אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ההתחייבויות של טבע בהסדר המתגבש: כ-2.3 מיליארד דולר"

"ההתחייבויות של טבע בהסדר המתגבש: כ-2.3 מיליארד דולר"

סבינה לוי, מנהלת מחלקת המחקר בלידר, אמרה את הדברים "בהנחה שמחיר הנטו של התרופה שתספק מהווה כ־10% ממחיר הברוטו". מניית טבע זינקה ב־11.2% בבורסה בתל אביב

23.10.2019, 08:04 | חזי שטרנליכט

המשקיעים במניית טבעמאמצים בחום את ההסדר המתגבש עם רשויות החוק בארה"ב בפרשת האופיואידים ואת ההסכם אליו הגיעה טבע עם שני מחוזות באוהיו, במסגרתו תשלם 45 מיליון דולר (20 מיליון במזומן ו־25 בתרופות - ח"ש) כדי לחמוק ממשפט. לאחר שביום שני, עם היוודע דבר ההסדר המסתמן והפשרה באוהיו, עלתה מניית חברת התרופות ב־8.7% בוול סטריט, אתמול, בתל אביב, רשמה המניה עלייה של 11.2%.

ההסדר שמגבשת טבע בפרשה צפוי להיות בתוקף לכל 50 המדינות בארה"ב לכשיושלם, ויכיל נוסחה לפיה יוכל כל מחוז בכל מדינה מה גובה הפיצוי לו הוא זכאי. מבנה ההסכם של טבע כולל תשלום במזומן של 250 מיליון דולר ואספקת תרופה לטיפול בהתמכרות למשככי הכאבים בשם סאבוקסון, בשווי של 23 מיליארד דולר על פני עשור. טבע ניהלה את המגעים יחד עם חברות הפצת התרופות מק'קיסון, קרדינל הלת' ואמריסורסברגן וחברת התרופות ג'ונסון אנד ג'ונסון.

במסגרת ההסדר המתגבש, ג'ונסון אנד ג'ונסון צפויה לשלם 4 מיליארד דולר במזומן תוך שנתיים עד שלוש, ללא אספקת תרופות. מק'קיסון תשלם 6.68 מיליארד דולר במזומן על פני 18 שנה, קרדינל הלת' תשלם 5.56 מיליארד דולר על פני פרק זמן דומה ואמריסורסברגן תשלם 5.58 מיליארד דולר, גם כן על פני 18 שנה. עוד מסתמן כי מק'קיסון, קרדינל הלת' ואמריסורסברגן יספקו שירותי הפצה בהיקף של כמיליארד דולר כל אחת, על פני עשור. חלוקת המזומן למחוזות תעשה לפי הנוסחה שתיקבע. בין ההסכמות הנוספות: טבע וג'ונסון אנד ג'ונסון הסכימו שלא לשווק יותר משככי כאבים.

 

"התחייבות נמוכה ביחס להערכות הקודמות"

מנהלת מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, סבינה לוי מציינת כי במקרה של אספקת התרופות הגנריות, "קיים פער משמעותי בין מחיר הברוטו למחיר נטו, כאשר על פי ההערכות, הפער יכול להגיע גם ל־80%־90%". לדברי לוי, "בהנחה והמחיר נטו אכן מהווה כ־10% בלבד ממחיר הברוטו, הרי שהיקף ההתחייבויות הכוללת של טבע נאמד בכ־2.3 מיליארד דולר בלבד, במונחי מכירות. עלות המכר של המוצר נעה להערכתנו בין 60%־65%, כלומר עלות התרופה מוערכת בכ־1.4־1.5 מיליארד דולר לכל התקופה".

 

ככל שהתרופה יקרה יותר לטבע לצורך ייצור, הרי שהפער בין המחיר של מכירת התרופה לעלות היצור קטן יותר, והעלות תהיה גבוהה יותר. לדוגמה: במידה ומחיר הנטו מהווה 20% ממחיר הברוטו, העלות של טבע נאמדת בכ־2.8־3 מיליארד דולר. לוי מציינת כי לפי מיטב הבנתה הפגיעה במכירות הקיימות של התרופה אינה מהותית, כלומר האספקה החינמית של התרופה לא צפויה לפגוע חזק מדי בתזרים המכירות של התרופה בארה"ב, טרם גיבוש ההסדר. 

