אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סערה בלשכת עוה"ד: "האם הלשכה עומדת לקחת חלק בצוות ההגנה של נתניהו?" צילום: יאיר שגיא

סערה בלשכת עוה"ד: "האם הלשכה עומדת לקחת חלק בצוות ההגנה של נתניהו?"

ראש הלשכה אבי חימי בחר בתגובתו לכתב האישום נגד נתניהו להתייחס רק ל"חזקת החפות" שלו, ועורר מחלוקות עזות בלשכה. מולו יצא יו"ר מחוז ת"א, עמית בכר, בהודעת הגנה על הפרקליטות. חימי הודיע לפני זמן קצר על ערב מיוחד שיעסוק בנושא, שיתקיים במחוז של בכר אך בכר עצמו כלל לא הוזמן אליו

27.11.2019, 13:56 | ענת רואה

לשכת עורכי הדין סוערת סביב אי הבעת עמדה נגד התקפות ראש הממשלה בנימין נתניהו על מערכת המשפט, ובשעות האחרונות הסערה הזו תפסה תאוצה לאחר שראש הלשכה עו"ד אבי חימי הודיע על "ערב מיוחד" שנושאו יהיה "שלטון החוק – שעת מבחן".

לטענת גורמים בכירים בלשכה, ראש הלשכה חימי נוקט בימים האחרונים בעמדה ברורה המצדדת בנתניהו, ואינה מגנה מנגד את התקפותיו על מערכת המשפט. לטענת הבכירים, חימי עושה זאת על דעת עצמו.

תחילת האירועים במוצאי שבת, יומיים לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה הודיע שהחליט להגיש כתב אישום נגד נתניהו, אז פרסם ראש הלשכה הודעת תגובה, ובה התייחס בעיקר לחזקת החפות העומדת לנתניהו:

במוצאי שבת פרסם חימי הודעה ובה התייחס לחזקת החפות העומדת לנתניהו "ויתור על עקרון העל של חזקת החפות הוא סכנה אמיתית וממשית להליך המשפטי התקין שכולנו שואפים אליו", אמר חימי, "עלינו להפגין איפוק ולהבין שרק לבית המשפט הכלים לבחון ראיות ולהכריע בהליך משפטי".

בתגובה לדבריו היו שטענו כי חימי ניסה להלך בין הטיפות ולא לנקוט בכל עמדה ברורה אך מנגד אחרים טענו כי הבחירה להתמקד בחזקת החפות של נתניהו דיברה בעד עצמה.

עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין | צילום: יאיר שגיא עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא

הפוסט של עו"ד עמית בכר

במקביל לדברים הללו של חימי יצא עו"ד עמית בכר, יו"ר מחוז תל אביב בלשכה במעין הודעת תגובה ובפוסט שפרסם בפייסבוק הדגיש כי מלבד חזקת החפות יש להתייחס לנושאים נוספים: "בימים האחרונים אנו עדים למתקפה מסוכנת וחסרת תקדים כנגד גורמי אכיפת החוק, כולל קריאה לצאת לרחובות כנגד החלטת היועמ"ש ומתקפה אישית כנגד פרקליטים בכירים... איש מהפרקליטים לא פגע בחזקת החפות של מר נתניהו וכל שעשו היה מילוי חובתם על פי חוק כעורכי דין וכבאי כוח התביעה הכללית במדינת ישראל. יתרה מזאת אני חושב ששרבוב חזקת החפות בנסיבות האלה יוצרת גם עוול לנאשמים בכלל...".

הפוסט של בכר פורסם שלשום, והנה הבוקר (ד') הודיע חימי כי החליט לארגן "ערב מיוחד" שנושאו "שלטון החוק – שעת מבחן", שיערך ביום ראשון הקרוב בתל אביב.

ההזמנה של הלשכה ההזמנה של הלשכה ההזמנה של הלשכה

למרות שהאירוע מתקיים במחוז תל אביב, שהיו"ר שלו הוא עו"ד בכר, מתברר שחימי החליט להזיז הצידה את בכר, ואת האירוע תנחה דווקא עו"ד רומי קנבל, יו"ר מחוז מרכז הסמוך. התנהלות כזו שיו"ר מחוז אחד מנחה ערב עיון שמתקיים במחוז אחר היא נדירה ביותר ויוצאת דופן.

"יישור קו עם התקפות נתניהו"

המהלך להתעלם מיו"ר מחוז מכהן מזכיר את ההתנהלות של עו"ד אפי נוה כלפי עו"ד דורון ברזילי, לפני שנים אחדות, אלא שמעבר לעסקנות הפנים לשכתית, הדילוג על בכר נתפס והתפרש אצל כמה וכמה מעורבים בלשכה כנקיטת צד ברור ויישור קו עם התקפות ראש הממשלה, מה שמעורר בשעות האחרונות סערה גדולה אף יותר בלשכה.

בהזמנה לאירוע נכתב כי בעקבות החלטת היועמ"ש להגיש כתב אישום נגד ראש הממשלה נתניהו והתגובות הסוערות מזמין חימי את עורכי הדין לערב מיוחד "שבו ישמיעו מיטב עורכי הדין את קולם במסגרת הרצאות קצרות".

בין המרצים בערב העיון יהיו עורכי הדין אלי זהר, צביקה בר נתן, ציון אמיר וברוריה לקנר – כולם אכן פרקליטים בכירים ומוכרים. לצידם הוזמן להרצות גם עו"ד ינון סרטל, שלא נחשב אחד מבכירי עורכי הדין בישראל, אך התבטא בימים האחרונים בחריפות כשאמר ש"לא רק שיקולים משפטיים עמדו בניסוח כתב האישום נגד נתניהו" וכן עו"ד כנרת בראשי שתקפה גם היא פומבית את הפרקליטות. ההרצאה האחרונה תינתן ע"י עו"ד מיכל רוזן עוזר, שמייצגת את איריס אלוביץ'.

