אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בגלל ציוץ ביקורתי - סין משעה את שידורי קדם העונה של ה-NBA צילום: רויטרס

בגלל ציוץ ביקורתי - סין משעה את שידורי קדם העונה של ה-NBA

בעקבות ציוץ של מנהל היוסטון רוקטס דריל מורי שהביע תמיכה במחאות בהונג קונג, הודיעה רשת הטלוויזיה הממשלתית הסינית CCTV על ההחלטה. הציוץ גרר גל של תגובות סוערות ברשת, הן בארה"ב והן בסין, חלקן תומכות וחלקן מגנות

08.10.2019, 11:59 | שירות כלכליסט

רשת הטלוויזיה הממשלתית הסינית, CCTV הודיעה כי היא משעה את ההסכמים לשידורי קדם העונה של ה-NBA בסין.

קראו עוד בכלכליסט

ההחלטה הגיעה בעקבות ציוץ של מנהלה של היוסטון רוקטס, דריל מורי, שבו הביע תמיכה במחאות נגד הממשלה המתקיימות בהונג קונג. הציוץ, שנמחק בהמשך, גרר ביקורת חריפה בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מכיוון שהביע תמיכה במפגינים וכלל תמונה עם הכיתוב: "לחמו למען החופש. עימדו עם הונג קונג".

דריל מורי דריל מורי דריל מורי

מספר הולך וגדל של מחוקקים אמריקאים הביעו זעם על ציוצו, המעלה את המתיחות בין ארצות הברית לסין, בתקופה לחוצה גם כך, כששיחות לסיים את משבר הסחר בין 15 החודשים נמשכות. ליגת הכדורסל המקבילה בסין פרסמה בהודעה כי היא "מאוד מאוכזבת" מציוצו ה"לא ראוי" של מורי.

לעומת זאת, הקומישינר של ה-NBA, אדם סילבר הגן על מורי בראיון ל Kyodo News, בטוקיו, יפן: "לדעתי, כחברה מבוססת ערכים, אני רוצה להדגיש... אנחנו תומכים ביכולותיו של דריל מורי לממש את חופש הביטוי שלו".

 CCTV לא הסכימה עם דברי סילבר: "אנחנו לא מרוצים ומתנגדים לטענתו של סילבר לתמיכה בחופש הביטוי של מורי. אנחנו מאמינים שכל ביטוי שמאתגר ריבונות לאומית ויציבות חברתית לא נמצא בתחום חופש הביטוי", כך בהודעה בסינית ששחררה מוקדם יותר CCTV, לפי CNBC. ערוץ הטלוויזיה הממשלתי הודיע בנוסף כי הוא ״יבחן מחדש את כל שיתופי הפעולה עם ה-NBA״.

משחק NBA, צילום: רויטרס משחק NBA | צילום: רויטרס משחק NBA, צילום: רויטרס

מורי ניסה למזער את הנזק כשפרסם ציוצי הבהרה, אך בינתיים ללא הועיל. "לא התכוונתי להעליב או לפגוע במעריצי הרוקטס, ובחברי בסין", כתב. "הבעתי לא יותר מאשר את מחשבתי, בהסתמך על הסבר אחד, לאירוע מסובך אחד", כתב, והוסיף שמאז הוא שמע ובחן זוויות נוספות לסיפור, וציין כי הציוץ אינו מבטא את דעותיהם של הרוקטס או ה-NBA.

תגובות רבות התפרסמו לציוץ ולאירועים שהתרחשו בעקבותיו - חלקן תומכות וחלקן מגנות. "ליגת הכדורסל הלאומית (NBA) רוצה כסף, והמפלגה הקומוניסטית הסינית מבקשת מהם להכחיש זכויות אדם בסיסיות", מסר בהצהרה הסנטור בן סאסא מנברסקה. "בתגובה, ה-NBA הוציאה הודעה האומרת: כסף הוא הדבר החשוב ביותר".

הסנטור טד קרוז מטקסס, המגדיר את עצמו כאוהד של הרוקטס, צייץ בראשון שהוא שמח לראות שמורי "ביקר את דרך טיפולה של המפלגה הקומוניסטית הסינית בהפגנות בהונג קונג", כמו כן , הסנאטור הדמוקרטי צ'ק שומר כתב: "אף אחד לא יכול לחסום את האמריקאים לדבר בשמו של החופש".

