אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסופר מייקל קוקס: "הברקזיט ימיט אסון על הפרמיירליג" צילומים: אי פי אי, CHRISTOF STACHE ,Getty Images

ראיון כלכליסט

הסופר מייקל קוקס: "הברקזיט ימיט אסון על הפרמיירליג"

קוקס נמנה עם האחראים להחדרת הניתוחים הטקטיים לכדורגל האנגלי. בראיון לכלכליסט הוא מנתח את עתיד הטקטיקה ומשיב לשאלה הקריטית: מי חשוב יותר, כריסטיאנו רונלדו או ליאו מסי

22.10.2019, 08:23 | אוריאל דסקל

מייקל קוקס הוא אחד מהאנשים שהביאו את הניתוחים הטקטיים למיינסטרים באנגליה. תחילה דרך הבלוג שלו ולאחר מכן בכתבות ובהופעות בפודקאסטים. כיום הוא כותב ב־The Athletic, ובספרו השניZonal Marking: The Making of Modern European Football הוא מנתח את האבולוציה של הכדורגל מאז 1992. ספרו הוא מסמך מרתק (כמו ספרו הראשון על ההיסטוריה הטקטית בפרמיירליג, The Mixer) שהוא קריאת חובה עבור כל מי שמתעניין בכדורגל.

קראו עוד בכלכליסט

בראיון ל"כלכליסט" קוקס מדבר על הספר החדש ומספר מי לדעתו המאמנים הכי משפיעים על הכדורגל מאז 1992. "אם אני צריך לעשות רשימה, אז היא תתחיל עם יוהן קרויף, שאימן רק שלוש שנים מאז 1992, אבל השפיע רבות על דורות של מאמנים עם הכדורגל שלו והתפיסות שלו. לואי ואן חאל סוג של עדכן את המודל של קרויף, ואני חושב שפפ גווארדיולה הרבה יותר מושפע ממנו מאשר מקרויף, אף שהוא מן הסתם תמיד יגיד שקרויף השפיע יותר בגלל עניינים פוליטיים בברצלונה.

"פפ בעצמו היה בעל השפעה עצומה על הכדורגל בספרד, גרמניה ועכשיו באנגליה. ז'וזה מוריניו, שהגיע לפני פפ לאנגליה, היה מהפכן גדול יותר ממה שאנחנו חושבים עליו. המהפכה שהוא עשה באימונים, במתודות האימון ובהכנות למשחקים היתה משמעותית. ויורגן קלופ, שעכשיו יש לו זכייה בליגת האלופות בקורות החיים, אפשר לומר בוודאות שהכדורגל שלו בעל משמעות עצומה לכדורגל האירופי. אני חושב שאנשים כאן באנגליה לוקחים את זה כמובן מאליו שהמאמנים הללו היו באנגליה, כולם בערך באותו הזמן. אני לא בטוח שיהיה עוד דור כזה של מאמנים כאן".

מימין: פפ גווארדיולה, לואי ואן חאל ויורגן קלופ. "אני חושב שאנשים כאן באנגליה לוקחים את זה כמובן מאליו שהמאמנים הללו היו באנגליה, כולם בערך באותו הזמן. אני לא בטוח שיהיה עוד דור כזה של מאמנים כאן", צילומים: אי פי אי, CHRISTOF STACHE ,Getty Images מימין: פפ גווארדיולה, לואי ואן חאל ויורגן קלופ. "אני חושב שאנשים כאן באנגליה לוקחים את זה כמובן מאליו שהמאמנים הללו היו באנגליה, כולם בערך באותו הזמן. אני לא בטוח שיהיה עוד דור כזה של מאמנים כאן" | צילומים: אי פי אי, CHRISTOF STACHE ,Getty Images מימין: פפ גווארדיולה, לואי ואן חאל ויורגן קלופ. "אני חושב שאנשים כאן באנגליה לוקחים את זה כמובן מאליו שהמאמנים הללו היו באנגליה, כולם בערך באותו הזמן. אני לא בטוח שיהיה עוד דור כזה של מאמנים כאן", צילומים: אי פי אי, CHRISTOF STACHE ,Getty Images

