אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"כדי שנשקיע בהן - על החברות הישראליות להציג צמיחה, ניהול תקין ורווחים" צילום: יריב כץ

ראיון כלכליסט

"כדי שנשקיע בהן - על החברות הישראליות להציג צמיחה, ניהול תקין ורווחים"

סטיב הוקינס, נשיא ומנכ"ל ענקית תעודות הסל הקנדית הורייזנס, מאמין שבשנה הבאה סקטור הקנאביס יכפיל את שווי השוק שלו ושעתיד החברות הישראליות להירכש על ידי הענקיות בתחום, ומזהיר: "סקטור הקנאביס לא יהיה יציב בעתיד הנראה לעין"

06.10.2019, 11:17 | צלי גרינברג

ענקית תעודות הסל הקנדית הורייזנס (Horizons ETFs Management), אחת המשקיעות הגדולות בעולם בתחום הקנאביס, מתכננת להגדיל את תיק האחזקות שלה בתחום, גם בחברות ישראליות. סטיב הוקינס (Steve Hawkins), נשיא ומנכ"ל הורייזנס בחמש השנים האחרונות (נשיא מהשנה האחרונה) ומי שמכהן גם כחבר הנהלה בארגון תעודות הסל הקנדי (Canadian ETF Association), הגיע לישראל לכנס CannX שנערך בחודש שעבר על ידי חברת Cann10, המובלת על ידי ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו. הוקינס הסביר בראיון בלעדי ל"כלכליסט"; מדוע ימשיך להשקיע בקנאביס, מה הוא מחפש בחברות הישראליות בתחום, ולמה הוא מאמין שהתחום יחזור להיסחר בשוויי יתר.

קראו עוד בכלכליסט

הוקינס מתייחס בראיון לפוטנציאל השוק לחברות הקנדיות, ולא שוכח את שוק הקנאביס לצורכי פנאי. "השוק בקליפורניה לבדו מוכר כ־5 מיליארד דולר בשנה, והשוק הקנדי כולו, שרק החל להיפתח לפני כשנה, כמעט ומגיע לסכום הזה — שעוד צפוי לעלות. החל מאוקטובר השנה ייכנסו לממכר בקנדה גם מוצרי קנאביס אכילים, קרמים, ועוד מוצרים שונים, ותהיה עלייה משמעותית בשימוש במוצרי פנאי. אלו יביאו עמם עלייה בייצור וגם בייצוא". מאז נכנס לתפקיד המנכ"ל, הוביל הוקינס את השקת הקרן הראשונה בעולם להשקעות ייעודיות בחברות קנאביס ציבוריות, ומאז הקים ארבע נוספות להשקעה בתחום. במשך תשעה חודשים היתה הקרן של הורייזנס היחידה בתחום, עד שהצטרפו אליה חברות תעודות סל וקרנות נוספות.

נגמרו חברות הקנאביס הצפון אמריקאיות ובאתם לדוג כמה מהישראליות?

"כחברה של תעודות סל הרוכשת חברות על פני כל הסקטור ולא עוסקת בבחירת מניות, מודל ההשקעה שלנו מתמקד יותר בכמות מאשר באיכות ויותר ברמת השווי של החברות. כדי שנתחיל לשים עין על חברה, היא צריכה להגיע לשווי של לפחות 25 מיליון דולר קנדי. כאשר היא מגיעה לשווי של מעל 50 מיליון דולר, אנו מתחילים לבחון השקעה אקטיבית בקרן הצעירה שלנו. כשהחברות מגיעות לשווי שוק של מעל 75 מיליון דולר קנדי – אנחנו בוחנים השקעה אקטיבית בקרן הגדולה שלנו בתחום.

"בין המשקיעות אצלנו בחברה, לאו דווקא בקנאביס, נמצאות כמה מקרנות הפנסיה הישראליות, שמושקעות אצלנו בסכום מוערך של 500 מיליון דולר קנדי במספר תחומים להם הוצאנו תעודות סל. בתחום הקנאביס אנו מושקעים בשלוש חברות קנאביס ציבוריות ישראליות: אינטרקיור, טוגדר פארמה ואינטק פארמה. מנקודת המבט שלנו כמשקיע – חשוב שהישראליות, כמו שאר החברות שמחפשות השקעות בתחום הקנאביס כיום, יציגו צמיחה, ניהול תקין ויעיל, הכנסות ורווחים. בנוסף, חשוב שהחברות יציגו הסכמי הפצה ועבודה עם בתי מרקחת, שחיוניים להתפתחותן. מנטליות השוק כבר לא נמצאת ברוח 'הריצה אחר הזהב' שהיתה בתחילת הדרך, וכיום המשקיעים בוחנים יותר את נתוני החברות.

