אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תחושת שותפות היא המפתח להצלחת התחדשות עירונית צילום: יח"צ שותפויות רוטשילד

תחושת שותפות היא המפתח להצלחת התחדשות עירונית

התחדשות עירונית ללא התחדשות רקמת השותפות והאמון בין כל הגורמים - יזמים, הרשויות המקומיות, ועדות התכנון, הקהילה והדיירים -לא תצלח וככל שנקדים לגשת למלאכת בניית רקמה זו כך ייטב

18.10.2019, 07:32 | רעות וקסלר

התחדשות עירונית איננה עוסקת רק בפתרון בעיית הדיור, אלא סוגיה שמכילה בתוכה היבטים חברתיים רבים הקשורים לעיצוב חיי הציבור בארץ.

קראו עוד בכלכליסט

ההתחדשות העירונית, מעצם מורכבותה, היא למעשה לא רק מקטע של עבודת ממשלה אלא פרי עבודה משותפת של גורמים רבים, כל התוכניות השונות דורשות הסכמה בין מספר גורמים בעלי נקודות מבט שונות. התמקדות רק בעמדת הדיירים מפספסת את כלל הגורמים השותפים גם הם לתהליך: יזמים, הרשויות המקומיות, ועדות התכנון, הקהילה והדיירים.

שיח האינטרסים עלול לפספס את העובדה היסודית שפעולת ההתחדשות העירונית נועדה בראש ובראשונה לשדרג את חייהם של התושבים ולהגן על רכושם. הכרחי שתהליך מורכב זה יהיה מבוסס שיח המבוסס על אמון וראיית מטרה ראויה משותפת אחת.

התחדשות עירונית מציפה דילמות רבות על ניראות המרחב הציבורי. היא טומנת בחובה גם את ניהול הציפיות של התושב מהרשות המקומית. אלא שברור שמדובר בבעיות שלא רק הרשות המקומית יכולה לפתור, לא רק הדיירים, לא רק היזמים, לא רק הממשלה.

פרויקט של התחדשות עירונית , צילום: אוראל כהן פרויקט של התחדשות עירונית | צילום: אוראל כהן פרויקט של התחדשות עירונית , צילום: אוראל כהן

המודל הניו יורקי

השתתפתי לאחרונה במשלחת בנושא התחדשות עירונית בניו יורק. מדובר במודל שהצליח לקדם התחדשות עירונית מסיבית, תוך עירוב תמהיל שיחזק את גביית הארנונה של העיר מעסקים, לצד קיצור מתן היתרי הבנייה, על ידי מומחים במערכות התכנון שעוברים הכשרה מיוחדת.

בניו יורק העירייה החלה לראות ביזם שותף לשיקום הקהילה. מודל זה מבוסס על תפיסת האחר כשותף ולא כבעל אינטרס ועל עבודה משותפת של הכל לטובת הכלל.

הבסיס לשותפות בין כל הגורמים צריך להיות האחריות המשותפת וההכרה שהחיבור עוזר לכל מערכת להתגבר על החסמים שיש בה. הרשויות מביאות תכנון ארוך טווח וניסיון עבר, המגזר העסקי מביא גמישות מחשבתית ובחינת כדאיות, המגזר השלישי מכיר הכי טוב את צרכי השטח ונמצא בשיח מתמיד עם התושבים. את כל אלו יש לתעל להגברת המקצועיות, ליצירת שפה אחת וסטנדרטים משותפים.

בתוכניות הצוערים של השלטון המקומי, מנסים ללמד את דור העתיד של המערכות הללו להתמקד בשוני בין השותפים לטובת חיפוש השדה המשותף שבו כולם יכולים לצמוח. אנו עושים זאת דרך היכרות עם המגזרים השונים, חיזוק האמון בין השלטון המרכזי למקומי, הצבת יעדים משותפים והבחירה לראות במגוון שיש בחברה הישראלית כהזדמנות לצמיחה ופיתוח. אין סיבה שגישה זו לא תצלח גם בשדה ההתחדשות העירונית.

לסיכום, יש לקבוע כי הנהגה אחראית של המדינה, השלטון המקומי וגם יזמים פרטיים, צריכה לעשות הכל כדי להצליח באתגר שיתוף הפעולה המבני תוך כדי נתינת דוגמה אישית. התחדשות עירונית ללא התחדשות רקמת השותפות והאמון לא תצלח.

הכותבת היא מנהלת תוכניות הצוערים בשותפויות רוטשילד

תגיות