אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוגיית הניכור ההורי מגיעה לבג"ץ: דרישה לגבש נוהל אחיד לכל בתי המשפט

סוגיית הניכור ההורי מגיעה לבג"ץ: דרישה לגבש נוהל אחיד לכל בתי המשפט

השופטת רבקה מקייס גיבשה מודל שנוי במחלוקת לטיפול בניכור הורי והוא נפסל ע"י נשיאת העליון אסתר חיות שהודיעה שיש לגבש מודל אחיד. כעת עתרו שני עורכי דין לבג"ץ בדרישה לפסול גם את המודל שפועל במחוז ת"א, ולגבש מודל אחיד לכל הארץ

07.10.2019, 10:41 | ענת רואה

כחודש אחרי שנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות הורתה שלא להפעיל את המודל השינוי במחלוקת לטיפול בניכור הורי שהובילה סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה במחוז מרכז השופטת רבקה מקייס – מוגשת עתירה לבג"ץ של שני עורכי דין שדורשים לבטל גם את המודל של מחוז תל אביב.

קראו עוד בכלכליסט

בעתירה שהגישו עו"ד דוד טובול, חבר במחוז מרכז בלשכה, ועו"ד הילה יחזקאל, חברת מחוז דרום בלשכה, מתבקשים שופטי בג"ץ להנחות לקבוע נוהל שוויוני לטיפול בניכור הורי וכי הנוהל הזה ישמור על עיקרון העל בבתי המשפט למשפחה: משפחה אחת – שופט אחד.

למעשה מבקשים העותרים טובול ויחזקאל (שניהם עורכי דין מתחום דיני המשפחה) כי הנוהל שפועל (ככל הידוע בהצלחה) בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב במסגרתו ישנו שופט אחד, ארז שני, המטפל בכל הבקשות בנושא ניכור הורי והכל בתוך 14 יום ובאופן מזורז, יבוטל עד להסדרה כוללת של הנושא.

'שופט מוקד' שופט אחד

בבתי המשפט למשפחה בישראל נהוג ששופט אחד מטפל במשפחה וזאת לאורך שנים ובהליכים שונים שיתנהלו בין בני אותה משפחה, והם ינותבו אוטומטית תמיד לאותו שופט.

השופטת רבקה מקייס השופטת רבקה מקייס השופטת רבקה מקייס

יחד עם זאת, במודל הניכור ההורי של מחוז תל אביב אכן הוחלט כי לצורך הטיפול בסוגיה הייחודית הזו, ימונה 'שופט מוקד' שופט אחד שהוא ירכז אליו את כל התיקים. מטרת המהלך היתה להבטיח ששופט מקצועי אחד יטפל בסוגיה הרגישה, במהירות ובאמצעות כלים וידע שלא תמיד מצויים אצל כל השופטים.

ייתכן שיש קושי במחוז מרכז ליישם מודל של שופט מרכז בשל הפריסה הגיאוגרפית הנרחבת יחסית של בתי המשפט לענייני משפחה במחוז. יחד עם זאת, הדרישה לבטל את הנוהל במחוז תל אביב ובפרט לפסול את הרעיון של שופט אחד שמרכז את כל התיקים בנושא, צפויה לעורר מחלוקת בין העוסקים בתחום.

חבלה בקשר בין הורים

בעתירתם כותבים טובול ויחזקאל כי הסוגיה מעוררת שאלות כבדות משקל שמצריכות התערבות של בג"ץ ולמשל מדוע מתקיים נוהל ניכור הורי רק בבית המשפט למשפחה בתל אביב ומדוע הנוהל הזה נחשב מספק דיו בעוד הנוהל של מחוז מרכז אינו מספק.

בעתירה נכתב כי תופעת הניכור ההורי והחבלה בקשר בין הורים לילדים אגב סכסוכי משפחה היא קשה ומורכבת וצוברת תאוצה וכי לעת הזו המחוקק ובתי המשפט למשפחה לא השכילו למצוא פתרון מערכתי אחיד כלל ארצי שמטרתו להתמודד עם התופעה.

לפני כשנה וחצי החלה סגנית נשיא בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב, השופטת מירה דהן, בהטמעת מודל שנוצר בבית המשפט לענייני משפחה בתל אביב ובעתירה נטען כי המודל הזה מתקיים ללא גושפנקא משפטית או בחינה לעומק, אך הוא אומץ באופן מלא. המודל של תל אביב מבוסס על 'שופט מוקד' אליו מופנים כל התיקים בהם יש טענה לניכור הורי.

עו"ד דוד טובול, צילום: אוראל כהן עו"ד דוד טובול | צילום: אוראל כהן עו"ד דוד טובול, צילום: אוראל כהן

לטענת העותרים יש ביקורת על מודל זה לפיה נוצרת פגיעה בעיקרון היסוד של שופט אחד שמטפל במשפחה אחד כערכאה מומחית הרואה את מכלול הסכסוך על כל היבטיו.