סטיב הוקינס, צילום: יריב כץ סטיב הוקינס | צילום: יריב כץ סטיב הוקינס, צילום: יריב כץ

"גם לתזמון יש חשיבות בשוק. הישראלית BOL פארמה למשל חוותה את זה בניסיון שלה לגייס בבורסת טורונטו (TSX) ביוני האחרון. השווי שביקשה - מיליארד דולר אמריקאי - בהחלט סביר וניתן להשגה, אבל היא נכנסה בתזמון לא טוב".

הוקינס התייחס גם להתעניינות בחברות הישראליות, "ישראל נחשבת למובילה בכל הקשור למחקר ופיתוח וזה עיקר ההתמקדות בה כיום. ניתן לומר שהיא שלישית רק לארה"ב וקנדה. משום שיש יותר מדי חברות שפועלות על שטח יחסית קטן - כל קבוצת חברות במיקום שלה - סביר שהקונסולידציה בין החברות תימשך, והישראליות שיחזיקו במחקר ופיתוח מעניין יירכשו על ידי כמה מהגדולות. צריך לזכור שגם חברות האלכוהול והטבק הגדולות, שמבינות את כיווני השוק, ירכשו פעילות קנאביס, ואט אט יישארו במשחק כמה חברות קנאביס גדולות יחסית, שיטמיעו לתוכן את הקטנות. מי שלא ייטמע, סביר שייעלם. 2019 תמשיך כשנת קונסולידציה, שתימשך מעט עם תחילת 2020".

חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס | צילום: Pavlina Schultz חממת גידול קנאביס, צילום: Pavlina Schultz

אז אתה לא מאמין שמדובר בבועה?

"אפשר להשוות זאת לבועת הדוט.קום בשנות ה־90. אי אפשר באמת לדעת מי החברה הנכונה להשקעה ומי לא, ומי בשווי הנכון ומי לא. כשהשקנו לראשונה את תעודת הסל (ETF) המתמקדת בקנאביס ב־2015, היו 15 חברות קנאביס בבורסה הקנדית. היום יש 80 חברות ציבוריות בכל אזור צפון אמריקה ועשרות מסביב לעולם, בעיקר באוסטרליה, ישראל ואורוגוואי. זו תעשייה חדשה שצפויה לעמוד על מחזור מכירות של 100 מיליארד דולר (אמריקאי) בארבע השנים הקרובות. אני מאמין שהקנאביס יכפיל את עצמו בגודל ובשווי של החברות כבר בסוף 2020".

"אפשר להשוות את העניין לבועת האינטרנט בשנות ה-90. Palmpilot נסחרה אז בבורסת נאסד"ק בכ-53 מיליארד דולר, יותר מג'נרל מוטורס ומקדונלד'ס, והייתה אחת מחמש החברות בעלות השווי הגבוה ביותר. וכמה זה שווה למשקיע היום? אבל אם השקעת בגוגל, אפל וכדומה, אז כמשקיע עשית טוב. גם בלקברי הייתה בעבר עם שווי גבוה, ולמרות שהיא חברה קנדית וקשה לי להגיד עליה דברים לא טובים – היא לא התנהלה נכון ולא דאגה להתרחב ואפל עברה אותה - למרות שהם היו בשווי גבוה יותר. מכאן אפשר ללמוד שאי אפשר באמת לדעת מי החברה הנכונה להשקעה ומי לא, ומי בשווי הנכון ומי לא".

מדד הקנאביס הצפון אמריקאי ירד מאז ה־11 באוקטובר האחרון בכ־43%, איך אתה מסביר את זה למשקיעים?

"תחום הקנאביס לעולם לא יהיה יציב, ויישאר מאוד תנודתי למשך תקופה ארוכה מאוד. זו לא תהיה תעשייה יציבה כמו תעשיית הבנקאות, אלא תעשייה מאוד חדשה וצעירה. לכן, כמו שאני אומר תמיד בכל השקעה ובכל תחום, צריך לבדוק היטב שהקוצב לב מוטען במלואו, כי אי אפשר לבדוק את המניות ברמה היומיומית. זה לא לבעלי לב חדש מצד אחד, אבל יש הרבה מאוד הזדמנויות בתעשייה הזו מצד שני. ואני מאמין שנאזין ונראה המון חדשות טובות בסתיו הקרוב, שידחפו את השוק שוב, כנראה, להערכות שווי יתר".

