אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלייד ואפקון מנסות לפסול את המתמודדות על הקמת מתקן ההתפלה החדש צילום: עמית שעל

אלייד ואפקון מנסות לפסול את המתמודדות על הקמת מתקן ההתפלה החדש

החברות דורשות לפסול את חברות IDE והאצ'יסון מלהתמודד במכרז להקמת מתקן ההתפלה בשורק. העתירה הוגשה נגד משרד האנרגיה - שהעבירה לאגף החשב הכללי באוצר

27.09.2019, 12:21 | ליאור גוטמן

חברות אלייד, ו-Acciona Agua S.A הספרדית עתרו אתמול (ה) לבית המשפט המחוזי בירושלים, בדרישה לפסול את חברות IDE והאצ'יסון מלהתמודד במכרז להקמת מתקן התפלה חדש בשורק. העותרות התמודדו מול האצ'יסון ו-IDE, אולם ועדת המכרזים שבמשרד האוצר החליטה שהן לא יעלו "לשלב הגמר" בדרך להקמת מתקן ההתפלה.

קראו עוד בכלכליסט

עיון בעתירה מעלה מספר טענות. הראשונה היא שוועדה בין משרדית שפעלה לאחרונה מצאה שהאצ'יסון ו-IDE, שהחזיקו בעבר במתקן ההתפלה שורק, רימו את המדינה עם "משחק" שיטתי בנתוני המליחות של המים עד לרמה שמתקן ההתפלה לא עמד לכאורה בתנאי המכרז שנקבעו לו.

חרף הקביעה הזו, ועדת המכרזים הבין משרדית שהחליטה מי יתמודד על הקמת מתקן התפלה חדש החליטה שלא לפסול אותן, ולפני כחודש אף העבירה את שתיהן להתמודד כאמור על המכרז. "בגין החלטות מופרכות ובלתי סבירות אלה, שיש בהן כדי לפגוע אנושות באמון הציבור, והן משדרות מסר של זלזול עמוק בעקרונות יסוד של שלטון החוק, ושל נטישת ערכים מוחלטת", טוענים העותרים.

מתקן התפלה, צילום: עמית שעל מתקן התפלה | צילום: עמית שעל מתקן התפלה, צילום: עמית שעל

עוד נטען, שוועדת הבדיקה לעניין איכות המים הכילה בחלק מההרכב את אותם אנשים שעבדו בוועדת המכרזים שבחרה את המתמודדים, ולפי העותרות "ריבוי הכובעים של חברים אלה העמיד אותם, שלא בטובתם, בניגוד עניינים חמור שיש בו כדי לפגום באופן מהותי בשיקול דעתם ובהחלטות הגופים בהם הם היו חברים".

בשורה התחתונה נכתב: "ברור כי בקבלת החלטותיה שגתה ועדת המכרזים באופן קיצוני ויסודי ולא הפעילה שיקול דעת סביר ומתבקש בנסיבות העניין. ועדת המכרזים היתה חייבת לפסול את הצעות IDE והאצ'יסון מלהתמודד במכרז, בעקבות הממצאים הקשים", טוענים העותרים, ומבקשים מביהמ"ש כאמור לעשות מה שהמדינה לא עשתה, והוא לפסול את כל המתמודדות האחרות.

ומי אמור להגיב לעתירה?

באופן מפתיע, העתירה הוגשה כנגד משרד האנרגיה, כאשר ידוע שהוא לא הגוף האחראי על מכרזי התשתיות של המדינה, והוא היווה רק 25% מההרכב של ועדת המכרזים, שבראשה עומד בכלל אגף החשב הכללי שבמשרד האוצר. גם רשות המים, שהייתה אחראית על בדיקות המים במתקני ההתפלה והייתה חלק מוועדת המכרזים הבין משרדית לא מוזכרת בעתירה.

בתגובת משרד האנרגיה הם מסבירים שם שאין ומעולם לא הייתה להם סמכות לבטל או לאשר מכרזי מדינה כיוון שהחשב הכללי הוא שאחראי על נכסי המדינה, במיוחד בפרוייקטי BOT (בנה, הפעל והחזר למדינה אחרי 25 שנה), ולפיכך במשרד האנרגיה הפנו לקבלת תגובה לאגף החשב הכללי שבמשרד האוצר. זה האחרון טען מצידו שלא ברור אם הוא זה שיגיב בסופו של יום, כיוון שהעתירה אינה נגדו. כך או כך, במשרד האוצר אמרו שגם אם הם יגיבו, העתירה לא התקבלה אצלם נכון ליום חמישי בלילה, והם שמעו עליה מהתקשורת.

תגיות