אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שערוריית הריגול בקרדיט סוויס העירה את השד הגזעני צילום: איי פי

FT

שערוריית הריגול בקרדיט סוויס העירה את השד הגזעני

הגילוי כי הבנק המוערך בשוויץ שכר סוכן סמוי שירגל אחרי מנהל חטיבת העושר היה נושא השיחה המרכזי בפסטיבל הקולנוע של ציריך השבוע. הפרשה הציפה את הביקורת הציבורית נגד המנכ"ל יליד חוף השנהב, שנתפס כמי שפגע בייחודיות הבנק

10.10.2019, 15:07 | סאם ג'ונס, פייננשל טיימס

בנשף הפתיחה של פסטיבל הקולנוע בציריך בשבוע שעבר, לקול שקשוק גביעי שמפניה שהוגשו לאליטה החברתית של העיר, התמקד ה"סמול טוק" לא בסרטי הדרמה שהוקרנו על המסך הגדול, כי אם באירוע מקומי הרבה יותר: פרשיית הריגול של בנק קרדיט סוויס.

קראו עוד בכלכליסט

ימים ספורים קודם לכן, במרחק קצר מאולם האירועים של הפסטיבל, איקבאל חאן, לשעבר בכיר בבנק, הבחין כי מישהו עוקב אחריו. העימות ביניהם, שהתרחש ברחוב מטופח ושקט לא הרחק מחלונות הראווה האלגנטיים של רחוב הקניות באנהופשטראסה, הצית את השבועיים הסוערים ביותר שפקדו את הבנק בעשורים האחרונים. הצל של חאן, כך התברר, היה סוכן שנשכר על ידי קרדיט סוויס.

המשבר אינו לגמרי מוחשי: לקוחות לא איבדו נכסים, כספים לא הולבנו, סיכונים פיננסיים לא נלקחו. אך פרשה שאמורה היתה רק להביך את הבנק השני בגודלו בשוויץ, וללא ספק המוערך שבהם, התנפחה לממדים גדולים ומשמעותיים הרבה יותר.

המשקל עובר לאסיה

 

"השנים האחרונות התאפיינו בהרבה מאוד מתחים עבור מגזר הבנקאות השוויצרי", ציין ג'יימס בריידינג, מייסד נייסאנס קפיטל, בית השקעות בוטיק ומחבר הספר "Swiss Made". "מהלכים גלובליים שננקטו נגד מקלטי מס ומעבר של כובד המשקל הכלכלי לעבר אסיה פגעו קשה בבנקאות השוויצרית", הסביר. משכך, מוסדות כמו קרדיט סוויס מתקשים עתה להגדיר את הייחודיות שלהם.

מנהלי פסטיבל ציריך קרל שפוארי ונדיה שילדקנכט, עם קייט בלאנשט (במרכז), צילום: גלוריאס פרנסואז/ אבאקה מנהלי פסטיבל ציריך קרל שפוארי ונדיה שילדקנכט, עם קייט בלאנשט (במרכז) | צילום: גלוריאס פרנסואז/ אבאקה מנהלי פסטיבל ציריך קרל שפוארי ונדיה שילדקנכט, עם קייט בלאנשט (במרכז), צילום: גלוריאס פרנסואז/ אבאקה

אין מדובר רק בשאלה של מיתוג. "קרדיט סוויס, שהוקם על ידי יזם שוויצרי מפורסם, אלפרד אשר, נהנה תמיד ממעמד בלתי מעורער בציריך", ציין בריידינג. "השוויצרים לא מצטיינים במיתוג גיבורים, אבל בתחנת הרכבת המרכזית של ציריך יש פסל גדול לכבודו של אשר".

חאן (43) הסתבך בעימות מקצועי עם מנכ"ל הבנק טידג'אן תיאם (57), שהונע משאפתנות, אגו וחוסר ביטחון וזלג לחייהם הפרטיים. חאן התפטר בחודש יוני, וזמן קצר לאחר מכן הודיע כי הוא שוקל לעבור ליריב המושבע של קרדיט סוויס, בנק UBS, שם התחיל לעבוד בשבוע שעבר. קרדיט סוויס, שחשש כי "מוריד הגשם" הצעיר ייקח עמו לקוחות וקולגות, נתן הוראה לעקוב אחריו. בלהט הרוחות שהתפרץ כתוצאה מכך, הקבלן שפעל כמתווך בין קרדיט סוויס לחברת החקירות הפרטיות, התאבד.

