אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האזנות סתר בפרשת קרטל המסעות לפולין: "שר החינוך המסריח יגיד: הוזלתי את המחיר" צילום: נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

האזנות סתר בפרשת קרטל המסעות לפולין: "שר החינוך המסריח יגיד: הוזלתי את המחיר"

הראיות בפרשה שבה סוכני נסיעות מואשמים בתיאום מחירים של מסעות לפולין נחשפות. משה הרטמן מדיזנהאוז: "רק שמיקי או המטורפים האחרים לא יפילו אותנו". אבי חן מסוכנות איילה: "לא, היום ישבתי איתו על תקורות"

31.10.2019, 06:42 | תומר גנון

ביום ראשון יחל בבית המשפט המחוזי מרכז בלוד שלב העדויות באחד משני כתבי האישום שהוגשו בפרשת קרטל המסעות לפולין. הפרשה כוללת ארבע סוכנויות נסיעות מוכרות ושמונה מנהלים בהן, והם הוגשו באשמת ביצוע עבירות של הסדרים כובלים (קרטל) וקבלת דבר במרמה. מדובר בתיק רגיש שנחקר על ידי רשות התחרות והמשטרה מאז 2016, ופוצל לבסוף בשנה שעברה לשני כתבי אישום. במרכזם טענה שהחברות והמנהלים תיאמו מחירים וחילקו את השוק בין השנים 2010‑2016, וכל זאת על מנת לשמור על רמת מחירים גבוהה של המסעות ולפגוע בתחרות.

קראו עוד בכלכליסט

על פי כתבי האישום, ההכנסה הכוללת של ארבע החברות - הלל, גשר, אקדמי ודיזנהאוז - מארגון המסעות לפולין בשנים הרלבנטיות עמדו על כ־200 מיליון דולר (לחלוקת ההכנסות ראו תרשים). כספים שחלקם לפחות, כך לפי האישומים, התקבלו בחשבונם על בסיס מצגי המרמה והתיאום האסור.

הנאשמים בכתב האישום המרכזי, שהוגש למחוזי בירושלים, הם פיני גינזבורג, בעל מניות (7.9%) באל על ודירקטור בחברה עד לאחרונה, המשמש כמנכ"ל חברת הלל; נחמן קידר, מנכ"ל חברת טיולי הגשר לעולם; שמעון רגב מנכ"ל חברת אקדמי טרוול, אחישי גל, מנכ"ל איסתא ליינס, בעלת השליטה באקדמי טרוול ומשה הרטמן, מנהל מחלקת פולין בדיזנהאוז.

בבית המשפט בלוד הוגשו אישומים נגד שלושה עובדים נוספים בחברות: מנהל מחלקת פולין בהלל צבי סער, מנהלת מחלקת פולין בגשר איילת יונגסטר ומנהל מחלקת פולין באקדמי אהרון טורוביץ'.

בתי הספר שילמו את המחיר

כתבי האישום כוללים מספר גופים שרומו לכאורה על ידי הסוכנויות ובהם משרד החינוך, יד ושם, שב"ס וקופת חולים מכבי. אלא שמלבד קופת המדינה שנפגעה, כך לפי ממצאי החקירה, מי שנאלצו לשלם מחירים גבוהים יותר מאלה שהיו יכולים לשלם במצב שבו התחרות היתה הוגנת, היו בתי ספר ברחבי הארץ ובעיקר הורי התלמידים בתיכונים. הורים שרצו שבני הנוער ייחשפו לאסון השואה ולפשעי המלחמה של העידן הנאצי, באמצעות ביקורים במחנות הריכוז וההשמדה במזרח אירופה.

שר החינוך ב־2013‑2014 שי פירון, צילום: נמרוד גליקמן שר החינוך ב־2013‑2014 שי פירון | צילום: נמרוד גליקמן שר החינוך ב־2013‑2014 שי פירון, צילום: נמרוד גליקמן

הראיות המרכזיות שליקטו החוקרים בפרשה מבוססות בעיקר על תמלילי האזנות סתר שבוצעו למעורבים. מדובר במאות האזנות על פני חודשים רבים, שהתובעים מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות ורשות התחרות והסנגורים, צפויים להתקוטט על כל מילה שנאמרה בהם כדי להוכיח, כל אחד, את הפרשנות שלו לדברים.

