אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד שטיינמץ עמינח: אזרחים אמריקאים? הקפידו על דיווח לרשויות המס בארה"ב צילום: Canva

משרד שטיינמץ עמינח: אזרחים אמריקאים? הקפידו על דיווח לרשויות המס בארה"ב

לפי שטיינמץ עמינח ושות' ישראלים רבים מחזיקים באזרחות אמריקאית נוספת, אך אינם מודעים לכך שחלה עליהם חובה לדווח על הכנסותיהם גם כלפי רשויות המס בארה"ב

28.11.2019, 09:12 | אלישע שמחוני

מוגש מטעם DUN'S 100 

עומר אדם הוא הזמר הכי מצליח בישראל בשנים האחרונות, ומתפרנס לא רע מכך ככל הנראה, בלי עין הרע כמובן. עם זאת, לאחרונה התפרסם כי ההכנסות שהפיק מן הקריירה המצליחה שלו, מעניינות גם את הממשל בארה"ב: אדם מחזיק בנוסף לאזרחותו הישראלית גם באזרחות אמריקאית. ב-2010, נחקק בקונגרס האמריקאי חוק הפטק"א (FATCA) כחלק מהניסיון של האמריקאים להילחם בגירעון הגדל בתקציב המדינה. החקיקה מחייבת כל אזרח אמריקאי באשר הוא, ולא חשוב היכן הוא מתגורר וחי בפועל, לדווח דיווח מלא בכל שנה על חשבונות פיננסים שיש לו מחוץ לארה"ב.

החוק הזה נאכף גם בישראל על ידי הבנקים המקומיים, אשר מחויבים לדווח לרשויות המס בארה"ב על חשבון הבנק של כל בעל אזרחות אמריקאית, ואף להעביר מידע בגין מי "שחשוד" כאמריקאי. כמו כן, לאזרח אמריקאי, או לחילופין לבעל הכנסה מארה"ב גם אם אינו אזרח אמריקאי, יש חובת דיווח והגשת דוח מס שנתי בארה"ב.

לפי טלי לבנון, מנהלת המחלקה האמריקאית במשרד רואי חשבון שטיינמץ עמינח, מדובר בתופעה. "מאז הפרסומים בנושא של עומר אדם, פונים אלינו המון אנשים עם אזרחות אמריקאית במטרה להסדיר את ענייניהם. חלקם ידעו שהם צריכים לטפל בנושא, אבל פשוט דחו את הטיפול כל הזמן, עד שפתאום הם הרגישו שאין ברירה. ולמה? נפל לאנשים האסימון שבעצם בנושא של דיווח על הכנסות אין יותר גבולות", אומרת טלי לבנון משטיינמץ עמינח. "פעם חשבו שהרשויות באמריקה לא יטרחו וישקיעו מאמצים כדי לאתר הכנסות של אזרחים מעבר לים, אז אין סיבה לטרוח ולדווח על ההכנסות. אולם היום, הדיווחים והתקשורת בין הגופים הרלוונטיים בישראל ובארה"ב נעשו יעילים יותר ומהירים ויתר, והיום אף אחד לא יכול עוד להסתיר את נכסיו".

"רשויות המס בארה"ב לא משחקות משחקים". טלי לבנון משטיינמץ עמינח, צילום: יח"צ "רשויות המס בארה"ב לא משחקות משחקים". טלי לבנון משטיינמץ עמינח | צילום: יח"צ "רשויות המס בארה"ב לא משחקות משחקים". טלי לבנון משטיינמץ עמינח, צילום: יח"צ

"לפני כמה שנים" מסבירה לבנון משטיינמץ עמינח, "בנק לאומי הגיע להסדר עם רשויות המס בארה"ב על תשלום קנסות בסך של 270,000,000 שקלים, מעין כופר על סגירת החקירה נגדו בגין חשדות לסיוע ללקוחותיו האמריקאיים להתחמק מתשלומי מס בארה"ב. היום כל הבנקים בישראל נזהרים זהירות יתרה בכל הקשור להתנהלות עם רשויות המס בארה"ב, ולכן מומלץ לכל אחד שיש לו אזרחות אמריקאית לטפל בעניין, לפני שהרשויות יגיעו אליו בעצמן".

אמריקה זה לא ישראל

מהן החובות המוטלות על ישראלי שיש לו אזרחות אמריקאית?

