בלעדי לכלכליסט
לא לבעלי לב חלש: קרן נץ של אלטשולר צנחה באוגוסט ב־6%
קרן הגידור, שרשמה מ־2015 תשואה של 66.7% — פי שלושה ממדד המניות העולמי — הימרה באוגוסט שהאג"ח הממשלתיות יירדו והקונצרניות יעלו, אך בפועל קרה ההפך. ב־2018 איבדה נץ 21.6%, בעקבות הימור כושל נגד האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב
תעשיית קרנות הגידור הישראלית היא אחת המעניינות והמסקרנות, שכן היא פועלת ללא פיקוח והסדרה וללא שום מגבלות מינוף או סיכון — שלעתים מתממש. משקיעי קרן נץ של בית ההשקעות אלטשולר שחם הופתעו לגלות כי באוגוסט האחרון ספגה הקרן ירידה חדה של 6.23%, אם כי התשואה שלה מתחילת השנה עדיין חיובית גבוהה — 16.6%. זאת בעיקר בזכות תשואה חריגה גבוהה בינואר, שעמדה על 14.24%. בהשוואה, מי שהיה משקיע את כספו מתחילת 2019 במקום בקרן נץ במדדS&P 500, היה משיג תשואה זהה כמעט.
קראו עוד בכלכליסט
ההסבר לנפילה באוגוסט טמון בפוזיציה שפתחה הקרן, שכללה הימור נגד אג"ח מדינה לצד הימור על אג"ח קונצרני, בעוד בפועל נרשמה ירידת תשואות באג"ח מדינה באותו חודש, ואילו התשואות באג"ח הקונצרניות בישראל נפתחו. מדדי תל בונד 20 ו־40 ירדו בהתאמה ב־0.2% וב־0.4%, ואילו מדד תל בונד תשואות איבד 1% שלם. האג"ח הממשלתיות השקליות, לעומת זאת, זינקו ב־1.8%, והאג"ח צמוד המדד עלו ב־0.8%.
מנהל קרן גידור חופשי להשקיע כראות עיניו
למנהלי קרנות הגידור בישראל יש חופש פעולה מוחלט להשקיע כראות עיניהם. תיקי ההשקעות של קרנות הגידור המקומיות ואסטרטגיות ההשקעה שלהן הן, בדרך כלל, סוד שמור, שנחשפים לו רק בודדים — בעיקר משקיעים כשירים (בעלי הון עצמי משמעותי או פעילים כבדים בשוק ההון) — שהיקצו סכום שעומד לרוב על כמיליון שקלים מינימום, כדי להשקיע בהן. אבל מדי פעם יש הזדמנות להיחשף לפוזיציות של מנהלי הקרנות, לרוב באמצעות משקיעים מתוסכלים, כאלה שחוו ירידה חדה בהשקעותיהם, וזה בדיוק המקרה בקרן הגידור נץ.
בית ההשקעות הקים את קרן נץ ב־2015, והיא פעלה תחילה באופן מצומצם רק בקרב בעלי בית ההשקעות, חבריהם ובני משפחה, ובהמשך נפתחה גם לקהל רחב יותר, שכלל משקיעים מתוחכמים, מרביתם לקוחות של אלטשולר שחם. כיום כבר מנהלת הקרן כ־200 מיליון שקל, והיא מנוהלת בידי איציק טרגן, אחד ממנהלי ההשקעות הוותיקים בבית ההשקעות.
גילעד אלטשולר, מבעלי בית ההשקעות ומנכ"ל משותף בו, אינו מעורב בניהול הקרן, אך הוא אחד השחקנים הוותיקים והאגרסיביים יותר בתחום האג"ח הממשלתיות, כאשר גם כספי החוסכים של בית ההשקעות שלו נהנו בשנים האחרונות מבחירה בפוזיציות משמעותיות על אג"ח ממשלתיות בעלות מח"מ ארוך, תוך ציפייה כי הריבית במשק המקומי לא צפויה לעלות. אלא שכל פעם האג"ח הממשלתיות המקומיות שוברות שיאים חדשים, שנדמה שקשה לחצותם שוב, והפעם ההימור של טרגן דווקא על האג"ח הקונצרניות לא הוכיח את עצמו.
סטיית התקן במונחים שנתיים — מעל 12%
אמיצי לב, שמוכנים לספוג את התנודתיות בקרן — סטיית תקן במונחים שנתיים של מעל 12% — עדיין יכולים להיות מרוצים. מאז השקתה, באוגוסט 2015, רשמה נץ תשואה מצטברת של 66.72%, כשבזמן הזה רשם מדד קרנות הגידור העולמי (HFRX Global HF Index) תשואה של 6.53% בלבד, מדד ת"א־35 רשם תשואה שלילית של 8.8%, מדד תל בונד 60 עלה ב־11.45% ואילו מדד MSCI World עלה ב־21.12%.
אין זו הפעם הראשונה שנץ מאיצה את פעימות הלב של המשקיעים בה. לאחר ששנת 2017 היתה חזקה, ומדי חודש רשמה הקרן תשואה חיובית, באה 2018 שכל חודש בה הביא הפתעה אחרת. במאי 2018, למשל, איבדה הקרן 4.15%, ביוני 7.17%, באוגוסט היא ירדה ב־6.62% ובדצמבר — הזכור כדצמבר השחור בשוקי ההון בארץ ובעולם — היא איבדה 6.1% נוספים. בסך הכל סיכמה נץ את 2018 בירידה חדה של 21.6%.
מה שהפיל את הקרן ב־2018, עוד לפני הנפילות של דצמבר, היתה פוזיציה שפתח טרגן, הפעם נגד האג"ח הממשלתיות הארוכות בארה"ב ובעד האג"ח הארוכות בישראל, שרשמו בעת שהפוזיציה היתה פתוחה עליות חדות, בעוד האג"ח הממשליות הארוכות בישראל דווקא ירדו. זאת כאשר בניגוד לכל התחזיות העלה בנק ישראל את הריבית.
טרגן הוא, כאמור, בין סוחרי הנוסטרו המוכרים והמוערכים בשוק, ובעבר נחשב לאחד מסוחרי האג"ח המובילים בישראל לצד שחקנים כמו אייל בקשי ודוד אדרי. במקביל לניהול קרן הגידור של אלטשולר שחם הוא גם נוהג מדי פעם להשתתף בהנפקות בכספו הפרטי.
12 תגובות לכתיבת תגובה