המדינה תנסה להוכיח שמדובר בשיחות תיאום, שכללו שיח על הנושא הרגיש ביותר – המחיר – ותוך ניסיון לחבל במכרזים. הסנגורים ינסו להוכיח שהשיח היה מתבקש וידוע ומי שבעצם אפשר אותו כל השנים תוך שיתוף פעולה או עצימת עין היה משרד החינוך.

כמות הראיות בתיק עצומה. התיק כולל 7,457 האזנות סתר (מתוכן 2,375 שיחות ומסרונים שהמדינה הגדירה כרלבנטיות לפרשה); 263 הודעות של נחקרים; 16,000 מזכרים ונספחים למזכרים שכתבו החוקרים; 5,793 מסמכים שהתקבלו רק ממשרד החינוך; צווי חיפוש, חומר מודיעיני ועוד.

מעורבות משרד החינוך

 

מי שצפוי להעיד ביום ראשון הוא הרטמן, מנהל מחלקת פולין בדיזנהאוז, שבין בעלי המניות שלה בתקופה הרלבנטית היתה קבוצת אי.די.בי. עדותו של הרטמן, שחלק מתמלילי האזנות הסתר אליו מתפרסמים כאן לראשונה, צפויה לעסוק באישום שנוגע למכרזי משרד החינוך לארגון משלחות.

הרקע לאישום לגבי משרד החינוך הוא שני מכרזים, אחד שפורסם ב־2009 ואחד ב־2014, שמטרתם היתה להקים מאגר ספקים וזכייניות לארגון וביצוע של שירותי הטסה וקרקע של משלחות תלמידים ונוער למסע לפולין - ממלכתיות ובית ספריות.

"לאחר קביעת הזוכים במכרז 2010 ועד לפתיחה בחקירה הגלויה בינואר 2016", נטען בכתבי האישום, "היו המעורבים צדדים להסדר לפיו הם יימנעו מלהתחרות על משלחות שאחת מהן אירגנה וביצעה (לקוחות קיימים). לצורך יישום ההסדר, ויישוב מחלוקות שהתעוררו, קיימו הצדדים להסדרים מגעים שונים באמצעות שיחות טלפון, הודעות ופגישות. הצדדים אף השתמשו בפרקטיקות שונות לביצוע ולהסתרת ההסדרים (בין היתר: תיאומי מחירים ומתן הצעות גיבוי)".

במהלך השנים הגיעו תלונות רבות למשרד החינוך על המחירים הגבוהים של המסעות לפולין. לכן בנובמבר 2014, תחת שר החינוך שי פירון, הוחלט לפרסם מכרז חדש. על פי האישומים, "הצדדים להסדר פעלו במשותף לעיכוב הליכי מכרז 2014 שעתיד היה להחליף את מכרז 2010, בין היתר במטרה להקל על המשך קיום ההסדר".

לטענת התביעה, במשך התקופה הרלבנטית הציגו הצדדים בפני הגורמים הקשורים בהוצאת משלחות לפולין מצגי כזב, לפיהם הצעותיהם למשלחות העצמאיות הוגשו באופן עצמאי ללא התייעצות, תיאום או קשר עם זכיין אחר.

כך תומחרה הצעה

 

אחת השיחות המרתקות בסמוך למכרז 2014 שלה האזינו החוקרים, מה־1 בדצמבר 2014, היתה בין הרטמן לאדם נוסף שנחקר בפרשה והתיק נגדו נסגר ‑ אבי חן, האחראי על ארגון המסעות לפולין בסוכנות הנסיעות איילה. השניים, כך עולה מהתמליל, שוחחו, בין היתר, על הנושא הרגיש ביותר מבחינה תחרותית ‑ תמחור ההצעה. מדובר על הצעות לחבילה שכללה שבעה לילות ושמונה ימים.

"עכשיו ככה לגבי המכרז", עדכן חן בתחילת השיחה את הרטמן, "יש בתי ספר שסגרתי לפני המכרז, הם סגורים, הקפאתי להם את המחיר. המחיר ייקבע לאחר המכרז".

הרטמן: "נכון".

חן: "כל התפקיד של המכרז הזה הוא להיות פוליטי. שר החינוך המסריח הזה יעמוד ויגיד 'הוזלתי את המחירים לפולין'".

הרטמן: "נכון. תשמע, אני אגיד לך למה הגעתי. אנחנו כולם צריכים להיות על סביב אותו דבר. (פותח קובץ) שמונה ימים, כן? מחיר עלות שאני הגעתי אליו הוא 5,350".

חן: "הגזמת לגמרי לדעתי, כפרה עליך".

הרטמן: "עלות הגזמתי? מה למעלה או למטה"?

