אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל זינקה בדירוג עשיית העסקים, אך במגזר העסקי טוענים: "אין ביטוי לכך בשטח" צילום: אוראל כהן

ישראל זינקה בדירוג עשיית העסקים, אך במגזר העסקי טוענים: "אין ביטוי לכך בשטח"

ישראל עלתה ב-14 מקומות ומדורגת במקום ה-35 מתוך 190 מדינות במדד "Doing Business". עלייה נרשמה בסעיפי תשלום מסים, רישום נכס והקמת עסק; שר האוצר משה כחלון: "זו בשורה אדירה לכלכלת ישראל"

24.10.2019, 10:49 | אדריאן פילוט

ישראל שיפרה ב-14 מקומות את מיקומה במדד "עשיית עסקים" (Doing Business) של הבנק העולמי והגיעה למקום ה-35, אחרי טורקיה ואזרבייג'אן. אשתקד דורגה ישראל במקום ה-49 ולפני שנתיים במקום ה-54.

קראו עוד בכלכליסט

אלא שהשיפור עליו מדווח הבנק העולמי התקבל על ידי הקהילה העסקית והכלכלית של ישראל בהסתייגות, שכן ישנה הסכמה מקיר לקיר שלא נרשם שיפור בשטח, לבטח לא בהיקפים עליהם מצביע המדד. חלק מהמבקרים טוענים שמדובר במניפולציה של הנתונים על מנת "לסדר" מדד טוב יותר.

משרד המשפטים  פרסם כבר אמש, עוד לפני הפרסום הרשמי, הודעה לעיתונות ובה ציינו את השיפור "הדרמטי" במדדים. ההודעה ציינה רק את הדברים הטובים וכללה ציטוטים מכל המעורבים במלאכת הפחתת הרגולציה והבירוקרטיה: ראש הממשלה, שר האוצר, החשב הכללי ומנהל רשות המסים.

משה כחלון שר האוצר, צילום: נמרוד גליקמן משה כחלון שר האוצר | צילום: נמרוד גליקמן משה כחלון שר האוצר, צילום: נמרוד גליקמן

בהודעה נאמר כי "במהלך השנתיים האחרונות פועל החשב הכללי בשיתוף עם משרד המשפטים ועם רשות המיסים, שהינם אחראים על מרבית התהליכים הנמדדים במסגרת המדד ומקדמים כל אחד בתחומו רפורמות ושינויים לצמצום הבירוקרטיה ושיפור הסביבה העסקית, לתכלול הנושא מול משרדי הממשלה, המגזר העסקי ונציגי הבנק העולמי. זאת במטרה להציג בפני הבנק העולמי, בין היתר, את הרפורמות, השינויים והשיפורים שבוצעו בתחומים השונים על ידי משרדי הממשלה לצורך צמצום הבירוקרטיה והקלה על עשיית העסקים בישראל, ועל מנת שאלו יקבלו ביטוי במסגרת המדד. בעקבות זאת, כבר בשנה הקודמת חל לראשונה היפוך במגמה ומדינת ישראל עלתה ב-5 מקומות, ממקום 54 למקום ה-49". 

"שיילך לבקש אישור בנייה מהבנק העולמי"

אלא שבאופן "מפתיע" להודעה לא צורף הדו"ח עצמו. רק הבוקר ניתן היה למצוא את הדו"ח המלא ואת הפירוט על ישראל באתר הרשמי של הבנק העולמי והתמונה שעולה קצת שונה: בסך הכל הניקוד הכללי של ישראל עלה ב-1.7% בלבד, מ-75 ל-76.7 נקודות. גופי הממשלה המעורבים מתגאים בשיפור במדד רישום נכס והקמת נכס ובמדד היתרי בנייה. אלא שכאשר שהמציאות קצת פחות ורודה. לגבי היתרי בנייה, ישראל שיפרה את ניקודה מ-76.6 ל-76.7 נקודות - עלייה של עשירית הנקודה.