עטיפת הספר Zonal Marking. האבולוציה של הטקטיקה בסגנון קריא ומיינסטרימי עטיפת הספר Zonal Marking. האבולוציה של הטקטיקה בסגנון קריא ומיינסטרימי עטיפת הספר Zonal Marking. האבולוציה של הטקטיקה בסגנון קריא ומיינסטרימי

מה לגבי מאמני העתיד?

"אני לא יודע להגיד. אולי מאוריסיו פוצ'טינו, אולי מאוריציו סארי, תלוי מה יעשה ביובנטוס. הכדורגל הגרמני מייצר הרבה חבר'ה מעניינים. בסוף זה תלוי בקבלת עבודה במועדון גדול ואז התמודדות עם השחקנים הגדולים".

ההיסטוריה של הטקטיקה מלמדת שהיה מעבר די משמעותי מידע מוסדי, טקטיקה שקשורה לגאוגרפיה ומיקום, כמו הבוט רום המפורסם של ליברפול בשנות השישים, שבעים והשמונים, לטקטיקה ורעיונות שאנשים לוקחים איתם למקומות אחרים.

"זה נכון מאוד. הספר מראה שיש מעבר של אידיאולוגיות בין מדינות. רעיונות טקטיים כבר לא קשורים יותר לגאוגרפיה. האיטלקים קיבלו השראה מההולנדים, שקיבלו השראה מהגרמנים, שקיבלו השראה מהספרדים וכו'. גלובליזציה. הזהויות הלאומיות עדיין קיימות, אבל הן לא חזות הכל. וגם הסגנון הדומיננטי הנהוג במקום אחד משתנה מאוד מהר. פעם קבוצות היו יכולות לשחק באותה צורה 10־20 שנה, והיה לוקח הרבה מאוד זמן לשנות זאת. היום השינוי קורה במהירות גבוהה יותר בגלל הפתיחות וההבנה שיש".

בספר אתה עובר מעידן הולנדי, לעידן איטלקי לעידן צרפתי וכו'. מתי העידן האנגלי?

"באנגליה אנחנו לא מחדשים בעצמנו כל כך, אז אנחנו אנחנו תמיד מחפשים את הדבר הגדול הבא. כדורגל צרפתי, כדורגל ספרדי, כדורגל גרמני וכו'. דברים השתנו מאוד כאן מאז 1992, אבל בעיקר כי אנו תמיד מקבלים איזה אנטוניו קונטה או ז'וזה מוריניו ולוקחים מהם רעיונות.

"האם נפתח משהו משלנו? אני חיובי יותר ממה שהייתי לפני עשור, אז לא היתה לנו תוכנית. הברקזיט יכול להשפיע לרעה על הכדורגל האנגלי במובן הזה, לא רק ברמת האישורים והחוקים. בעיקר ברמת הפתיחות. בכל העולם רואים את הפרמיריילג כסימן לאנגליה הליברלית והפתוחה והבינלאומית. אם נסגור את הגבולות זה יהיה נורא לפרמיירליג ונאבד את כל הדברים הטובים מהגלובליזציה".

יש מערכים ועמדות. עדיין

 

אנחנו רואים שהעתיד של הטקטיקה בכדורגל הוא קצת פחות קשור למערכים ויותר לשימוש בחללים, תנועות ותבניות משחק. מאמנים כבר אומרים שאין אצלם 4־4־2 או 4־3־3.