עו"ד גליה שמילוביץ-גרינגרד נגד חימי

בינתיים ובמקביל לאירועים אלו, אחת מחברות המועצה הארצית בלשכה, עו"ד גליה שמילוביץ-גרינגרד, תקפה בפוסט שפרסמה בפייסבוק את חימי, והתייחסה לדברים שנשא חימי לפני כשבועיים, בכנס חיפה למשפט. מתברר שבאותו יום ובהתייחסו לתרגילי חקירה בתיקי נתניהו, הודיע חימי כי הוא הורה על הקמת צוות מיוחד לבדיקת הנושא.

עו"ד עמית בכר , צילום: תומר גנון עו"ד עמית בכר | צילום: תומר גנון עו"ד עמית בכר , צילום: תומר גנון

ואלו הדברים שאמר חימי באותו אירוע: "אנחנו בלשכת עורכי הדין, כמו כל אזרח במדינה, רואים ושומעים השכם והערב את הפרסומים סביב החקירות בתיקי ראש הממשלה, שלאחרונה עוסקים בהילוכי מערכת אכיפת החוק בגיוס עדי המדינה ובתרגילי חקירה שונים ומשונים. אני לא מתכוון להביע חלילה דעה על תיק כזה או אחר, אבל כאשר נחשפות עדויות על פגיעה לכאורה בזכויות יסוד של חשודים ונחקרים, אין בכוונתנו לשתוק. לשכת עורכי הדין מגבה ותגבה את כל גורמי אכיפת החוק בדרך לחקר האמת אבל הערך של חקר האמת, אינו חשוב יותר מזכויות אדם".

"לכן בשבועות האחרונים פניתי מספר פעמים ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט וביקשתי ממנו לבחון ביסודיות את המידע שנחשף. יתרה מכך, הוריתי השבוע על הקמת צוות מיוחד שיבחן את גבולות האסור והמותר בתרגילי חקירה וייתן המלצותיו. הוועדה החשובה הזו לא תסתפק בכתיבת דוח עם מסקנות והמלצות – ובכוונתי להוביל לגיבוש יוזמת חקיקה שתגן ושתשמור מכל משמר על זכויותיו של כל נחקר ללא כל קשר אם הוא "עד מפתח" או לא. הבהרתי ואני שב ומבהיר, במקום שבו נזהה פגיעה בזכויות יסוד של כל אדם באשר הוא - לשכת עורכי הדין תתייצב, תצלצל בפעמונים ולא תשקוט".

בפוסט שכתבה עו"ד שמילוביץ-גינגרד היא תהתה: "האם לשכת עורכי הדין עומדת לקחת חלק בצוות ההגנה של נתניהו?" והוסיפה כי "מאז נאומו של ראש הממשלה, לשכת עוה"ד שותקת באופן פורמלי בעניין ההסתה והתגובה של ראש הלשכה ביחס להתבטאויותיו של ראש הממשלה הינה רפה בלשון המעטה". לעומת זאת ראש הלשכה כתבה שמילוביץ-גינגרד מתבטא בעניין "זכויות נחקרים" באופן מאוד ברור ונוקב. מסתבר שראש הלשכה פונה ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה לבחון את המידע שנחשף כביכול, מורה על הקמת צוות מיוחד של לשכת עוה"ד אשר יהיה אמון מטעם הלשכה לבחון את תרגילי החקירה, לכתוב דוח בנושא ואף להוביל יוזמות חקיקה בנושא זכויות נחקרים וחקר האמת.

עו"ד גליה שמילוביץ-גרינגרד עו"ד גליה שמילוביץ-גרינגרד עו"ד גליה שמילוביץ-גרינגרד

"על פניו נראה כי לשכת עורכי הדין בשמי ובשמכן החליטה להרים את הכפפה ולהיות הגורם שיוביל את המהלך של "חקירת החוקרים" כפי שנתניהו הגדיר בנאומו. כל זה לא קורה בואקום, זה קורה כי הפוליטיקה חדרה ללשכת עורכי הדין הרבה לפני זה", טענה.

שמילוביץ-גינגרד העלתה את השאלה מהי למעשה מטרת הדוח שיכין צוות של הלשכה ואת מי הוא ישמש. "כולנו צריכים לשאול את עצמנו מה משקלה של חוות דעת שעליה חתומה לשכת עורכי הדין בישראל שמתייחסת לנושא שיעמוד בלב ליבו של ההליך המשפטי נגד ראש הממשלה? מה יהיה משקלן של הצעות חקיקה שיוגשו ע"י צוות כזה שיורכב ע"י לשכת עורכי הדין? את מי ישרת הדוח הזה ויוזמות החקיקה תוביל הלשכה? מדוע דווקא עכשיו הלשכה יוצאת ביוזמה כזו אבל לא עשתה זאת עבר? כולנו צריכים לתהות ומגיעה לנו על כך תשובה – האם מישהו הזמין חוות דעת מהלשכה בנסיבות פוליטיות?".

בתגובה נמסר מדוברות לשכת עורכי הדין: "לשכת עורכי הדין גאה לקיים את הכנס הארצי החשוב הזה שנעשה ביוזמת ראש הלשכה, עו"ד אבי חימי. ראש הלשכה רואה חשיבות רבה במעורבות הלשכה בנעשה בחברה הישראלית וכנס זה הוא חלק משמעותי מתפיסת עולם זו. "אני אסיר תודה ליו"ר מחוז מרכז, עו"ד רומי קנבל, על שניאותה להנחות את האירוע" - אמר עו"ד חימי על בחירת מנחת האירוע.

תגיות