בעתירה נכתב כי לפני מספר חודשים מחוז מרכז בראשות סגנית הנשיאה השופטת מקייס השיק מודל שמטרתו התמודדות עם חבלה בקשר ההורי, מודל שמבוסס על שאלון בן 45 שאלות והפקדת ערובה בסך 10 אלף שקל לשם הבטחת הוצאות המשיב וכנות הבקשה. מודל זה הוקפא ע"י נשיאת בית המשפט העליון ולטענת העותרים התוצאה היא כי מודל אחד הוקפא והמודל השני – בתל אביב – ממשיך ונוהג על אף הביקורת כלפיו ומבלי שנבדק ונבחן.

ההקפאה שקבעה הנשיאה חיות

כפי שנחשף בכלכליסט בחודש יולי, המודל של מחוז מרכז הוצג לקומץ עורכי דין מתחום דיני המשפחה שזומנו למפגש סגור עם השופטת מקייס. המפגש התקיים ימים ספורים לאחר הבחירות ללשכה והוא עורר תרעומת מצד עורכי דין בולטים בתחום שלא הוזמנו למפגש הסודי.

בנוסף התעוררה לא מעט ביקורת לגבי המודל לגופו ובפרט השאלון החודרני שלווה אליו ולא היה ברור מי ניסח אותו וכן הדרישה להפקיד ערובה כספית כתנאי לטיפול בבקשה. רק לאחר שהמפגש נחשף בכלכליסט, מיהרו רוב משתתפי הפגישה לפרסם פרטים על תוכנו ועל המוזמנים שנכחו בפגישה.

בעתירה נכתב כי "העותרים בחנו ובדקו לא מצאו בשום תחום משפט נהלים מקומיים פרי מחוז שיפוט, דהיינו לא יעלה על הדעת כי מחוז נקודתי יבחר כיצד ינהג בית המשפט בנוהל אשר עוסק במהות ולא בפרוצדורה", נכתב בעתירה. "הדבר פוגע באחידות, בשוויון, מקים פגם של ממש עד כדי פגיעה בטובת הקטין על רקע גיאוגרפי".

בנוסף בעתירה ישנה טענה המופנית כלפי נשיאת העליון חיות, על כך שבמענה למכתב של גיא רוה, מייסד עמותת הורות משותפת טובת הילד, מצאה לנכון להקפיא את המודל של מחוז מרכז ולהותיר על כנו את המודל שנוהג בתל אביב. "הדעת נותנת כי ראוי היה להקפיא את שני המודלים לצורך בדיקתם, עצם הקפאת מודל אחד והותרת שני על כנו מהווה אפליה פסולה בלתי סבירה בנסיבות העניין".

יש לציין כי כבר במועד ביטול המודל של מחוז מרכז הודיעה הנשיאה חיות כי יש לפעול לגיבוש מודל אחיד בכל הארץ וציינה כי הדבר יעשה, אך בעתירה אין התייחסות לכך.

תגובת דוברת מערכת בתי המשפט: "לפני כחודשיים הנחתה נשיאת בית המשפט העליון את הפורום הארצי של סגני הנשיאים לענייני משפחה לגבש הצעת נוהל כלל ארצי לטיפול בסוגיית הבטחת קשר בין הורים לילדיהם (המוכרת גם בכינוי "ניכור הורי") שהיא סוגייה רגישה ומורכבת.

"הפורום התכנס וקיים דיונים בנושא זה והצעת הנוהל מצויה עתה בשלבים סופיים של גיבוש.

"הנחיית הנשיאה באה בעקבות פנייה שהתקבלה אצלה בכל הנוגע ליוזמה מקומית שננקטה בבתי המשפט לענייני משפחה במחוז מרכז. לאחר בחינת הדברים הוחלט כי יש לגבש נוהל כלל ארצי במטרה ליישם מתכונת אחידה עבור כלל מערכת בתי המשפט להתמודדות עם הנושא. עוד הוחלט כי בשלב זה ועד לגיבושו של הנוהל אין ליישם את המודל שגובש במחוז המרכז.

"בכל הנוגע לפיילוט שמתקיים בבתי המשפט לענייני משפחה במחוז תל-אביב, אתמול (6.10.2019) התקבל לראשונה בלשכת נשיאת בית המשפט העליון מכתב של עו"ד הילה יחזקאל המתייחס, בין היתר, לפיילוט זה. בד בבד עם המצאת המכתב אף הוגשה על-ידי עו"ד יחזקאל אתמול עתירה בנושא אשר נמחקה בשל אי מיצוי הליכים. תשובה לפנייתה של עו"ד יחזקאל תישלח בקרוב ומכל מקום לכשיגובש הנוהל הכלל-ארצי הוא יחול בכל המחוזות, לרבות מחוז תל-אביב".

תגיות