אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
8 שנים אחרי מכירת אגרקסקו: הרוכש גדעון ביקל מבקש אישור לתבוע משלמה נס 68 מיליון שקל צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

8 שנים אחרי מכירת אגרקסקו: הרוכש גדעון ביקל מבקש אישור לתבוע משלמה נס 68 מיליון שקל

ביקל טוען כי המפרקים מהם רכש את חברת היצוא החקלאי, שלמה נס ואליעזר שפלר, הטעו אותו והסתירו ממנו מידע וגרמו לו לנזקים עצומים. נשיא המחוזי בת"א איתן אורנשטיין יכריע אם ניתן יהיה לברר את התביעה בפניו; נס ושפלר: "אין כל בסיס לתביעה"

07.10.2019, 12:04 | ענת רואה

איש העסקים גדעון ביקל מבקש מבית המשפט המחוזי בתל אביב להתיר לו להגיש תביעה בסך 68 מיליון שקל נגד עו"ד שלמה נס ורו"ח אליעזר שפלר, ששימשו המפרקים של חברת היצוא החקלאי אגרקסקו.

קראו עוד בכלכליסט

לטענת ביקל, שרכש מנס ושפלר את אגרקסקו ב-2011, השניים הטעו אותו, הסתירו ממנו עובדות ופרטים מהותיים, הסתירו הליכים משפטיים והפרו את חובת הזהירות שחבו בה כלפי רוכש פעילות החברה.

בשל התנהלות נס ושפלר, טוען ביקל, נגרמו לקבוצת ביקל יצוא וסחר (לימים אגרקסקו כרמל חברה ליצוא חקלאי בע"מ) נזקים כספיים אדירים בהיקף של לפחות 68 מיליון שקל. ביקל טוען כי הבקשה הוגשה לאחר שהוא ניסה לקבל מידע נוסף מתיקים שהתנהלו בבית המשפט אך בקשותיו לא זכו לשיתוף פעולה מצד המפרקים.

בעלי אגרקסקו, גדעון ביקל, צילום: עמית מגל בעלי אגרקסקו, גדעון ביקל | צילום: עמית מגל בעלי אגרקסקו, גדעון ביקל, צילום: עמית מגל

"היענות לבקשה זו תהווה תמרור אזהרה נדרש והכרחי לבעלי תפקידים שלעיתים סבורים כי לאור אופי ההליך ומינויים על ידי בית המשפט, הרי הם 'בני הגנה' ויכולים לפעול באופן רשלני ולא זהיר ולגרום לנזקים", נכתב בבקשה. הבקשה היא למעשה להתיר לנהל את התביעה בהליך בפני הנשיא איתן אורנשטיין כחלק מתיק חדלות הפרעון.

ביקל מיוצג בהליך באמצעות עורכי הדין ברוך כצמן, דורון זיו-אב ונדב יריב, ובפתח הבקשה נכתב כי הוא איש עסקים ותעשייה עתיר זכויות שביקש לקנות את פעילות ספינת הדגל של החקלאות הישראלית ולהצילה מקריסה ובין היתר מטעמים פטריוטיים. "המבקש כך התברר לו לאחר הליך הקניה, קנה חתול בשק – אבל חתול שהוחבא היטב. למבקש התחוור לאט לאט כי הממכר שאותו קנה הוא ממכר אחר, שחסר את הדברים הבסיסיים, את חוט השדרה של החברה".

ביקל טוען כי הוסתרו ממנו עובדות שהוא לא יכול היה לגלותן בעצמו ומדובר בעובדות שהמפרקים היו חייבים להעלותן ולהציפן "מדובר בעניינים שאי גילויים גובל ברשלנות, חוסר תום לב תהומי שאינו מוכר אף במקומותינו הפרועים".

לטענת ביקל כתוצאה מהותה התנהלות הוא רכש פעילות אחרת לגמרי מזו שהונחה לפניו ואילו הנתונים המוסתרים היו ידועים לו, הוא לא היה נכנס לעסקה אלא בורח ממנה כמו מאש, כמו שכל איש עסקים סביר היה עושה. כתוצאה מאותה קניה נגרמו לביקל ולחברות בבעלותו נזקים בגובה עשרות מיליוני שקלים. גם למדינה אשר הכירה ברכישה על ידו כהפסק נגרם נזק אדיר של הפסד מסים. מדובר במקרה הזועק להתערבותו של בית המשפט, מקרה חמור מאין כמוהו ואסור שמקרה מהסוג הזה לא ייבחן וייבדק על ידי בית המשפט. הענות לבקשה להגיש תביעה אישית תהווה בין היתר תמרור אזהרה ברור ובוהק למול אותם אחרים שינסו בדרך לא דרך ובחסות בית המשפט למכור עסקים, חברות במחירים מופקעים וכאשר הנתונים האמיתיים מוחבאים", הוא טוען.