רו"ח משה לבון, מנהל בכיר ממשרד שטיינמץ עמינח מסביר: "כל מי שיש לו אזרחות אמריקאית (לרבות גרין-קארד) שמתגורר מחוץ לארה"ב, מחויב לדווח על ההכנסות שלו לרשויות המס בארה"ב בכל שנה, ולא משנה היכן ההכנסות הללו נתקבלו (כלומר, בין אם בישראל, בארה"ב, או בכל מדינה אחרת). גם אם אתה שכיר בישראל, ויש לך הכנסה ממוצעת, אתה חייב בהגשת דוחות ומסמכים בארה"ב. אין פירוש הדבר שתהיה חייב גם בתשלום מס, אבל לכל הפחות עליך לדווח. כמו כן, עליו להגיש בכל שנה טופס FBAR, שזה משהו שדומה להצהרת הון בישראל, לגבי חשבונות פיננסים בלבד."

למה הכוונה?

"בין ארה"ב למדינת ישראל יש אמנה למניעת כפל מס. האמנה קובעת לאיזו מדינה תינתן קדימות בגביית המס במצבים שונים, וכן היא מונעת גבייה של כפל מס. כלומר, בן אדם עם הכנסה ממוצעת בישראל שמשלם מס הכנסה כדבעי בישראל, לא ישלם גם מס הכנסה בארה"ב, אולם הוא בהחלט חייב לדווח על אותה הכנסה, בתנאי שהוא אינו פטור מכך עקב הכנסה שהיא מתחת לרף ההכנסה החייבת בדיווח" (בין 5,000 דולר ל-12,000 דולר לשנה, קרי רף נמוך במיוחד).

איך הרשויות מזהות שמדובר באזרח ארה"ב?

טלי לבנון ממשרד שטיינמץ עמינח: "נניח ואדם מבקש לפתוח חשבון בנק בישראל, או שאפילו יש לו כבר חשבון, אבל הוא מגיע לבנק כדי לקחת הלוואה. במצב הזה, אחד הטפסים שעל הלקוח למלא הוא הצהרת פטק"א (FATCA). ההצהרה הזאת אומרת שאין לאותו לקוח זיקה לארה"ב (במידה ואין לו כמובן), או שיש לו אזרחות או זיקה אחרת, ואז הוא ממלא את מספר הזהות שלו (Social security number ליתר דיוק), ומצהיר שהוא מגיש דוחות כראוי לרשויות בארה"ב. דיווח פרטים שגויים בטופס הזה מהווה עבירה פלילית. כמו כן, מי שמסרב לחתום על הטפסים, הוא בסיכון לכך שהבנק יחליט לנקוט נגדו הליכים כמו הקפאת חשבון הבנק, ואף להכניסו ל'רשימה השחורה', שהיא רשימה של אנשים שסירבו לחתום והפרטים שלהם מועברים לרשויות בארה"ב בסוף השנה.

"לא רק בנקים כפופים ל-FATCA". שטיינמץ עמינח, צילום: Canva "לא רק בנקים כפופים ל-FATCA". שטיינמץ עמינח | צילום: Canva "לא רק בנקים כפופים ל-FATCA". שטיינמץ עמינח, צילום: Canva

כמו כן, ישנם מצבים של אנשים לא פותחים חשבון בנק ולא עושים שום פעולה בבנק המצריכה להגיע פיזית לסניף הבנק, ועדיין הבנק יגיע אליהם ויברר את שאלת אזרחותם. לבנק ישנן מספר אינדיקציות שמעלות חשד שמדובר באזרח ארה"ב ('פוטנציאל לאמריקאיות'), ובנקים בישראל אט אט סורקים את כל הלקוחות שלהם, ובודקים אם יש אפשרות שאחד מהם אזרח אמריקאי ולא מילא הצהרת FATCA. נאמר ואדם מילא בעברו טופס כלשהו בבנק, ובארץ הלידה הוא כתב שהוא נולד בארה"ב, או שאחד מהוריו בעל אזרחות אמריקאית. אינדיקציות נוספות הן העברת כספים משמעותית מחו"ל, מחזיק כתובת נוספת בחוץ לארץ ופרטים מחשידים נוספים, שיגרמו לבנק לברר האם מדובר באזרח אמריקאי".

