אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר: החלום המעודכן של האם היהודייה - מחשבים והנדסה, פחות רפואה ומשפטים צילום: Penn State

בלעדי לכלכליסט

סקר: החלום המעודכן של האם היהודייה - מחשבים והנדסה, פחות רפואה ומשפטים

מסקר אינטרנטי שביצע השבוע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור קרן אייסף, עולה כי 28% מההורים מעדיפים לימודים מחשבים, 18% הנדסה ורק 16.5% רפואה; 48% מהציבור: לא נוכל לממן לילדים לימודים אקדמיים; 60% סבורים עדיין ש"בשביל קריירה מוצלחת חייבים תואר אקדמי"

24.10.2019, 19:04 | שחר אילן

מהפך: האמא היהודייה כבר לא חולמת שהילד או הילדה שלה ילמדו רפואה או משפטים. מקצוע הלימודים המועדף על הורים בישראל הוא מחשבים.

קראו עוד בכלכליסט

28% מההורים שהשיבו לשאלה מעדיפים מקצוע זה. אחריו הנדסה עם 18%, כלומר 46% מההורים מעדיפים שהילדים יפנו ללימוד מקצועות ההייטק. רפואה רק במקום השלישי עם 16.5%, אחריו כלכלה ומנהל עסקים (16%) ומשפטים רק במקום החמישי עם 5%.

אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה | צילום: שאטרסטוק אילוסטרציה, צילום: שאטרסטוק

יצוין שאצל ההורים הערבים רפואה עדין המקצוע המועדף - 29% מהמשיבים בעד לימודי מחשבים מקבלים רק 20%. ההעדפה שהילדים ילמדו מחשבים חזקה במיוחד אצל בעלי השכלה אקדמית (33%) ופחות בקרב בעלי השכלה תיכונית או פחות (26%). היא חזקה יותר בבירור אצל אבות (32%) מאשר אימהות (24%). אבל גם אצל נשים זהו מקצוע הלימודים המועדף ביותר לילדים לפני רפואה עם 20%.

כך עולה מסקר אינטרנטי שביצע השבוע מכון גיאוקרטוגרפיה עבור קרן אייסף, הפועלת לשילוב צעירים מהפריפריה ומשכבות מצוקה בלימודים אקדמיים. הסקר בוצע בקרב מדגם מייצג של 500 איש מהאוכלוסייה הישראלית הבוגרת.

מהסקר עולה עוד ש-48% מהאוכלוסייה הישראלית הבוגרת חושבים או בטוחים שלא יכלו לממן לילדים את לימודי התואר שלהם. 52% סבורים שיוכלו. 59% מקרב המשתכרים פחות מהממוצע סבורים שלא יוכלו לממן לילדים את התואר אבל רק 29% מהמשתכרים מעל הממוצע.

תואר הוא ערובה להצלחה?

60% מהציבור עדין מאמינים ש"בשביל קריירה מצליחה חייבים תואר אקדמי", אבל 40% אינם מאמינים בכך. 65% מבעלי ההשכלה האקדמית מאמינים שהיא חיונית להצלחה. אבל רק 52% מבעלי ההשכלה התיכונית.

מנכ"ל קרן אייסף, תומר סמרקנדי, אמר בתגובה ש"הנתונים צריכים להדאיג את כולנו. בעוד שרוב מוחלט של המשיבים מודע לחשיבות התואר האקדמי, קרוב למחצית מהם מעידים שלא יוכלו לממן לילדיהם את הלימודים האקדמיים. נתון זה מצטרף לעובדה שרמת המוביליות בהשכלה בישראל ירדה ב־22% בתוך 30 שנה! כלומר, במקום לצעוד קדימה אנו הולכים אחורה".

סמרקנדי הזכיר את הפרסום ב"כלכליסט" השבוע כי הסיכוי של מבוגר ישראלי להיות בעל תואר גדול פי 7 אם אחד מהוריו היה אקדמאי. לדבריו, "אין ספק כי אחוז גדול מהצעירים, שאינו פונה ללימודים גבוהים, עושה זאת מטעמים כלכליים.

הצורך הראשוני והמיידי של צעיר המסיים שרות צבאי, המגיע מקושי כלכלי הוא לצאת לשוק התעסוקה ולסייע בפרנסת הבית. ללא תוכנית תמיכה והתערבות המספקת סיוע כלכלי, הכוונה ותמיכה, יהיה קשה מאוד לשנות דפוס זה".

תגיות