אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
BUILDING TEAM: מודל ההקמה השיתופי מאירופה הגיע לישראל צילום: אבי ולדמן

BUILDING TEAM: מודל ההקמה השיתופי מאירופה הגיע לישראל

יזם, קבלן, אדריכל, צוות יועצים ומנהל פרויקט נכנסים לחדר. נשמע כמו התחלה של מיזם מוצלח? פרויקט גלובל טאוורס שאת ניהולו והקמתו מלווה חברת אלה בן נון, מהווה אולי סנונית ראשונה לשינוי דפוסי החשיבה בענף הבנייה

03.10.2019, 09:28 | אלה בן נון

בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן

בשיחה על המרפסת באחד מימי שישי אחר הצהרים נפל לי האסימון. חבר המלווה מגה-פרויקטים ברחבי אירופה, הפליג ארוכות בשבחיו של מודל שהולך ותופס תאוצה מעבר לים, ומספק רוח רעננה לענף הבנייה הוותיק. מדובר על קבוצת חשיבה ופעולה משותפת - או בעגה המקצועית Team Building  - במסגרתה כל הצדדים המשתייכים למיזם נרתמים יחדיו לחשיבה ועשייה משותפת על מנת לייעל את ביצועו של הפרויקט ולמקסם את תוצאותיו, תוך עמידה באיכות, בלוחות זמנים ובתקציב - ולשביעות רצון מלאה של כל המשתתפים.

 

לא הייתי זקוקה לשכנוע, מהר מאוד היה לי ברור שזה הפורמט הנכון ושנדרש לאמץ אותו גם אצלנו בישראל. זהו קונספט המשנה את השיח, את הגישה ואת לקיחת האחריות מצד כל השותפים. במקום תהליכי התכנון וההתקשרות הקונבנציונליים, הבנתי שניתן וצריך לעשות את הדברים אחרת. אינטראקציה משותפת בין כל העוסקים במלאכה: יזם, ניהול, קבלן ומתכננים, המבוססת על דיאלוג, יחסי אמון, שקיפות וכבוד, לא רק שמייצרת הפריה הדדית אלא שבשורה התחתונה מביאה לתוצאות מדידות ברורות וחד משמעיות לטובת הקונספט. זהו למעשה מן קונץ-פטנט של פתרון מחוץ לקופסה.

קראו עוד בזירת הנדל''ן

באופן טבעי, המעבר של המודל מהתיאוריה לפרקטיקה דרש התאמות לזירה הישראלית ולגורמים הפועלים בה. הצעד הראשון היה לרתום יזם לא קונבנציונלי, כזה שיאמין בחזון ובדרך. השלב הבא חייב גיבוש קפדני של נבחרת הנשענת על שחקנים קבוצתיים, הגונים ובעלי ראש פתוח, היודעים לעבוד בצוות ולא חוששים לשחרר ולסמוך על הקולגות.

פרויקט גלובל טאוורס (Global Towers) בציר ז'בוטינסקי בפתח תקוה הינו קומפלקס עסקים חדשני המשתרע על 19 דונם ויכלול עם אכלוסו ברבעון השלישי של 2020, למעלה מ-165 אלף מ"ר של שטחי מסחר ומשרדים, בשני מגדלים של 33 ו-37 קומות. היה זה מבחן מעשי ראשון למודל ה-Building Team בגרסתו המקומית, כשלכולנו ברורה האחריות הכבדה וחשיבות המשימה המונחת על כתפינו. זה יהיה כרטיס הביקור, לטוב או לרע.

העבודות בפרויקט גלובל טאוורס. "מבחן ראשון למודל ה-Building Team בגרסתו המקומית", צילום: שחר דביר העבודות בפרויקט גלובל טאוורס. "מבחן ראשון למודל ה-Building Team בגרסתו המקומית" | צילום: שחר דביר העבודות בפרויקט גלובל טאוורס. "מבחן ראשון למודל ה-Building Team בגרסתו המקומית", צילום: שחר דביר

הרציונל אותו יישמנו הלכה למעשה, הוא שלצד היזם ומנהל הפרויקט גם הקבלן הוא שותף מלא לתהליך. בסיס ההתקשרות היה כזה שהביא לצירופו של הקבלן לצוות הפרויקט כבר משלבי התכנון המוקדמים, כשהוא גורם מרכזי להשלמת התכנון תוך כדי ביצוע, לעמידה בהגדרות הפרויקט ולאישור יועצי הפרויקט. כל זאת, יש להדגיש, אינה התקשרות תכנון ביצוע באחריות הקבלן, אלא בשותפות מלאה לדרך של כל העוסקים בפרויקט בשקיפות מלאה ובשיתוף.

 

המהלך הוכיח את עצמו במהרה, ותוך כדי תנועה התפוגגו אצל כולנו אט אט החששות ואת מקומם תפסה תחושת ביטחון. כאשר כל הצדדים המעורבים במיזם מבינים שהם יושבים באותו צד של השולחן ושהאינטרס הוא משותף, יכולת ניהול האתגרים מתעצמת. בשטח עצמו תהליך העבודה התקדם באופן מהיר ומקצועי, בלי רעשי רקע מיותרים, מלחמות וריבים.

בזכות עבודה מאומצת של כל השותפים, ממש סביב השעון, תחילת הביצוע התרחשה תוך פחות משנה מרגע רכישת המגרש על ידי היזם. לוח זמנים החריג ויוצא הדופן, רק מעיד עד כמה חסר היה מודל שכזה בנוף הבנייה הישראלי. מעבר לכך, כאשר זהו מצב העניינים, תחושת הסיפוק בקרב כל הגורמים השותפים גדלה, כשכל אחד מחברי הנבחרת הוא לא רק שותף מלא לפרויקט שבוצע כהלכה, אלא גם שגריר שלנו למיזמים הבאים. 

אלה בן נון. "כשכל הצדדים במיזם מבינים שהאינטרס משותף – יכולת ניהול האתגרים מתעצמת" , צילום: אבי ולדמן אלה בן נון. "כשכל הצדדים במיזם מבינים שהאינטרס משותף – יכולת ניהול האתגרים מתעצמת" | צילום: אבי ולדמן אלה בן נון. "כשכל הצדדים במיזם מבינים שהאינטרס משותף – יכולת ניהול האתגרים מתעצמת" , צילום: אבי ולדמן

 

בסופו של דבר, כדי לייצר שינוי בענף בנייה מקובע למדי, נדרשות הצלחות. סיפורים לא יביאו שינוי – וכאן פרויקט גלובל טאוורס בהחלט משיג את האפקט הנדרש. ועם זאת, אני לא נאיבית. אני מבינה כי הקונספט של Building Team לא מתאים לכל יזם, לא לכל קבלן ולא נכון לכל פרויקט. חברות יזמיות שפחות מאמינות בהאצלת סמכויות, בדינמיקה קבוצתית ובשיתוף הקבלן, יתקשו להתאים עצמן למודל, וזה בסדר גמור. עבור אלו שכן מבקשים ליישם קונספט אחר מהמוכר, הנה אלטרנטיבה ראויה.

 

ברמה האישית, מודל ה-Team Building משתלב היטב עם השקפת העולם ההוליסטית-שיתופית שלי ושל החברה שאני עומדת בראשה. אני מאמינה כי יישום גדל והולך של אותה תפישה שיתופית המייצרת הצלחות לכל המשתתפים, בהחלט יכול להצעיד את ענף הבנייה המקומי עוד צעד קדימה.

 

הכותבת היא המנכ"לית והבעלים של חברת אלה בן נון ניהול בנייה

תגיות