אבי חן: "למעלה לדעתי, אבל עוד לא עשיתי את כל התמחירים אני אעדכן. אני חושב שהגזמת קצת".

הרטמן: "מה פתאום. על שבעה לילות לא הגזמתי".

אבי חן: "על שבעה לילות כן כן. אני מקבל".

"כמה עולה סיכת דש"?

במסגרת השיחה שוחחו השניים גם על השאיפה שלהם שהמכרז של משרד החינוך ייתקע. כך למשל, הם עסקו באחד המתמודדים שלא עמד לדעתם בתנאי המכרז משום שלא עמד בדרישת הניסיון.

חן: "מעניין איך יצאו מזה".

הרטמן: "אה לא יודע".

חן: "תן להם להסתבך מה אכפת לי, ברוך השם הכל בסדר".

הרטמן: "כן".

חן: "שמו לנו שתים עשרה קבוצות בשנה אחורה, זו בדיחה".

הרטמן: "כן".

חן: "זה גומר את המכרז הזה ביום".

הרטמן: "כן".

לאחר מכן השניים חוזרים לדבר על המחירים, יורדים לרמת ההצעה וגם מדברים על שער הדולר הרלבנטי.

הרטמן: "טוב תשמע, רק התמחיר רק שפה מיקי (אחד המתמודדים ‑ ת"ג) לא יפיל אותנו. מיקי או המטורפים האחרים".

חן: "לא לא, היום ישבתי איתו על תקורות ואמרתי לו על אשראי, מה זה משרד החינוך, כספים, מטוס, למצוא מקומות, לא למצוא מקומות, כמה עולה סיכת דש. אתה בטוח חישבת, כמה אתה מחשב אותה"?

הרטמן: "המה עוד פעם"?

חן: "סיכת דש".

הרטמן: "לא יודע, זה עוד לא הכנסתי. אין לי מושג מה זה. בסדר, כמה יכולה לעלות סיכת דש"?

חן: "שקל".

הרטמן: "כן, שקל. תשמע אני הגעתי, אמרתי לך, למחיר ממש לא זול".

חן: "כי יש כאן בעיה של הדולר".

הרטמן: "לפי שלוש תשע, לפי שלוש תשע".  

״סניגוריה של אילת יונגסטר, עורכי הדין רועי בלכר וגיא זאבי ממשרד קריספין, רובינשטיין, בלכר, מסרו בתגובה: "בחינה נכונה של הראיות מלמדת כי מרשתנו התנהלה באופן תחרותי ולגיטימי בשוק המסעות לפולין, בניגוד לנטען בכתב האישום.

"מרשתנו פעלה, ועודנה פועלת, בהוצאת משלחות לפולין באופן המקצועי ביותר, בתנאים הטובים ביותר ובמחירים זולים ותחרותיים, ורואה זאת לא רק כפעילות עסקית כי אם שליחות של ממש״.

סניגוריה של אילת יונגסטר, עורכי הדין רועי בלכר וגיא זאבי ממשרד קריספין, רובינשטיין, בלכר, מסרו בתגובה: "בחינה נכונה של הראיות מלמדת כי מרשתנו התנהלה באופן תחרותי ולגיטימי בשוק המסעות לפולין, בניגוד לנטען בכתב האישום. מרשתנו פעלה, ועודנה פועלת, בהוצאת משלחות לפולין באופן המקצועי ביותר, בתנאים הטובים ביותר ובמחירים זולים ותחרותיים, ורואה זאת לא רק כפעילות עסקית כי אם שליחות של ממש״.

תגיות

50 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

47.
משפטי שדה
טוקבקיסטים בתפקיד שיפוטי. גיבוב של דיסאינפורמציה. תלמדו את המחירים בפולין. טיסה, לינה בבתי מלון 4 ו 5 כוכבים, 3 ארוחות ביום, מדריך ישראלי, מדריך פולני, קב״ט, אוטובוס, אולמות כנסים, כניסות לאתרים ועוד גם אחרי החקירה, המחירים נותרו על כנם. הרווחיות בתחום הזה נעה בין 5 ל 7 אחוזים. עצוב שמקלדת הפכה לכלי נשק והיד קלה על ההדק. לא בכדי אדם חף מפשע עד שלא הוכחה אשמתו. ואם נעשתה עבירה ויש אשם- בוודאי שענישה מתחייבת. סבלנות. ספק. חמלה.
אחת שיודעת  |  31.10.19
לכל התגובות