עו"ד שלמה נס, צילום: אוראל כהן עו"ד שלמה נס | צילום: אוראל כהן עו"ד שלמה נס, צילום: אוראל כהן

חברת אגרקסקו נקלעה להקפאת הליכים בספטמבר 2011 והשופטת ורדה אלשיך מינתה אז את נס ושפלר כמפרקיה הזמניים. השניים פרסמו הזמנה להציע הצעות לרכישת פעילות החברה ונכסיה וקבוצת ביקל נבחרה להיות הרוכשת תמורת 17.6 מיליון שקל.

"הפער בין המציאות והמצגים היה גדול"

ביקל טוען כי לאחר המכירה הלכה והתחוורה לו תמונת מצב קשה ושהפער בין המציאות והמצגים היה כה גדול כאשר פרט ל-170 מכונות ישנות ומתקנים לא פעילים, לא היה בממכר מאום: לא פעילות יצוא, לא קבלת תוצרת ממגדלים, לא מכירה ללקוחות, לא מכירת תוצרת בשוק המקומי. כל הפעילות כולה הופסקה לפני המכירה והחברה לא נוהלה כעסק חי כלל ועיקר, וביקל לא יכול היה לדעת על כך.

לימים לאחר ניסיונות מאומצים להציל את הרכש נקלעה קבוצת ביקל בעצמה לחדלות פרעון ולימים פורקה. לפי הנטען ההתנהגות חסרת האחריות והרשלנית של השניים גרמה לנזקים אדירים.

בין הדוגמאות שמציג ביקל בתביעה שלו לעובדות שהוסתרו ממנו הוא טוען שימים ספורים לפני שהחברה נקלעה לכינוס, יו"ר הדירקטוריון לשעבר יובל אורן הקים חברה מתחרה בשם גליל אקספורט אליה גייס את מיטב עובדי החברה ובכיריה. הקמת החברה נטען גזלה מאגרקסקו את כל היצוא ופוטנציאל היצוא בתחומים אלה והיא הפכה כהרף עין למתחרה מהותית של אגרקסקו החדשה. מהלך זה היה ידוע היטב למפרקים מאחר שאירע בתקופה תחת ניהולם.

עוד נטען כי אתר מרכזי של החברה בישראל, טרמינל עין יהב, חדל מלפעול בעת אחיזתם של המפרקים במושכות החברה טרם המכירה. מחדלם זה להפעיל את הטרמינל הוביל לתביעה שהגיש מושב עין יהב נגד החברה בטענה להפרת ההסכם להפעלת הטרמינל. גם הפעילות בענף התות שהיתה עורק רווחי וחשוב במכלול הפעילות של

החברה התגלתה כמצויה בסכנת אבדן וכחשופה לתביעות חמורות ומוצדקות עקב החובות שהשאירו המשיבים כלפי בעל הזכויות בתחום.

עוד נטען שהוסתר שעובדת בכירה נוספת פנתה להקמת חברה מתחרה וגזלה את כל לקוחות החברה בגרמניה כמו גם את מרבית עובדיה וכי המפרקים נהגו באדישות מוחלטות למול התנהלות זו ואף הגדילו לעשות כשאפשרו לאותה בכירה לשעבר להמשיך ולהחזיק בסניף החברה בגרמניה.

בתביעה מובאות דוגמאות נוספות, למשל הסתרת מידע בדבר הקמת חברה מתחרה בתחום שיווק תבלינים על ידי לקוח מרכזי של החברה שהיה חייב לה מיליון יורו.

מעו"ד (רו"ח) ד"ר שלמה נס ורו"ח אליעזר שפלר נמסר בתגובה: "כל מי שמבין דבר או שניים בתחום הפירוקים, יודע כי אין כל בסיס לתביעה כזאת. גדעון ביקל מנסה להפיל עלינו את הכישלון העסקי שלו בניהול פעילותה של אגרקסקו, אותה רכש במסגרת הפירוק לפני כ-8 שנים בסכום של כ-10 מיליון ש"ח בלבד. אם ביקל היה יודע להתנהל טוב יותר עם המגזר החקלאי, עם עובדי החברה ועם גורמים נוספים - היו לו את כל הכלים כדי להצליח. צר לנו שנכשל".

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
בנקל צודק
מכרו לו חתול בשק.העובדים בארץ שדדו את המוצרים מהחברה ופתחו חברות עצמאיות. מנהלי סניפים בחול שדדו את הלקוחות עם כל הידע והקשרים.הנכס העיקרי האולם בבלגיה ששווה מיליוני יורו עבר לחברת מטענים קארל.חברת התובלה עברה למרין בהולנד.מגדלים עברו למתחרים.ולביקל השאירו חורבות. כמו במערכון הגשש שפולי שפך נפט על דיונת חול בסיני ומכר אותו לצחי בתור מאגר נפט.מריח למעלה ריק למטה. מגיע לביקל כל סנט בחזרה
ראובן  |  08.10.19
לכל התגובות