אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרס נובל לכלכלה הוענק לשלושה חוקרים על תרומתם למלחמה בעוני צילום: Youtube, wikipedia, גטי אימג'ס

פרס נובל לכלכלה הוענק לשלושה חוקרים על תרומתם למלחמה בעוני

לפי ועדת הפרס, המחקרים של שלושת החתנים לשנת 2019 - הכלכלנים אבג'יט בנרג'י, אסתר דופלו ומיכאל קרמר - "שיפרו באופן דרמטי את היכולת שלנו להילחם בעוני באופן מעשי". דופלר: "המטרה שלנו היא להיות בטוחים שהמלחמה בעוני מבוססת על ראיות מדעיות"

14.10.2019, 12:59 | שירות כלכליסט

הכלכלנים אבג'יט בנרג'י, אסתר דופלו ומיכאל קרמר זכו בפרס נובל לכלכלה לשנת 2019 על מחקרם מבוסס הניסויים להקלת העוני העולמי - כך מסרה היום (ב') האקדמיה המלכותית השבדית למדעים. בהודעת האקדמיה השבדית נמסר כי חתני הפרס השנה הציגו גישה חדשה להשגת תשובות מהימנות בנוגע לדרכים הטובות ביותר להילחם בעוני העולמי.

קראו עוד בכלכליסט

בהודעת הוועדה נכתב כי בחרה בשלושת החוקרים "בעקבות גישתם החדשה להקלה על העוני הגלובלי". לפי הודעת הוועדה, "מחקרם עוזר לנו להילחם בעוני. המחקר שבוצע על ידי הזוכים השנה שיפר באופן משמעותי את היכולת להילחם בעוני הגלובלי. בשני עשורים בלבד, גישתם החדשה המבוססת על ניסויים שינתה כלכלות מתפתחות, שהן כיום שדה פורח של מחקר.

ראיון למוסף כלכליסט, 2011 הכלכלנית אסתר דופלו: כך מנצחים את העוני העוני בעולם הוא בעיית ענק שאף אחד לא הצליח להתמודד איתה. עד שבאה אסתר דופלו ופירקה אותה לאינספור בעיות קטנות, שהיא פותרת בשיטות מקוריות אורי פסובסקי, 67 תגובותלכתבה המלאה

"הזוכים השנה הציגו גישה חדשה לקבלת תשובות אמינות אודות הדרך הטובה ביותר להילחם בעוני העולמי. בקצרה, זה כרוך בחלוקה של הנושא לשאלות קטנות, ויותר קלות להתמודדות. לדוגמא, הדרך היעילה ביותר להתערב בשיפור תוצאות החינוך או בריאות ילדים. הם הראו ששאלות אלו, כשהן יותר קצרות וממוקדות, לרוב נענות בצורה הטובה ביותר דרך ניסויים מתוכננים בקפידה בין בני אדם שהכי מושפעים מהנושא.

"מחקרם של הזוכים בפרס, ומחקריהם של החוקרים שהגיעו בעקבותיהם - שיפרו באופן דרמטי את היכולת שלנו להילחם בעוני באופן מעשי. כתוצאה ישירה של אחד מהמחקרים שלהם, יותר מחמש מיליון ילדים הודים הרוויחו מתוכניות אפקטיביות של הדרכה מתקנת בבית הספר. דוגמא נוספת היא התמיכה בטיפול ברפואה מונעת שהוצגה במדינות רבות. אלו הן שתי דוגמאות כיצד המחקרים החדשנים הללו כבר עזרו להקלה בעוני העולמי. בנוסף יש להם פוטנציאל רב לשפר בהמשך את חייהם של מעוטי יכולת בעולם כולו".

מיהם שלושת החוקרים?

אבג'יט בנרג׳י נולד ב-1961 במומבאיי. ב-1988 קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת הארווארד והוא פרופסור לכלכלה מטעם קרן פורד הבינלאומית במכון הטכנולוגי מאסצ׳וסטס, ארה"ב. אסתר דופלו נולדה ב-1972 בפריז. ב-1999 קיבלה תואר דוקטור מהמכון הטכנולוגי מסצ'וסטס והיא פרופסור לצמצום העוני ולפיתוח כלכלי מטעם ארגון עבדול לטיף ג׳אמל במכון. מייקל קרמר נולד ב-1964. ב-1992 קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת הארוורד והוא פרופסור לחברות מתפתחות מטעם ״גייטס״ באוניברסיטת הארוורד בארה"ב.