"העניין הוא" מוסיפה לבנון משטיינמץ עמינח, "שזה לא רק בנקים: גם חברות ביטוח, קרנות להשקעה וגופים פיננסיים שאנו באים איתם במגע, חייבים לברר אקטיבית אם הלקוח שלהם מחזיק באזרחות אמריקאית, ואם כן, להעביר הלאה את המידע למי שצריך. הבירור שמה שהבנקים והגופים הפיננסיים עושים הוא מקיף ומעמיק, וזאת משום הפחד הגדול מהקנסות שהם יכולים לחטוף מארה"ב".

כלוב של זהב

ישראלים רבים חולמים להחזיק בציקלונם גם אזרחות אמריקאית. הדבר נתפס כמשהו שכדאי וטוב שיהיה לנו, ולו רק למקרה שיום אחד נצטרך. עם זאת, האחוז הלא גדול של ישראלים שכן מחזיק באזרחות אמריקאית, לפעמים מעדיף אפילו לוותר על האזרחות שלו, בשל הרצון להימנע מהגשת דוחו"ת, וכן תשלום מיסים עודפים מעבר למה שהוא משלם בישראל (במידה ויש כאלה). עם זאת, ויתור על האזרחות האמריקאית אינו משימה פשוטה כלל וכלל, כאשר האזרחות האמריקאית הנכספת עבור ישראלים רבים, לפעמים מהווה גם כלוב של זהב.

רו"ח משה לבון ממשרד שטיינמץ עמינח מספק דוגמא: "נניח שאדם מסוים לא הגיש דוחות אף פעם, ועכשיו הוא מחליט שלא מתאימה לו האזרחות האמריקאית הזאת והוא מבקש לוותר עליה כדי שלא יחולו עליו חובות כאמריקאי. במצב זה, כאשר מוגשת בקשה לרשויות המתאימות לוויתור על האזרחות האמריקאית, הבקשה לא תתקבל בכזאת קלות: על אדם לדווח לפחות חמש שנים אחורה על הכנסותיו בכל שנה, ולכן עליו לערוך כעת דוחות חמש שנים אחורה".

"פונים אלינו אנשים רבים לצורך הסדרה מול רשויות המס בארה"ב". שטיינמץ עמינח, צילום: יח"צ "פונים אלינו אנשים רבים לצורך הסדרה מול רשויות המס בארה"ב". שטיינמץ עמינח | צילום: יח"צ "פונים אלינו אנשים רבים לצורך הסדרה מול רשויות המס בארה"ב". שטיינמץ עמינח, צילום: יח"צ

"בנוסף לכך", מוסיף רו"ח משה לבון משטיינמץ עמינח, "במקרים מסויימים הרשויות גובות "מס יציאה", שהוא מס הדומה למס רווחי הון, בגין כל הרכוש שהוא צבר עלי אדמות. המס הזה הוא גבוה במיוחד: שיעור המס הנגבה הוא כאילו אדם מוכר את כל הנכסים שלו (נדל"ן, ניירות ערך וכדומה), והוא משלם מס רווח הון לרשויות המס בארה"ב על כל הנכסים שלו. אין הדבר פוטר אותו כמובן מתשלום מס רווחי הון בישראל בהתאם לדין במידה שקיימת חובה כזאת (אם יש למשל אירוע מס כמו מכירה של הנכס). כלומר, מדובר בפוטנציאל לתשלום מס בשיעורים גבוהים במיוחד".

"לכן, לא בהכרח כדאי לוותר על האזרחות. רצוי להגיע להיוועצות ולברר בכל מקרה מה מתאים לאותו אדם כדי לשלם כמה שפחות" אומרת טלי לבנון משטיינמץ עמינח. "חשוב לומר שיש גם תוכנית של גילוי מרצון כלפי הרשויות בארה"ב. מי שטוען שהוא לא היה מודע לחובה שלו לדווח וכדומה, יכול לבדוק אפשרות להיכנס לתוכנית של גילוי מרצון מול רשות המס האמריקאית (Voluntary disclosure), יש אפשרות להגיש דוחות מס שלוש שנים אחורה, ואז אפשר להגיע ליישור קו עם הרשויות בארה"ב. אי עמידה בחובת הדיווח היא עבירה פלילית בארה"ב: ה-IRS, מס ההכנסה האמריקאי, לא משחק משחקים".

תגיות