אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרפורמה של פרץ בבחינות המיצ"ב כתובה על הקרח צילום: רויטרס

פרשנות

הרפורמה של פרץ בבחינות המיצ"ב כתובה על הקרח

משרד החינוך הציג היום את מבחני ההערכה החדשים שאמורים להחליף את בחינות המיצ"ב. אלא שהשקת הפרויקט בתקופה של ממשלת מעבר והביקורת הציבורית - הן של המורים והן של ההורים - צפויות לגרום לגניזה מהירה שלו

28.10.2019, 21:09 | שחר אילן

לא צריך להיות נביא כדי להעריך שמודל הבחינות החדש שהציג היום משרד החינוך במקום בחינות המיצ"ב לא יצא לפועל או לפחות ישתנה דרמטית. מצד אחד הסתדרות המורים והנהגת ההורים הארצית הודיעו שלא ישתפו פעולה עם הכוונה להגדיל פי כמה את היקף הבחינות. מצד שני שר החינוך רפי פרץ שאימץ את המודל הוא שר זמני בממשלת מעבר. בהנחה שהוא והמנכ"ל שמואל אבואב יתחלפו בממשלה הבאה — לשר ולמנכ"ל החדשים לא תהיה שום מחוייבות לצאת למאבק על תוכנית שהציגו קודמיהם.

קראו עוד בכלכליסט

ההיבט העיקרי לו נותנת התוכנית תשובה הוא ביטול האפשרות להתכונן למבחן. ההערכות הזאת נעשתה מצד אחד באמצעות לימודים למיצ"ב על חשבון תוכנית הלימודים ומצד שני באמצעות מניפולציות כמו השארת למידים בבית או ניפוח כיתות של לקויי למידה. את זה מתכוונת לעשות בשני אמצעים. אחד הוא שהבחינות בשפת אם יערכו בראשית השנה כלומר לא יהיה זמן להתכונן. הבחינות במקצועות האחרים, מתמטיקה, אנגלית ומדעים, יערכו במועד אחר אבל בתי הספר יקבלו רק ברגע האחרון הודעה איזה כיתות יבחנו ובאיזה מקצוע.

ההיבט המוזר ביותר בתוכנית הוא הכפלת מספר המבחנים והשאלונים פי שישה. עד היום נערך המיצ"ב בכל בית ספר פעם בשלוש שנים. על פי התוכנית החדשה בכל בית ספר יערך פעם בשנה המבחן בשפת אם וכן מבחן פתע נפרד במקצוע נוסף. הסתדרות המורים כבר הבהירה שלא תשתף פעולה עם החרפת עומס המבחנים. גם הנהגת ההורים הארצית הודיעה שתמשיך בקריאה להחרים את המבחנים.

רפי פרץ, צילום: רויטרס רפי פרץ | צילום: רויטרס רפי פרץ, צילום: רויטרס

הנושא שהתוכנית כמעט לא מתמודדת איתו הוא התחרות שיוצרים המבחנים בין בתי הספר שגרמו לתופעות השליליות הרבות. דרך אחת להתמודד עם התופעה שהציעו מומחים לחינוך היא לערוך מבחנים מדגמיים שישקפו את רמת המערכת אבל לא את הרמה של כל בית ספר. המשרד בחר דווקא להעמיק את הבדיקה בכל בית ספר.

עוד שאלה שאין לה פתרון בתוכנית היא פרסום תוצאות הבחינות ברמה הבית ספרית. ב־2012 קבע בית המפשט העליון בעתירת התנועה לחופש המידע שיש לפרסם את תוצאות המיצ"ב בכל בית ספר. המשרד ינסה להימנע מפרסום, אבל אין שום סיבה להניח שהפעם בית המשפט יחליט אחרת. תוכנית ב' של משרד החינוך היא לפרסם תמונה כוללת של נתונים על בתי הספר, שתכלול גם נושאים כמו רמת אלימות או התנדבות וכך להטביע את נתוני הבחינות בים של מידע.

המדיניות הרשמית של משרד החינוך היא להגביר את חופש הפעולה והסמכויות של המנהלים. במקום זה התוכנית החדשה מגבירה את המבחנים המפקחים עליהם פי שישה. הרפורמה בבחינות המיצ"ב העמידה את משרד החינוך למבחן, האם הוא מוכן לשחרר את הפיקוח על בתי הספר, ובמבחן הזה הוא כשל לחלוטין.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
למה הטבעה ב"ים של בחינות"
להפך - עד עכשיו בתי ספר התכוננו שנתיים למיצ"ב, הסיתו משאבים לצורך מיצבים. עכשיו - לא יותר. מעקב שוטף. תמונה ברורה ובהירה של המצב. לא יתכוננו שנה שלמה רק למיצ"ב. למה הסתדרות המורים חייבת להתנגד לכל דבר? מי קבע שכל גיהוק של שר חינוך חייב לעלות למדינה בעוד מליארדים למורים? סתם מתנגדת קבועה הבן דוד הזו
אפי  |  28.10.19
1.
על איזה עומס מבחנים הם מדברים
א. איך הורים כבר הספיקו להגיב על התוכנית חדשה? ב. מה קשור עומס מבחנים? הרעיון הוא שאלה מבחנים שלא מתכוננים אליהם, הציון לא קובע לתעודה או משהו כזה חוץ מזה, מה קשור הגבלת חופש פעולה למנהלים - היעדים מוגדרים מראש, למנהלים יש חופש פעולה מלא לאיך להגיע אליהם. כאילו, אם המנהלים יחליטו פתאום לתת כדורגל במקום שיעורי אנגלית זה בסדר?
רותם  |  28.10.19