אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד לפייסבוק באירופה: תחויב להסיר תכנים לא חוקיים באופן גלובלי צילום: שאטרסטוק

הפסד לפייסבוק באירופה: תחויב להסיר תכנים לא חוקיים באופן גלובלי

סכנה לחופש הביטוי? לפי החלטת בית המשפט העליון של האיחוד האירופי, רשתות חברתיות ובהן פייסבוק יחויבו להסיר תכנים בכל העולם - בעקבות בקשה במדינה ספציפית; צוקרברג: "ננהל מאבק משפטי נגד החלטה"

04.10.2019, 08:11 | עומר כביר

מדינות יכולות לחייב את פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות להסיר תכנים לא חוקיים בצורה גלובלית, גם אם רק מדינה אחת דורשת זאת - כך פסק אתמול בית המשפט העליון של האיחוד האירופי.

קראו עוד בכלכליסט

כיום, כאשר פייסבוק, או כל רשת חברתית אחרת, מקבלת ממדינה כלשהי בקשה להסיר תוכן בטענה שפרסומו אינו חוקי שם (למשל, מידע שנמצא תחת צו איסור פרסום), החברה לא נוהגת להסירו לחלוטין אלא רק לחסום את הגישה אליו לגולשים מאותה מדינה. פייסבוק תסיר תוכן לחלוטין רק אם הוא מנוגד לתנאי השימוש באתר. הפסקה החדשה מאיימת להפוך נוהל זה, ויכולות להיות לה השלכות מהותיות על חופש הביטוי בכל העולם.

הפסקה התקבלה בתיק שראשיתו באוסטריה לפני שלוש שנים. משתמש פייסבוק פרסם תגובה על פוליטיקאית מקומית, אווה גלאווישניג-פייצ'ק, שבתי המשפט במדינה מצאו כמשמיצה. בעקבות הפסקה פנתה הפוליטיקאית לפייסבוק ודרשה מהחברה למחוק את התגובה על מנת למנוע את הגישה אליה מכל העולם. פייסבוק סירבה, והפוליטיקאית עתרה נגד החברה לבית המשפט.

מארק צוקרברג , צילום מסך: שידור חי יוטיוב מארק צוקרברג | צילום מסך: שידור חי יוטיוב מארק צוקרברג , צילום מסך: שידור חי יוטיוב

עתה, פסק בית המשפט העליון של האיחוד האירופי שאין שום מניעה ממדינות באיחוד יכול להורות לפייסבוק להסיר או לחסום תוכן גלובלית, "בהתאם למסגרת הרלוונטית של חוקים בינלאומיים". מדובר, משום מה, בגישה הפוכה מזו שבה נקט בית המשפט רק לפני שבועיים בפסיקה שעסקה בסוגיית החופש להישכח.

ההחלטה, אם אכן תיושם בפועל, יכולה להיות בעלת השלכות הרסניות. מדינות כמו סין, למשל, יוכלו לפי עקרון זה לנצל אותה על מנת להעלים מפייסבוק כל מידע שלא נוח להן בטענה שפרסומו מנוגד לחוק שם (למשל, כל פרסום על הטבח בכיכר טיאננמן או דברי ביקורת על השלטון), ובכך לזכות בכוח להפעיל מערך צנזורה גלובלי. ניצול אחר לרעה יכול להיות, בתיאוריה, מיליארדר שמשלם סכומים ניכרים למדינה קטנה וענייה על מנת שזו תחוקק חוק שאוסר על השמצתו, ואז תשתמש בחוק זה כדי להסיר פרסומים שליליים עליו מהרשת.

אפשר לקוות שהפסקה לא תיושם כלשונה, ואולי אף תבוטל. פייסבוק, לפחות, מתכוונת להילחם בה. מייסד ומנכ"ל החברה, מארק צוקרברג, אמר אתמול בשיחה עם עובדים שהחברה מתכוונת להילחם בהחלטה, ושהיא כנראה לא תהיה לבד. "זה משהו שאני חושב שאנחנו וחברות אחרות ננהל נגדו מאבק משפטי", אמר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הכתבה הזויה ובעיקר הקשר ההזוי לסין
נזכיר שמדובר בבית הדין של האיחוד האירופי ולא של העולם ואם סין מעוניינת להורות לפייסבוק למחוק תכנים היא עדיין יכולה לעשות זאת באמצעות החוק שלה. בכל מקרה הזכות להשכח הינה במסגרת חוק אירופי ובית המשפט פירש את החק הספציפי הזה.זה לא מונע לחוקק את הזכות להשכח ברמה המדינתית, בדיוק כמו נושא מחיקת התכנים, כל עוד אין מניעה לעשות זאת לפי החוק האירופי (ואין).
אמיר  |  04.10.19