מחוקקים אחרים האשימו את ה-NBA, גוף שאינו זר לפוליטיקה האמריקאית, בסטנדרטים כפולים, כאשר זה נוגע לסין. שחקני NBA ומאמנים היו קולניים במיוחד בביקורותיהם על הנשיא טראמפ, והקומישינר אדם סילבר אף דחק בשחקנים לדבר, ולהביע דעתם בנושאים המטרידים אותם, הכוללים אלימות משטרתית, ושימוש בנשק.

ה-NBA: "מאוכזבים עמוקות ממורי"

גם בסין התגובות לא אחרו לבוא: "צפיתי במשחקי הרוקטס במשך 21 שנים, אך בראש ובראשונה אני סיני", כתב משתמש באחת הרשתות החברתיות. כמה מעריצי NBA סינים קראו להחרים את הרוקטס, קבוצה פופולרית במדינה, בעיקר אחרי שהחתימה ב -002 את הכוכב הסיני יאו מינג. איגוד הכדורסל הסיני, בהנהלתו של יאו, מסר כי הוא עוצר את כל ה"חילופים ושיתופי הפעולה" עם הקבוצה. מותג בגדי ספורט הסיני, והספונסרים של הקבוצה בשנגחאי עצרו כל פעילות עם הרוקטס, בזמן שחברת הטכנולוגיה הסינית Tecent הודיעה על השעייה זמנית של שידורי משחקי הרוקטס ברשת.

ב-CCTV אמרו כי התנצלותו של מורי לא מספיקה. עורך העיתון הממשלתי "גלובל טיימס" צייץ בשני: "אם הרוקטס רוצים לשמור על השוק הסיני, מומלץ שימנעו מלהעליב את העם הסיני. גו'זף טסאי, הבעלים של קבוצת ה-NBA הברוקלין נטס ומייסד שותף של עליבאבא הסינית, אמר כי את הנזק מציוצו של מורי "ייקח זמן רב לתקן".

בניסיון למזער את הנזק מה-NBA נמסר בהודעה שהם מכירים בעובדה שציוצו של מורי "העליב באופן עמוק רבים מחברינו בסין, דבר שהוא מצער. אנחנו מאוכזבים עמוקות מהודעתו של מורי", מסרה הליגה בהודעה בשפה הסינית. עוד נכתב: "יש לנו כבוד רק להיסטוריה, ולתרבות הסינית ואנו מקווים שספורט וה-NBA יוכלו לשמש ככוח מאחד לגשר על מחלוקות תרבויות, ולקרב בין אנשים"..

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
ל - 2 - סין לא מנעה את חופש הביטוי, היא פשוט חתכה חוזים עם קבוצות NBA
והאמריקאים עצמם, כשפגעו להם בכיס, דאגו להשתיק את אותו אחד שאמר את דעתו. כך שהצנזורה היא לא של הסינים, אלא של האמריקאים. אם היו להם ב*צ*ם הם היו אומרים - סבבה, כל עוד סין לא משדרת, כל השחקנים ממוצא סיני מפוטרים, כל ייצור החולצות והפריטים הקשורים ל NBA יועבר מסין למקום אחר, וכדומה, אבל - האמריקאים העדיפו לפגוע בחופש הביטוי, ולא לפגוע בחופש ההתעשרות של אי אילו טייקוני ספורט.
המגיב  |  10.10.19
3.
עם כל הכבוד לסין, אין לה זכות לדכא את חופש הביטוי של אחרים
אין מקום, אמנם, למתיחות מיותרת עם סין, וברור שהדברים לא היו ראויים אם היו נאמרים על ידי דיפלומט אמריקאי בסין. אבל כשמדובר באזרח אמריקאי שמבטא את דעותיו הפרטיות בעד דמוקרטיה ונגד עריצות (ויהיו אשר יהיו עמדות הממשל הסיני בעניין ההפגנות בהונג קונג), הניסיון לדכאו פסול מכל וכל, מסוכן ודורסני. ארה"ב הייתה ותישאר דמוקרטיה שבה חופש הביטוי הוא במעמד מוגן - ואם הסינים לא רוצים שיתופי פעולה בגלל שחופש הביטוי מוגן, זכותם להימנע משיתוף פעולה: שני הצדדים ייפגעו מכך, אבל הצד המחרים (סין, בענייננו) ייפגע יותר.
א  |  08.10.19