקדימה. כרגע אנחנו בשלב ניסויים ובדיקות".

יסעורון ירוק , צילום: התעשייה האווירית יסעורון ירוק | צילום: התעשייה האווירית יסעורון ירוק , צילום: התעשייה האווירית

גם הסטארט-אפ Swyft, שפיתח תוסף אשר מעניק למפעיל הרחפן מבט מתא הטייס הוצג בכנס, ומייסדו, יהושע מרגולין, סיפר כי רק לאחרונה נערך ניסוי בתוסף עם יחידות צה"ל בלחימה בשטח בנוי.

בצה"ל חולמים על חזון של שילוב של מספר רחפנים ללהקות, שיבצעו משימות מורכבות בסביבה אורבנית. סא"ל לנדאו: "הרעיון הוא ציוות של כמה רחפנים שצריכים להסתובב סביב מתחם, למפות אותו, לנסות לאתר את האנשים בתוך המבנה, כאשר המפעיל מאחור יכול להפעיל כל אחד מהרחפנים מעמדה אחורית". לנדאו מגלה שטכנולוגיה של Skylord נבחנת בימים אלו למטרה זו.

שוק הרחפנים גדל במהירות ולפי הערכות שהוצגו בכנס שוויו יעמוד בשנת 2020 על 127 מיליארד דולר. 98.5% מהשוק הוא אזרחי ורק 1.5% מיועד לשימושים צבאיים. כאמור, בצה"ל מבקשים לנצל את ההשקעות האזרחיות הרבות בתחום לטובת הפיתוחים הצבאיים.

סא"ל לנדאו: "ההתפתחות של השנים האחרונות נשענת על פיתוחים בתחום האנרגטיקה - משך זמן השהייה באוויר. החלום הוא כלי שיודע לשאת כמה שיותר משקל וידע לטוס כמה שיותר זמן באוויר, וכמובן, שיהיה אמין ובטיחותי. העולם האזרחי כבר מטפל בנושאים הללו, ואנחנו בעולם הביטחוני עושים את ההתאמות בתחומים הביטחוניים: ניווט ללא תלות, הצפנה, חסינות ותמיכה בכמה משתמשים במקביל".

סא"ל לנדאו חשף שבצה"ל בוחנים היום את המסוק הלא מאויש של התעשייה האווירית, "יסעורון ירוק" – שמסוגל לשאת אספקה של כ-200 קילוגרמים לשדה הקרב וללוחמים שנמצאים בשטח. לנדאו: "אנחנו נמצאים בתהליך של אבלוציה וציפייה להכנסתו לתוכנית הרב שנתית". עוד סיפר סא"ל לנדאו שגם הפתרון של חברת טקטיקל רובוטיקס, מטוס ללא טייס לפינוי פצועים משדה הקרב ללא סיכון של צוות אויר, נמצא בבחינה.

בצה"ל משתמשים ברחפנים גם בתחום הגנת הגבולות, זו השנה השנייה שצה"ל עושה שימוש ברחפנים כאמצעי לפיזור הפגנות ברצועת עזה, בין היתר, הטלה של עשרות ק"ג של שקיות מי בואש מן האוויר, מבלי לסכן חיילים.

במערכת הביטחון שמים דגש מיוחד על טכנולוגיות חדשניות בתחום הכלים הבלתי מאוישים, בקול קורא שפרסם לאחרונה משרד הביטחון לתכנית החדשנות שלו בשיתוף עם חברת iHLS, הוא ציין כי במסגרת האתגרים שלהם הוא מחפש טכנולוגיה נמצא נושא הכלים הבלתי מאוישים - פתרונות אזרחיים והתאמה למשימות מבצעיות ולוגיסטיות.

תגיות