גורמים במגזר העסקי ובארגונים הכלכלים הביעו בשיחה עם כלכליסט חוסר אמון ל"שיפור" הזה וטענו כי "מי שבאמת חושב שחל שיפור כה דרמטי בקבלת אישור בנייה - שיילך לבקש אישור בנייה מהבנק העולמי".

כמו כן, השיפור ברישום נכסים היה משמעותי יותר: 0.4 נקודות - מ-66.7 ל-67.1 נקודות - אך מיקומה של ישראל עדיין נמוך: מקום 75.

אחד מהנקודות הבולטות בדו"ח, היא השיפור הדרמטי בכל סוגיית תשלום המסים שבה ישראל השתדרגה בתוך שנתיים מהמקום ה-90 למקום ה-13 בעולם - שיפור שנראה בלתי סביר בפרק זמן כה קצר.

כמה גורמים שמכירים היטב את בניית אותם מדדים ונחשפו להודעה החגיגית של הממשלה, קובעים כי גורמי הממשלה המעורבים בבניית המדד למדו אותו היטב, אחרי הביקורת הקטלנית, ופעלו למען שיפור מיקומה של ישראל והרבה פחות למען שיפור השירות לעסקים. "זו פרקטיקה ידועה ונפוצה: אתה עושה מספר פעולות ומדווח עליהן כדי לשפר את מיקומך היחסית", הסביר אחד מהגורמים לכלכליסט. לדבריו, אין שום שיפור משמעותי בשטח. גורם אחר המעורב במדד הסביר כי "אין ספק שמדינת ישראל שיפרה משמעותית את האופן בו היא מדווחת על הרפורמות שלה לבנק העולמי. מבחינת שיפור בבירוקרטיה וברגולציה - אין". 

שר האוצר משה כחלון: "הזינוק במדד Doing Business מהמקום ה-54 למקום ה-35 מתוך 190 מדינות בשנתיים, זו בשורה אדירה לכלכלת ישראל. זו מגמה שמשדרת לשווקים הבינלאומיים על כיוון של מלחמה בבירוקרטיה והסרת חסמים שפותחים את המשק ומקלים על עשיית עסקים. זו תוצאה של עבודה יומיומית קשה של כל משרדי הממשלה, בהובלת החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו. נמשיך לפעול לחיזוק כלכלת ישראל".

מרשות המסים נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, בעקבות השקעות בתשתית המחשוב של שעם, היא השתפרה מאוד ונותנת שירות לציבור המייצגים באופן רציף ויציב תוך שהיא משרתת פי שלושה מייצגים במקביל מבעבר. כמו כן הוכנסו למערכת המייצגים שרותים חדשים המקצרים ומייעלים את עבודתם. לאור כל זאת, הרשות והנהלת שע"מ זוכים לקבל תגובות חיוביות ותשבוחות הן מהלשכות המקצועיות והן מהמייצגים עצמם על השיפור המשמעותי בשירות".

יו״ר ועדת הסברה בהתאחדות התעשיינים, ד״ר רון תומר: "אנו שמחים על השיפור במדד,  אבל יש עוד הרבה מה לעשות. ישראל היא מהמדינות המורכבות בעולם להקים ולנהל חברות תעשייה. אנחנו לא מרגישים שיפור. כמי שהקים מפעל בפריפריה אחרי פעילות מאומצת מול עשרות פקידים ממשלתיים, אני יודע שלישראל יש בהחלט מקום להשתפר עד שנגיע למצב הקיים באירופה שם לוקח שליש מהזמן בלבד להקים מפעל".

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
מתעסקים במדד ולא במהות עצמה.
משוגע מי שמקים עסק בישראל. מתי יתעשתו המנהיגים והפקידים ויבינו שתפקיד הממשלה לסייע, גם בתפקידי רגולציה ופיקוח, ולא לעכב או לאיים על עסקים. יש קומץ רמאים וגנבים, והפקידות מתייחסת לכולם ככאלה, ומצדיקים את זה עם דוגמאות מאותו קומץ. בפועל, הם לא מאפשרים לחיות ולהתפתח.
יוסי  |  25.10.19
לכל התגובות