"המטרה שלנו היא להיות בטוחים שהמלחמה בעוני מבוססת על ראיות מדעיות", אמרה דופלו - שהיא בת הזוג גם במחקר וגם בחייה הפרטיים של בנרג'י - לאחר ההכרזה על הזכייה. "לרוב, העוני מצומצם לקריקטורה ואפילו אלו המנסים לעזור לא ממש מבינים את שורש הדבר שגורם לעוני - אנחנו מנסים לגשת לבעיות בצורה המדעית ביותר שניתן".

בניגוד לפרסים אחרים, פרס נובל לכלכלה, או בשמו הרשמי: פרס נובל למדעי הכלכלה מטעם הבנק השוודי לזכרו של אלפרד נובל -  לא נוצר על ידי מייסדי הפרס. הוא נוצר על ידי ריקסבנקן, הבנק השוודי המרכזי הראשון, בשנת 1968, והזוכה הראשון בו הוכרז שנה לאחר מכן. עד עתה, זכו 81 איש בפרס הנובל למדעי הכלכלה.

זוכי הנובל מיכאל קרמר, אסתר דופלו ואבג זוכי הנובל מיכאל קרמר, אסתר דופלו ואבג'ט בנרג'י | צילום: Nobel Media זוכי הנובל מיכאל קרמר, אסתר דופלו ואבג

בשנת 2011 פרסם מוסף כלכליסט ראיון בלעדי רחב עם אסתר דופלו, שסומנה כבר אז לאחת הכלכלניות המבטיחות בעולם. "הבעיה של העוני כל כך גדולה שלאנשים נהיה מאוד לא נוח ברגע שהם מתחילים לחשוב עליה", הסבירה דופלו בראיון. "לכן הם מתמקדים בשאלות כמו 'איך אנחנו יכולים לגרום לבעיה הזאת להיעלם?', ומחפשים מטה קסמים שאפשר יהיה לנופף בו ולהעלים את העוני. צורת החשיבה הזאת מסיטה את תשומת הלב מהשאלות האמיתיות, שאלות כמו 'מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את תנאי החיים של אנשים עניים?'. ברגע שמכירים בעובדה שאין תשובה אחת לשאלות כאלה, אפשר להתחיל להתמקד בדברים קונקרטיים שיכולים להביא לשינוי גדול".

אסתר דופלו, בתמונה מהכתבה במוסף כלכליסט בשנת 2011 אסתר דופלו, בתמונה מהכתבה במוסף כלכליסט בשנת 2011 אסתר דופלו, בתמונה מהכתבה במוסף כלכליסט בשנת 2011

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

ביום חמישי הכריזה האקדמיה השבדית על הזוכים בפרס נובל לספרות לשנים 2018 ו-2019. הזוכה לשנת 2018 היא הסופרת הפולנייה אולגה טוקרצ'וק, והזוכה לשנת 2019 הוא הסופר והמחזאי האוסטרי פטר הנדקה. בשנה שעברה הפרס לא הוענק, בעקבות שערורייה אשר הובילה לפרישתם של כמה מחברי הוועדה.

יום לאחר מכן, ביום שישי, הכריזה ועדת פרס נובל באוסלו על ראש ממשלת אתיופיה, אביי אחמד, כזוכה בפרס נובל לשלום לשנת 2019 מתוך 301 מועמדים, בהם 223 אנשים ו-78 ארגונים, שעמדו לבחירת חברי הוועדה. ב-10 בדצמבר תחלק הוועדה את הפרסים בקטגוריות השונות, וכל זוכה יקבל תשע מיליון קרונות שבדיות (כ-1.1 מיליון דולר).

בשבוע שעבר הוענק פרס נובל בפיזיקה על גילוי כוכבי לכת במערכת שמש אחרת. הזוכים בפרס נובל בפיזיקה: ג'יימס פיבלס מארצות הברית ומישל מאיור ודיידר קוואלז משוויץ. החוקר האמריקאי יקבל מחצית מהפרס על תגליות תיאורטיות במבנה היקום ואילו החוקרים משוויץ יקבלו את הפרס על גילוי חלוצי של כוכב לכת במערכת שמש אחרת

סכום הפרס עומד על 9 מיליון כתר שבדי, שהם 915,300 דולר.

פרס נובל פרס נובל פרס נובל

תגיות