אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם תדברו עם חברות אמריקאיות תגלו שאין שום אפשרות להיפרדות מסין" צילום: Digital Commerce 360

"אם תדברו עם חברות אמריקאיות תגלו שאין שום אפשרות להיפרדות מסין"

מלחמת הסחר בין וושינגטון לבייג'ינג לא מונעת מחברות אמריקאיות גדולות, בהן טסלה, פייפאל וג'יי.פי מורגן, להעמיק את אחיזתן בשוק הסיני; אבל קרב המכסים אינו המכשול היחיד העומד בפני האמריקאים, כפי שמעידה פרשת ההתבטאות של בכיר בליגת ה-NBA בעד המפגינים בהונג קונג

13.10.2019, 19:22 | שירות כלכליסט

חברות אמריקאיות הפועלות בסין נאלצות להתמודד עם שורה של גורמי סיכון - מהאטה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, דרך מלחמת הסחר, ועד ההפגנות בהונג קונג. ואולם זה לא מונע מרבות מהן לנסות ולהכנס עמוק יותר לתוך השוק הסיני הענק. כך מדווחים ב-CNN.

קראו עוד בכלכליסט

כמה חברות אמריקאיות קיבלו בשבועות האחרונים איתותים חיוביים מבייג'ינג, שסללו את הדרך לעסקאות יוקרתיות. פייפאל למשל השיגה בחודש שעבר רישיון לאספקת שירותי תשלום דיגיטליים. "וול סטריט ג'ורנל" דיווח בשבוע שעבר שבלאקרוק דנה עם חברת הטכנולוגיה הסינית טנסנט בשיתוף פעולה אפשרי, וג'יי.פיי מורגן צ'ייס זכה במכרז באוגוסט שיאפשר לו לתפוס שליטה בעסקי ניהול הנכסים שלו בסין,

בכפוף לאישור נוסף שטרם התקבל. טסלה מקימה בשנה האחרונה מפעל ענק בשנגחאי בניסיון להיכנס לשוק המכוניות החשמליות הגדול בעולם. סוכנות רויטרס דיווחה שהמפעל עשוי להתחיל לפעול כבר החודש.

יחסים כאלה בין חברות אמריקניות וסין אינן דבר נדיר. סין היא מולדתם של יותר ממיליארד בני אדם, וחברות רבות מבקשות להשיג דריסת רגל בשוק הענק הזה. אמריקה התאגידית עדיין "מאוד מעוניינת" בסין, כך אמר קר גיבס, נשיא הלשכה האמריקאית למסחר בשנגחאי, בראיון שנתן ל-CNN. "אני חושב שאם תדברו עם חברות אמריקאיות, תגלו שאין כלל אופציה להיפרדות".

וויליאם ריינש, יו"ר תחום העסקים הבינלאומיים במרכז למחקרים אסטרטגיים בוושינגטון, מצביע על גודל השוק הסיני כמשהו שעסקים לא יכולים להתעלם ממנו. "עם 1.2 מיליארד תושבים, אי אפשר להיות חברה רב לאומית בלי נוכחות כלשהי בשוק הסיני. אפילו אם החשיפה היא ללא יותר מ-3% מהשוק, 3% בסין זה עדיין הרבה מאוד כסף".

חגיגות ה-70 להחלת השלטון הקומוניסטי בסין, בתחילת החודש, צילום: רויטרס חגיגות ה-70 להחלת השלטון הקומוניסטי בסין, בתחילת החודש | צילום: רויטרס חגיגות ה-70 להחלת השלטון הקומוניסטי בסין, בתחילת החודש, צילום: רויטרס

ואולם בעוד בייג'ינג מקלה את המגבלות על סוגים מסוימים של השקעות זרות, החסמים הרגולטוריים הקיימים במדינה האסייתית עשויים להיות דבר שקשה להתגבר עליו. ענקיות אמריקאיות כמו ויזה ומסטרקארד, למשל, עדיין לא מצליחות להיכנס לשוק הסיני מהסיבות האלה, אם כי כניסתה של פייפאל למדינה עשויה לרמוז שסין מרגישה בטוחה מספיק בכך שהחברות הסיניות ימשיכו לשלוט בתחום גם אחרי כניסתן של מתחרות זרות. "זה בסדר להכניס אותן כי הן לא מהוות איום על המובילות המקומיות", כך ריינש.

אחת הבעיות עמן מתמודדות חברות זרות בסין היא ההאטה בצמיחה ומלחמת הסחר המתמשכת עם ארה"ב. בסקר של AmCham שנערך בקיץ, אמרו 53% מהמשיבים כי בכוונתם לדחות או להפחית את השקעותיהם כתוצאה ישירה ממתחי הסחר בין סין וארה"ב.

גם פרשת וואווי, יצרנית התקשורת הסינית עליה הטילה ארה"ב חרם, עשויה להרתיע חברות זרות. הכנסתה של החברה לרשימה השחורה גרמה לספקיות אמריקניות שעובדות איתה, כמו אינטל ומיקרון, לירידה בהכנסות ובמכירות.

במקביל, המחאה המתמשכת בהונג קונג הפנתה את הזרקור העולמי לסיכון גדול נוסף שעומד בפני חברות אמריקאיות: ההתנגשות בין הערכים של אותן חברות, עם אלה של המפלגה הקומוניסטית. ההתבטאות של בכיר בליגת ה-NBA בשבוע שעבר בעד המפגינים בהונג קונג, הביאה להקפאת הקשרים העסקיים של שותפי סחר סיניים עם ליגת הכדורסל. השוק הסיני אחראי כיום ל-10% מהכנסות ה-NBA, נתח שאמור לעלות ל-20% עד 2030.

תגיות