"מערכים עדיין חשובים, בעיקר בהגנה. אנחנו רואים קבוצות בהגנה עם שורות מאוד ברורות. מבחינת התקפה יש הרבה יותר מסובכות. תבניות ותנועות שלא קשורות למערך. יותר קריאת חללים והבנת מיקום של כל שחקן בנפרד. וגם אנחנו רואים שהקבוצות הכי טובות בלחץ גבוה עושות זאת עם מבנה מאוד ברור. ההתפתחות הטקטית הכי גדולה בחמש־שש שנים האחרונות היא הלחץ של קלופ, לחץ גבוה והרבה קבוצות באליטה של כדורגל שמות הרבה יותר דגש על זה".

בכדורסל מדברים בשנים האחרונות על "כדורסל ללא עמדות", כדורסלנים שמשחקים על מגרש בלי עמדות שהיו פעם. כל השחקנים עושים הכל. נראה משהו דומה בכדורגל?

"כן, יש דגש גדול על אוניברסיטאליות. על היכולת של מגנים לתקוף, להחזיק כדור ולהתחיל התקפות ועל היכולת של שחקני התקפה לעשות לחץ ולהשתתף במשחק הגנתי. שחקנים מאוד שלמים כיום. האם יהיה כדורגל ללא עמדות? כנראה שזו שאלה לעתיד הרחוק".

יש קונספט טקטי שיעשה קאמבק?

"בגלל שכל כך הרבה קבוצות לוחצות גבוה ועושות את זה טוב, אולי נראה יותר מסירות ארוכות. אנחנו רואים את זה גם במנצ'סטר סיטי, שלא מפחדת ממסירות ארוכות. לא משהו שראינו את ברצלונה של פפ עושה, אבל עם אדרסון ושוערים כאלה יש כדורים ארוכים שהם ההחלטה הנכונה ויעילה וייתכן שנראה יותר מזה".

כריסטיאנו רונלדו או ליאו מסי, מי חשוב יותר טקטית?

"קשה לשחזר מה שליאו מסי עושה. הוא כדורגלן כל כך מיוחד, יצרן מצבים מבריק, מכדרר מבריק, כובש מבריק. רונלדו עשה מהפכה טקטית משמעותית יותר בכל הקשור לעמדת השחקן הקדמי. הוא הפך לשחקן כנף שכובש שערים על בסיס קבוע בגלל תנועה בלי הכדור. מהפכת מספר 9 המזויף שמסי היה חלק ממנה לא באמת ניתן לשחזר עם שחקנים אחרים, ומסי לא שיחק שם זמן רב. התנועה ללא הכדור של רונלדו אולי ניתנת לשחזר על ידי ניתוח טקטי, ולכן ייתכן מאוד שהיא יותר משפיעה לטווח הארוך על הכדורגל".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
אין מה לנתח בכדורגל הקיים
הכדורגל מת במונדיאל בברזיל. מא הוא גוויה מרקיבה שבועטים בה בכדי שנראה תזוזה ונחשוב שהיא חיה. אז לא. אי אפשר להחיות את הכדורגל אלא באם ישנו את החוקים מהיסוד. 1. אין למסור כדור לאחור בין השחקנים בחצי המגרש של הקבוצה, גם לא לשוער. 2.אין למסור כדור לאחור בין חצאי המגרש 3.יש לעבור את מחצית המגרש בתוך 10 שניות. 4.כל נגיעה בשחקן יריב עם הידיים (אפילו קצה הציפורן) הינה כרטיס צהוב. נגיעה בתוך הרחבה - פנדל. כדורגל לא משחקים עם ידיים. 5.יש לבעוט לשער בתוך 3 דקות (אלא באם הכדור עובר), אין אחזקת כדור במשך דקות ללא נסיון הבקעה. הטיקי טקה צריך למות. 6. כדורגל משחקים 90 דקות נטו. יש למדוד בזבוז זמן, בעיטות חופשיות, הוצאת כדור חוץ, פציעות... כמו בכדורסל. 7. ניתן להוציא ולהכניס שחקנים ללא הגבלה. 8. פסק זמן מאמן לאחר 20 דקות בכל מחצית.....
כדורגל  |  23.10.19