אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל שוב מתערב בשוק המט"ח: רוכש דולרים בהיקף משמעותי צילום: עמית שעל

בנק ישראל שוב מתערב בשוק המט"ח: רוכש דולרים בהיקף משמעותי

הדולר מטפס ב-0.4% ל-3.473 שקלים, היורו עולה ב-0.3% לרמה של 3.8247 שקלים; אתמול מיד לאחר פרסום החלטת הבנק שלא להפחית את הריבית, החלה חטיבת השווקים בבנק לבצע רכישות מט"ח כדי למתן את ההשפעה על השקל

26.11.2019, 09:00 | אדריאן פילוט

עם פתיחת יום המסחר במטבע חוץ, בנק ישראל בראשות אמיר יריון שוב מתערב בשוק המט"ח ורוכש הבוקר (ג') דולרים בהיקפים משמעותיים, כך נודע לכלכליסט. גם אתמול, מיד לאחר פרסום החלטת הוועדה המוניטרית של הבנק שלא להפחית את הריבית, החלה חטיבת השווקים של הבנק המרכזי לבצע רכישות מט"ח ולהתערב בשוק.

קראו עוד בכלכליסט

הדולר מטפס ב-0.4% לרמה של 3.473 שקלים, היורו עולה ב-0.3% ונסחר תמורת 3.8247 שקלים. בשווקים הבינ"ל נסחרים המטבע האמריקאי והמטבע האירופי ביציבות ברמה של 1.101 דולר ליורו.

שטרות דולרים, צילום: שאטרסטוק שטרות דולרים | צילום: שאטרסטוק שטרות דולרים, צילום: שאטרסטוק

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה אתמול להותיר את הריבית במשק על כנה, ברמה של 0.25%. החלטת הוועדה הפתיעה במקצת, שכן לפי סקר בלומברג יותר ממחצית מהאנליסטים - עשרה מול שבעה - ציפו להפחתת ריבית על רקע היחלשות האינפלציה, ההתמתנות בצמיחה ותיסוף השקל אל מול הדולר.

כיוון שחלק מהאנליסטים ציפו להפחתת ריבית של בנק ישראל - מהלך אשר היה מחליש את השקל - התגובה בשוק המט"ח לאחר ההחלטה להותיר אותה ללא שינוי חיזקה את המטבע הישראלי. על כן הוחלט בבנק ישראל לבצע במקביל רכישה מסיבית של דולרים בשוק על מנת להחליש את השקל ולמתן את ההשפעה מהחלטת הריבית.

הכלכלנים שחזו ירידה בשיעור הריבית, ציפו להורדתה ל-0.1%, הרמה הנמוכה ביותר אי פעם. שיעור הריבית במשק היה 0.1% במשך כארבע שנים, במהלך כהונתה של הנגידה הקודמת קרנית פלוג. בתחילת שנת 2019 החליטה נדין טרכטנברג בודו, שמילאה את מקומה של פלוג ערב כניסתו של ירון, להעלות את הריבית לרמה הנוכחית של 0.25%.

בנק ישראל רצה לשמור את כלי הריבית לעת צרה, אך אותת לשוק כי עומדים לרשותו כלים נוספים, והוא מתכוון להשתמש בהם. בהודעה שהתלוותה להחלטת הריבית נכתב כי "הוועדה נוקטת על פי הצורך בצעדים נוספים כדי להרחיב את המדיניות המוניטרית". זאת בניגוד להודעות קודמות שבהן היה כתוב שהוועדה "תנקוט" בצעדים נוספים - בלשון עתיד..

מאחורי המדיניות של בנק ישראל סביב התערבות המט"ח עומד עיקרון ה"חלון דינמי" של שער חליפין. לא מדובר ביעד של שער חליפין וגם לא בשער חליפין מינימלי. מדובר בטווח שאינו קבוע אלא משתנה יחד עם הנתונים ועם ההתפתחויות הכלכליות והפוליטיות בארץ ובעולם.

החלטתו הכפולה של בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה אך להתערב מיד בשוק המט"ח סופגת ביקורות קשות. "בנק ישראל ביצע אתמול את אחת ההחלטות ההזויות ביותר שלו בשנים האחרונות", אמר לכלכליסט יוסי פרנק, פעיל בשוק המט"ח.

"במקום להפחית את הריבית ולהפתיע את השוק, הוא בחר להותיר את הריבית על כנה ולשחק לידי הספקולנטים. הוא הוסיף חטא על פשע כשהחל להתערב באמצעות רכישת דולרים והשוק 'התפוצץ מצחוק' מהמהלך הזה. הדבר מוכיח שבנק ישראל לא למדו כלום מכשלי ההתערבויות בשנים האחרונות. השחקנים המתינו לשעות הערב ועכשיו מעקרים את השפעת ההתערבות במחזורים נמוכים".

גורם בנקאי בכיר ביקר גם הוא את החלטות הבנק ואמר כי "בנק ישראל מבולבל ומבלבל. יצרו ציפיות להפחתת ריבית, אך בסוף לא הפחיתו אותה ואף נאלצו להתערב. בלי הציפיות להפחתה שהם בעצמם יצרו, היינו נמצאים בדיוק באותו שער חליפין ללא ההתערבות שהגיעה אחריה".

תגיות