"בנוסף, חשוב לזכור שהמשקיעים הראשונים בתחום עדיין בעלייה על בסיס שנתי. בשנתיים הראשונות הסקטור עלה ב־250%. בפברואר האחרון עלינו שוב ב־75%, אך במרץ ירדנו כ־60%. שווי חברת הקנאביס הקנדית קאנופי, לדוגמה, עמד על כ־1.2 מיליארד דולר קנדי כשהשקנו את תעודת הסל של הקנאביס. אבל בשיא היא הגיעה לשווי של 24 מיליארד דולר קנדי – שהיה יותר מזה של הבנק הלאומי שלנו שקיים כבר קרוב ל־100 שנה, ולאחר מכן ירדה. השיערוך האסטרונומי הזה מבוסס על 'הריצה אחר הזהב', ולכן חשובות גם ההגנות, כמו השקעה בכלל החברות בתחום ולאו דווקא לשים את כל הביצים בסל אחד, או חברה אחת. מכיוון שהשוק מוכוון קונסולידיציה, אני מעריך שיהיו אופציות מעניינות לרכישה סביב חודשי אוקטובר־נובמבר, ואני מתכוון להשקיע יותר בקנאביס בסתיו הקרוב".

זו רק תנודתיות או גם אי העמידה בתחזיות הרווח וההכנסות והמעשים בהם נתפסות חברות הקנאביס הקנדיות?

"חברת הקנאביס הציבורית קאנופי הוציאה דו"חות גרועים ומחיר מנייתה נחתך, אבל חברת הקנאביס הציבורית קרונוס הוציאה דו"חות טובים ומחיר מנייתה נחתך גם כן, למרות שכעבור זמן קצר תיקן עצמו, כך שזה לאו דווקא מה שמסביר את ירידות המחירים. ברוס לינטון אמנם פוטר מתפקידו כמנכ"ל קאנופי בעקבות ההפסד שהחברה הציגה ברבעון הראשון של 2019, אבל פגשתי את לינטון וחשבתי שהוא עושה עבודה טובה. לדעתי, קונסטליישיין ברנדס היו קצת קצרי רואי בפיטורים שלו. תחת לינטון התרחבה קאנופי לארה"ב ואירופה והכינה בסיס להמשך פעילותה בעתיד.

בנוסף, צריך להסתכל על האפשרויות שעומדות כיום בפני החברות הקנדיות; השוק בקליפורניה לבדו מוכר כ-5 מיליארד דולר בשנה, והשוק הקנדי כולו, שרק החל להיפתח לפני כשנה, כמעט ומגיע לסכום הזה – שצפוי לעלות. החל מחודש אוקטובר השנה ייכנסו לממכר בקנדה גם מוצרי קנאביס אכילים, קרמים, ועוד מוצרים שונים, ותהיה עלייה משמעותית בשימוש במוצרי פנאי. אלו יביאו עימם עלייה בייצור, וזה גם ייצא מקנדה החוצה.

נכון שהיו חברות שנתפסו בקלקלתן כמו מקרה חברת הקנאביס הקנדית קנטראסט (Canntrust) שנתפסה על ידי משרד הבריאות הקנדי (Health Canada) בגידול חקלאי שלא קיבל היתר בתוך חדרים סודיים, מה שיצר אלמנט שלילי בשוק, אבל פוטנציאל החברות נשאר גדול".

אז בשנים הקרובות אתם נשארים בקנאביס?

אנחנו עוסקים בחדשנות בהשקעות. אנחנו גאים בהשקה הראשונה בעולם של קרן השקעות בקנאביס. אנחנו מנהלים נכסים בשווי 10.5 מיליארד דולר קנדי באמצעות 93 תעודות סל, ש-5 מהן ייעודיות לתחום הקנאביס בשווי כולל של 758 מיליון דולר קנדי שמחולקים בין החזקותינו בחברות קנאביס שונות מסביב לעולם, ביניהן גם שלושת הישראליות". 

"לאחר אישור הלגליזציה בקנדה הכדור החל להתגלגל בכל העולם, וכיום כבר 20 מדינות נמצאות בשלבים שונים של אישור הנושא. בארה"ב, השוק הגדול ביותר בעולם, הקנאביס עדיין אסור פדרלית, אבל הנוכחות של הקנדיות כבר נמצאת באירופה. לקאנופי יש רישיון לייצא קנאביס רפואי לתוך ארה"ב — והיא תהיה החברה הראשונה שהצליחה לייצא לארה"ב תוצרת. כך שהשוק צפוי לגדול, לתעשייה יש עוד הרבה לאן להתפתח, מדינות נוספות ייפתחו לנושא, ואנחנו צופים שההשקעה שלנו בקנאביס תגדל".

תגיות