אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התרומות שמסייעות לליצמן להקטין את החורים בסל הבריאות

בלעדי לכלכליסט

התרומות שמסייעות לליצמן להקטין את החורים בסל הבריאות

תרומה של 94 מיליון שקל לא סייעה לאסותא אשדוד לצאת מהמשבר. התרומות לבריאות ב־2018 זינקו ב־140% ביחס לשנה הקודמת, ותרומת חברות התרופות היתה 77 מיליון שקל

24.10.2019, 06:50 | אדריאן פילוט

היקף התרומות שקיבלו כלל גופי הבריאות בישראל הגיע בשנת 2018 לכ־343 מיליון שקל, זינוק חד של 140% לעומת שנת 2017. כך עולה מדו"ח התרומות ל־2018

שחיבר משרד הבריאות והגיע לכלכליסט.

כמחצית מהתרומות הגיעו לשלושה בתי חולים: אסותא אשדוד בבעלות מכבי, ובתי החולים ברזילי והלל יפה בבעלות ממשלת ישראל. הנתון המשמעותי בדו"ח הוא תרומת ענק של 93.4 מיליון שקל לאסותא אשדוד - הגדולה ביותר שניתנה למערכת הבריאות.

בית החולים אסותא אשדוד החל את פעילותו בשנת 2018, נקלע לגירעון של כ־150 מיליון שקל כמה חודשים לאחר פתיחתו, וסיים את השנה הראשונה לפעילותו עם גירעון עתק של 137 מיליון שקל. לפי הדו"ח, בית החולים קיבל, מעבר למיליארד שקל לצורך הקמתו, עוד תרומה של כ־93 מיליון שקל מתורם פרטי, המיליונר האמריקאי אריק סמסון אשר בית חולים נושא את שמו. גם ב־2017 כיכב בית החולים הדרומי של מכבי בדו"ח התרומות. אז הוא ניצב במקום השני אחרי שקיבל 22 מיליון שקל מאותו תורם.

בית החולים הדרומי נמצא בבעלות מכבי שסיימה את השנה עם עודף תקציבי של כ־125 מיליון שקל אחרי הסיוע הממשלתי שקיבלה - כמו כל שאר קופות החולים. במסגרת הסיוע הממשלתי הועברו עשרות מיליוני שקלים לאסותא אשדוד למרות היותו בית חולים שאינו ממשלתי.

לצד תרומת הענק לאסותא אשדוד, קיבלה קופת חולים מכבי תרומות נוספות של 17 מיליון שקל, סכום גבוה ביחס לתרומות שקיבלו קופות חולים אחרות. לאומית, למשל, קיבלה תרומות בסך 1.5 מיליון שקל וכללית קיבלה תרומות בסך כמיליון שקל.

טבע תורמת למרות המשבר

יחד עם אסותא אשדוד שרשם את שיא התרומות, קיבלו גם בתי החולים ברזילי והלל יפה תרומה של 52 מיליון שקל כל אחד. 20 מיליון שקל הגיעו לבתי החולים דרך קרן המחקרים שלהם - עמותות רשומות הפועלות לצד בתי החולים בעזרתן ניתן לקבל תרומות לצורך ביצוע מחקרים. עוד בולט בדו"ח היקף התרומות שקיבלה עמותת חברים לרפואה שייסד הרב יחיאל לנדמן ומסייעת לנכים וחולים במצוקה - כ־10 מיליון שקל.

מן הצד השני של מקבלי התרומה נמצאים מעניקי התרומה. בהם גם חברות התרופות המחוייבות בדווח על תרומותיהן. הן תרמו בשנה שעברה כ־77 מיליון שקל, עלייה של כ־10% לעומת 2017. גם ב־2018 היתה חברת פייזר לשיאנית התרומות עם כ־10 מיליון שקל שניתנו לגופי הבריאות הישראלים, סכום דומה לזה שתרמה בשנה הקודמת.

מייד אחרי פייזר ניצבת בריסטול מאיירס עם תרומות של 8.1 מיליון שקל ואחריה חברת טבע שתרמה ב־2018 יותר מ־6 מיליון שקל, אף שבאותה שנה נקלעה למשבר חריף ונאלצה לסגור כמחצית מפעילותה בארץ ולפטר מאות עובדים.

ברשימת התורמות הבולטת שאינן קשורות באופן ישיר לעולם התרופות נמצאת חברת DBSI בבעלות בועז דותן ממייסדי אמדוקס ויוסי בן שלום. החברה תרמה לתחום הבריאות כ־4.1 מיליון שקל, כאשר דותן תרם עוד 2.1 מיליון שקל באופן פרטי.

דיווח ישיר לשר הבריאות

נושא התרומות בין גופים במערכת הבריאות לבין חברות התרופות הוסדר רק ב־2011 כאשר תוקן חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

בועז דותן. תרם 4.1 מיליון שקל דרך DBSI ועוד 2.1 מיליון שקל באופן פרטי בועז דותן. תרם 4.1 מיליון שקל דרך DBSI ועוד 2.1 מיליון שקל באופן פרטי בועז דותן. תרם 4.1 מיליון שקל דרך DBSI ועוד 2.1 מיליון שקל באופן פרטי

בחוק נקבע כי "תורם שנתן לגוף העוסק בתחום הבריאות תרומה בסכום כלשהו, או שנתן לרופא, לרוקח או לחוקר בתחום הרפואה או הבריאות תרומה בסכום מצטבר העולה על 2,500 שקל בשנה, ימסור לשר הבריאות בכל שנה רשימה של התרומות שנתן כאמור בשנה הקודמת, ויציין לצד כל תרומה למי ניתנה, את סכומה או את שווייה. וכן לגבי תרומה בכסף — את ייעודה, ולגבי תרומה בשווה כסף — את תיאורה". כמו כן נקבעו כללים דומים לגבי חובת הדיווח - לשר הבריאות עצמו - של גופים העוסקים בתחום הבריאות שקיבלו מתורם תרומה בכל סכום ולכל מטרה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הרפואה הופכת קפיטליסטית יותר ויותר
אני בטוח שיש נדבנים אמיתיים שתורמים יחד עם זאת מדובר בבני אדם שהפיתוי לעשות רווח מה"תעשייה " המפיקה רווחים אדירים יכולה להעביר אותה על דעתה עד כדי כך שהתחילו להתפתח מושגים כמו תרופות לכל החיים לחולים כרונים ,שום דיבור על תזונה שיכולה להיות משמעותית מצד הרופאים ,והסיכוי שיוקם בית חולים כמו בסיביר שמרפא מחלות ע"י צום שואף לאפס כי אין בזה "רווחים" למשקיעים
דוד  |  25.10.19
6.
לאזרח הותיק: תרופות לא מופיעות חינם. מישהו צריך לפתח אותם.
תשאל את החולים עם המחלות האיזוטריות שרק מעט חוקרים אותן כי אין שוק גדול לביקוש. אף אחד לא עובד חינם. גם אני רוצה לקנות בית, רכב ולתת חיים טובים לילדים שלי. קומוניזם לא עובד. וגם המנכ"ל שמפעיל את החברה רוצה להרוויח. רוצה חברה רווחית? קח מנכ"ל טוב ותציע לו סכום נכבד גם אם מוגזם. לא מקבל את דברי? שלח את ילדיך ונכדיך ללמוד מדעי הרפואה והפרמקולוגיה. שיפתחו תרופות למחירים מוזלים. אולי אפילו יצליחו לרכוש בית לפני שיהפכו לאזרחים וותקים.
מדען  |  24.10.19
לכל התגובות