אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ריב רשויות מונע בניית 1,000 דירות באור ים הדמיה: וויופוינט

בלעדי לכלכליסט

ריב רשויות מונע בניית 1,000 דירות באור ים

מחלוקת בין רשות מקרקעי ישראל, עיריית אור עקיבא ומשרדי ממשלה על מתקן לטיהור שפכים מעכבת היתרי בנייה ל־1,000 דירות מחיר למשתכן באור ים, כך נודע לכלכליסט. קבלן: ״אנו בני ערובה במאבק הזה״

28.11.2019, 08:21 | ענת דניאלי

פרויקטים של מחיר למשתכן בשכונת אור ים החדשה באור עקיבא מעוכבים מבלי שבנייתם החלה, כך נודע ל”כלכליסט”.

קראו עוד בכלכליסט

אלה כ־1,000 דירות שטרם החלה בנייתן בשל אי הסכמות בנוגע להרחבה וחיבור הדירות הללו למתקן טיהור שיוכל לעמוד בכמות השפכים שתוזרם מהן.

הדמיה של אור ים. “פרסום מכרז נוסף רק יחמיר את הבעיה", הדמיה: וויופוינט הדמיה של אור ים. “פרסום מכרז נוסף רק יחמיר את הבעיה" | הדמיה: וויופוינט הדמיה של אור ים. “פרסום מכרז נוסף רק יחמיר את הבעיה", הדמיה: וויופוינט

שכונת אור ים תכלול 3,482 דירות רובע מגורים ממזרח לאור עקיבא בשטח של כ־1,060 דונם, שתרמה קרן אדמונד דה רוטשילד וקידמה החברה לפיתוח קיסריה. לאחר סכסוך בין המדינה לקרן הגיעו להסכמות לשווק כ־2,000 בשכונה במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

עד כה שווקו בשכונה כ־1,000 דירות של מחיר למשתכן ליזמים. במחיר למשתכן באור ים זכו הקבלנים במכרז בספטמבר 2018 והזוגות הצעירים שעלו בהגרלה כחודש לאחר מכן. ליזם חנן מור יש שני מגרשים בפרויקט: אחד עם 322 דירות שמהן 255 במסגרת מחיר למשתכן; ושני של 298 דירות, מהן 209 במחיר למשתכן, אחד מהם צפוי להתקדם להיתר בנייה משום שהוא במקום שמאפשר, על פי שלביות התב”ע לקבל היתר בנייה. לחברת אלמוגים 220 דירות מהן 154 במחיר למשתכן.

לב.ס.ט 200 דירות מהן 147 מחיר למשתכן ולאודור 210 יח״ד מהן 147 למשתכן. שלא במסגרת מחיר למשתכן נבנות באור יום כ־1,000 דירות ובשטחים ששיווקה החברה לפיתוח קיסריה לשוק הפרטי בפרויקטים של חברות אלקטרה ושיכון ובינוי.

בהוראות התכנית (תב״ע) לשכונה מוגדר הפיתוח של מתקן טיהור השפכים כפרויקט הדרגתי ביחס ליכולת של מתקן הטיהור של העיר השכנה חדרה לקלוט תוספת שפכים מהדירות שנבנות באור ים: ״תנאי למתן היתר בנייה מעבר ל־50% מיחידות הדיור (כ־1,700 — ע״ד) המבוקשות יהיה אישור משרד הבריאות כי מתקן טיהור השפכים מסוגל לקלוט בפועל את תוספת יחידות הדיור״.

הדמיית אור ים, צילום: Viewpoint הדמיית אור ים | צילום: Viewpoint הדמיית אור ים, צילום: Viewpoint

השאירו את היזמים בני ערובה

אך בעקבות אי הסכמות בין גורמים שונים באשר לשימוש במתקן, הקיבולת שלו והרחבתו — לא ניתנים היתרים לאותן 1,700 דירות, עוד בטרם הגיעו למגבלה בתב״ע. בעקבות המצב מנסים במוסדות השונים לפתור את הבעיה בכללותה. השבוע התקיים בוועדת התכנון המחוזית חיפה דיון בניסיון לפתור את הבעיה ודיון נוסף צפוי בשבוע הבא במטה הדיור.

״יש מחלוקת בין גורמים רבים בהם רשות מקרקעי ישראל (רמ״י), ראש עיריית אור עקיבא ומשרדי הממשלה וכתוצאה מכך נעצרו ההיתרים״, אמר אחד היזמים, והוסיף: ״השאירו את היזמים בני ערובה למאבקים האלה״. עם זאת הוא ציין אי קבלת היתר שנה לאחר הזכייה ״זה לא הרבה זמן. מניסיונו יש פרויקטים במחיר למשתכן שחיכו גם שנתיים להיתרי בנייה״.

למרות עצירת הבנייה ומניעת ההיתרים, המדינה ממשיכה לשווק מכרז חדש באור ים. המכרז הוא לכ־600 דירות. הוא פורסם במרץ ולאחר דחיות מרובות מועד הסגירה שלו הוא באמצע החודש הבא. במכרז לא מופיע כל אזכור לכך שקיימות בעיות בהנפקת היתרי בנייה במקום וכי אותם הקבלנים שיזכו במכרז — ימצאו עצמם מול זוכים שממתינים להתקדמות הפרויקט שנעצר. נדמה כי שיווק הדירות הוא חלק מהרצון לעמוד ביעדי הממשלה — גם אם זה אומר שלא יוכלו לבנות במקום.

לדברי ראש עיריית אור עקיבא יעקב אדרי: ״אנחנו מוכנים לתת היתרי בנייה עד המגבלה שנכתבה בתב״ע. אני לוחץ בעניין הזה ובשבוע הבא אפגש עם יו״ר מטה הדיור במטרה לקדם את סוגיית מטהר השפכים. החוצפה הכי גדולה בעיני היא שרמ”י יודעת שיש בעיה — ורק מחמירה אותה באמצעות פרסום של מכרז נוסף לעוד דירות במצב הזה”.

מרשות מקרקעי ישראל נמסר: ״סוגיית מתקן טיהור השפכים ש מוכרת ומטופלת באופן אינטנסיבי על ידי רמ"י וגורמים נוספים במטרה למנוע עיכובים במתן הדירות לזוכי מחיר למשתכן. הבעייה אינה טמונה ביכולת הקיבול של המתקן, אלא בחלוקת השימוש בו בין הרשויות השונות ששותפות בו”.

מהוועדה המרחבית שומרון נמסר: “עיריית אור עקיבא בתיאום עם הוועדה יבחנו שלבי פיתוח בפריסת יחידות הדיור שטרם נוצלו לפי קריטריונים שיבטיחו פיתוח מושכל בשים לב למגבלות שבתוכנית והחסמים המונעים מימוש מלא של יחידות הדיור בשל קיבולת מתקן הטיהור”

תגיות