"הסיפור הזה הוא טרגי, והעובדה שמישהו נטל את חייו מעידה על כך שההתנהלות היתה בעייתית מלכתחילה", ציין בעל מניות בקרדיט סוויס. "משהו כאן מאוד לא בסדר. כרגע יש לנו את הגרסה של קרדיט סוויס לגבי השתלשלות העניינים והם קיבלו החלטה. אבל ברור שכעת תגיע גם הגרסה של התובע השוויצרי".

מנכ"ל קרדיט סוויס טידג מנכ"ל קרדיט סוויס טידג'אן תיאם | צילום: איי פי מנכ"ל קרדיט סוויס טידג

"זה סיפור ששייך לציריך"

 

עבור גורמים רבים מחוץ לשוויץ, ובהם גם בעלי המניות המובילים של קרדיט סוויס, המשבר הזה גובל באבסורד. "לרוב האנשים שנמצאים מחוץ למרחב האירופי הקטן הזה לא באמת אכפת", ציין דיוויד הרו, יו"ר האריס אסושיאייטס, בעלת המניות הגדולה ביותר בבנק. "זה סיפור ששייך לציריך, ושיש לו הדים מסוימים באירופה. אבל אנחנו חייבים להכניס את זה לפרספקטיבה". הרו, שמקום מושבו בשיקגו, נאלץ לטוס לציריך על מנת לקיים שיחות חירום עם דירקטוריון קרדיט סוויס ולהביע את תמיכתו בתיאם.

בה בעת, הגורם האמיתי לסערה שעוררה הפרשה בשוויץ טמון בפרט שגרתי למדי. אם המהות ההיסטורית של הבנקאות השוויצרית היא מקצוענות, איפוק ומחויבות ללא עוררין לפרטיות, קשה לחשוב על שערורייה שהיתה יכולה לערער על כל אלה באופן גורף יותר - סיפור על שאפתנות ואגו, התקוטטות לא הולמת בציבור, ולקינוח, ריגול פולשני וכנראה לא חוקי.

"אפשר כמובן לומר שקרדיט סוויס עשה דברים חמורים בהרבה בעבר", אומר מארק פית', פרופסור לממשל באוניברסיטת באזל. "אבל שוויץ היא מקום מוזר מאוד. אנחנו אוהבים להתייחס לקרדיט סוויס כאל היהלום שבכתר ואנחנו אומרים 'המשמעות היא שאתם צריכים במטותא להתנהג יפה'. אבל, המשמעות האמיתית היא תתנהגו יפה כאן, לא בהכרח בחוץ. בהינתן השתלשלות האירועים, אני נדהם שלא היו לזה הדים גרועים יותר".

הזעם הציבורי, מציין פית', מופנה בעיקר נגד תיאם ומה שהוא כביכול מייצג. מאז הגיע לבנק ב־2015, האסטרטגיה הנועזת שלו לארגון מחדש בקרדיט סוויס הרשימה אמנם בנקאים רבים בעולם, אבל בשוויץ ובציריך הוא נתפס כגורם מן החוץ שמנסה לפרק לגורמים הרבה ממה שהעניק לבנק את ייחודו.

גזענות גם משחקת תפקיד כאן, ציין פית'. בריידי דוגאן, קודמו של תיאם, לא התגורר בשוויץ ולא דיבר אף אחת מהשפות הרשמיות שלה (תיאם, יליד חוף השנהב, דובר צרפתית), אך הוא מעולם לא ספג ביקורת כה בוטה על זרותו.

מלבד משקלה של ההיסטוריה, היו סיבות נוספות לאווירת החתרנות ששררה בפסטיבל הקולנוע של ציריך. קרדיט סוויס מממן את האירוע. הדוגמנית לשעבר נדיה שילדקנכט, יוזמת הפסטיבל והמארחת, היא רעייתו של יו"ר קרדיט סוויס, אורס רוהנר. חאן, בזכות מיצובו בקרדיט סוויס כאיש אמונם של עשירי העל, מוכר היטב בקרב אושיות עולם הבנקאות. "היה ברור מאוד באותו הערב שהשערורייה הזאת היא סיפור חברתי, לא רק פיננסי", אמר אחד האורחים הבולטים, לשעבר בנקאי, וכיום איש עסקים מוביל. "ועבור השוויצרים, זה לא הולך להיעלם לדעתי. התחושה הזאת לגבי הבנק וההנהגה שלו לא תלך לשום מקום. זה הציף יותר מדי עניינים". 

תגיות