אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חרוט על לוח יתדות: זהו המתכון העתיק ביותר בעולם צילום: Yale Babylonian Collection

חרוט על לוח יתדות: זהו המתכון העתיק ביותר בעולם

מומחים מאוניברסיטת ייל פירשו מתכון שנחרט על לוח בבלי בן 4,000 שנה ומצאו הוראות לתבשיל כבש שמוכר עד היום במטבח הפרסי

09.11.2019, 22:28 | שירות כלכליסט

כמה אקדמאים דרושים בכדי להכין תבשיל? התשובה תלויה בגילו של המתכון. אם הוא בן 4,000 שנה, כמו זה החרוט על לוח יתדות באוסף הבבלי שאצור באוניברסיטת ייל, צריך קבוצה גדולה: מדעני מזון, היסטוריונים קולינריים ומומחים לכתב יתדות.

קראו עוד בכלכליסט

תבשיל הכבש הזה הוא אחד המתכונים העתיקים בעולם ומסתבר שהוא לא רע כל-כך. למעשה יש לו כמה אלמנטים זהים לתבשיל הכבש העכשווי, מה שמראה שלאורך ההיסטוריה אנשים השתמשו במצרכים דומים באותן הצורות.

תבשיל כבש כרוב ותפוחי אדמה ממתכון עתיק, צילום: FLICKR, Jo del Corro תבשיל כבש כרוב ותפוחי אדמה ממתכון עתיק | צילום: FLICKR, Jo del Corro תבשיל כבש כרוב ותפוחי אדמה ממתכון עתיק, צילום: FLICKR, Jo del Corro

המתכון עצמו בהחלט דרש קצת פרשנות. על לוח כתב היתדות המקורי היה כתוב בפשטות: "משתמשים בבשר. אתם מכינים מים. אתם מוסיפים מלח גרגרים, עוגות שעורה מיובשות, בצל, בצלצלים פרסיים, וחלב. אתם מועכים ומוסיפים כרישה ושום". (למען האמת, כך היו מנוסחים כל המתכונים עד המאה ה-20. בזמנו, כותבי מתכונים הניחו שכל אחד מכיר את דרכו במטבח.) כעת מדענים מנסים לשחזר, בעזרת שיטות מדעיות של ניסוי וטעיה, את המתכון הזה ועוד שלושה מתכונים נוספים.

המתכון העתיק בעולם חרוט על לוח היתדות, צילום: Yale Babylonian Collection המתכון העתיק בעולם חרוט על לוח היתדות | צילום: Yale Babylonian Collection המתכון העתיק בעולם חרוט על לוח היתדות, צילום: Yale Babylonian Collection

המדענים הבינו שהפיזיקה של הבישול לא השתנתה בהרבה וגם עקרונות הבישול הבסיסיים נותרו כשהיו. "אני רואה את אותה הנטייה מהעת העתיקה ועד ימינו אנו,"אמרה ל-BCC היסטוריונית הקולינריה נאוול נאסראללה.

עוף עם עשבי תיבול. הוכן לפי מתכון עתיק, צילום: LAURA KELLEY עוף עם עשבי תיבול. הוכן לפי מתכון עתיק | צילום: LAURA KELLEY עוף עם עשבי תיבול. הוכן לפי מתכון עתיק, צילום: LAURA KELLEY

"אנחנו לא מוסיפים רק מלח ופלפל שחור, אנחנו מוסיפים תערובת של תבלינים בכדי להגביר את הארומה ולהגביר את הטעם ואנחנו לא מוסיפים את הכל בבת-אחת, אנחנו מוסיפים את זה בשלבים ומניחים לתבשיל להתבשל על אש נמוכה זמן ממושך."

נאסראללה זוכרת את אימה מכינה תבשיל כבש הקרוי פאצ'ה (Pacha) המשתמש בכל מצרכי המתכון פחות או יותר באותה דרך כמו במתכון לוח היתדות.

תבשיל שוק טלה. הוכן לפי מתכון עתיק, צילום: ויקימדיה תבשיל שוק טלה. הוכן לפי מתכון עתיק | צילום: ויקימדיה תבשיל שוק טלה. הוכן לפי מתכון עתיק, צילום: ויקימדיה

תגיות