 

מנכ"ל טבע קאר שולץ , צילום: סיון פרג מנכ"ל טבע קאר שולץ | צילום: סיון פרג' מנכ"ל טבע קאר שולץ , צילום: סיון פרג

במידה שההערכות נכונות, לדבריה מדובר בהסכם טוב עבור טבע. "זה הסכם שמגלם התחייבות נמוכה ביחס להערכות המוקדמות". לפי הערכת האנליסט אסף חנדלי, העוקב אחרי טבע עבור חברת הברוקראז' אופנהיימר, ההשפעה של ההסכם במתכונתו הנוכחית תגרע 160 מיליון דולר בשנה מהרווח התפעולי של החברה. נזכיר כי הרווח התפעולי ב־2018 עמד על 3.16 מיליארד דולר, ובחישוב שנתי, לפי נתוני המחצית הראשונה של 2019, על 2.52 מיליארד דולר. מדובר על 5% עד 6.3% מהרווח התפעולי של החברה.

הערכות: אישור ההסכם יימשך מספר חודשים

יחד עם זאת, ההסכם שמתגבש טרם אושר. לפי ההערכות בשוק, מדובר בהליך משפטי שעשוי להימשך מספר חודשים. טבע הרחיקה את עצמה מהמשפט הגדול, וזה מבחינתה נותן לה את האוויר לנשימה הדרוש לה בכדי לגבש בנחת, יחד עם החברות הנוספות, את ההסדר הסופי.

בארה"ב נרשמו דיווחים בימים האחרונים כי ישנן מחלוקות בנוגע להסכם. המחלוקות הן בין התובעים הכלליים במדינות מול נציגויות של ערים ומחוזות בתוך המדינות. ועדיין, ההסדר המתגבש והתגובות אליו נראים הרבה יותר חיוביים מההערכות הקודמות של האנליסטים להצעה הקודמת. כאמור, בתחילת הדרך הציעה טבע אספקת תרופות בהיקף של 15 מיליארד דולר על פני עשור. לא היה ברור מה שיעור העלות של ייצור התרופות אז לחברה, ולכן הוערכה ההתחייבות של טבע במסגרת ההסדר ההוא בין 4.5 ל־4.7 מיליארד דולר. אלא שהתרופה המדוברת בהסדר הנוכחי עשויה להיות זולה משמעותית לייצור ולכן ההסדר המוצע עשוי להיטיב יחסית עם טבע.

הבעיה העיקרית היא שפרשת האופיואידים אינה הצרה המשפטית היחידה שעימה מתמודדת טבע. החברה ניצבת גם בפני תביעה אזרחית של מעל ל־40 מדינות במשפט בתחום ההגבלים העסקיים, שהוגשה בחודש מאי השנה. באותה תביעה היא מואשמת בתיאום מחירים וחלוקת השוק בשיווק תרופות גנריות. גם הליך זה עלול לייצר עלויות משמעותיות נוספות, והוא עדיין בחיתוליו.

מעבר לכך, לטבע חוב פיננסי נטו עצום של 26.6 מיליארד דולר נכון למחצית הראשונה של 2019. גם מצבת ההכנסות שלה מתדרדרת בשנים האחרונות בקצב מהיר, משום שבין היתר החוב אילץ אותה לחסל פעילויות, לפטר עובדים ולהצטמצם. לשם השוואה: הכנסות החברה ב־2016 עמדו על 21.9 מיליארד דולר. לעומת זאת, במחצית הראשונה של 2019 עמדו הכנסות החברה על 8.6 מיליארד דולר — קרי 17.2 מיליארד דולר בקצב שנתי. תחזית ההנהלה ל־2019 היא להכנסות של 17 עד 17.4 מיליארד דולר.

לפי ההערכות, התשלום במסגרת ההסדר, בהנחה שאכן הפער עומד על 90%, מבחינת טבע עומד על 1.5 מיליארד דולר בעשור, ובתוספת תשלום המזומן, מדובר בעלות של כ־175 מיליון דולר בשנה. אם לוקחים בחשבון שתזרים המזומנים החופשי (FCF) של טבע צנח ממילא בשיעור חד בשנה החולפת, מגיעים למסקנה שגם הסכום הזה אמור להכביד עליה מאוד. מרמות של 4.9 מיליארד דולר ב־2016, לרמה של 528 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2019, וצפי ל־1.2 עד 1.6 מיליארד דולר השנה. כך שגם סכום שבעבר אולי היה נחשב זניח לטבע, של 175 מיליון דולר בשנה, עלול לנוע בין 14.6% ל־10.9% מתזרים המזומנים החופשי שלה.

תגיות