אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלייה של 19% במספר הנכים המובטלים מאז 2013 צילום: shutterstock

עלייה של 19% במספר הנכים המובטלים מאז 2013

מנתונים שמפרסם שירות התעסוקה עולה כי 22% מסך המתייצבים בלשכות התעסוקה - מובטלים ותובעי הבטחת הכנסה - הם נכים; ממוצע המתייצבים החודשי בלשכות הוא כ-160 אלף, ואילו ממוצע המתייצבים הנכים - 33.4 אלף

28.11.2019, 13:36 | שחר אילן

מספר המובטלים הנכים עמד באוקטובר האחרון על 8,000 - עלייה של 19% מאז אוקטובר 2013, אז עמד מספרם על 6,700; כך עולה מנתונים שמפרסם היום (ה') שירות התעסוקה, לקראת היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלויות שיחול בשבוע הבא. באותה תקופה נרשמה ירידה משמעותי באחוז המובטלים בציבור כולו, מ-5.9% ב-2013 ל-3.4% בחודש שעבר.

בשש השנים האחרונות חלה ירידה של 47% במספר הנכים תובעי הבטחת הכנסה, מ-45,100 באוקטובר 2013 ל-24 אלף בחודש שעבר. ירידה זו מקבילה לירידה שנרשמה במספר תובעי הבטחה ההכנסה בציבור כולו (39% בין השנים 2014 ל-2018).

קראו עוד בכלכליסט

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

בשירות התעסוקה מייחסים את הירידה במספר מקבלי הבטחת ההכנסה להצלחת תוכנית "מעגלי תעסוקה", לשילוב מובטלים כרוניים בשוק העבודה; מאידך, גורמי רווחה שונים טעונים שהשפעה רבה יש גם להקשחת התנאים לקבלת הבטחת הכנסה, ולשחיקה בקצבאות - שאינן מאפשרות קיום בכבוד.

22% מסך המתייצבים בלשכות התעסוקה (מובטלים ותובעי הבטחת הכנסה) הם נכים. ממוצע המתייצבים החודשי בלשכות הוא כ-160 אלף, ואילו ממוצע המתייצבים הנכים - 33.4 אלף. מדובר בירידה של 33% ממספר המתייצבים הנכים ב-2013, שעמד על 52 אלף.

מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור, אמר ש"הנתון לפיו כמעט רבע מכלל המתייצבים בלשכות התעסוקה הם אנשים בעלי מוגבלויות, מדאיג. הוא מצביע על קושי של בעלי מוגבלויות, בעיקר מהדור המבוגר, להשתלב בשוק העבודה. שירות התעסוקה ימשיך לפעול לשיפור מצב התעסוקה של בעלי המוגבלויות, תוך מתן טיפול מדויק ומותאם לכל דורש עבודה".

סמנכ"ל חברת החשמל והפעיל לשילוב נכים בעבודה אורן הלמן, אמר בתגובה כי "על פי נתוני מבקר המדינה והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שילוב אנשים עם מוגבלויות בעבודה היה מביא לצמיחה של כחמישה מיליארד שקלים". בפועל, לדבריו, יותר מ-50% מהאנשים עם מגבלה תפקודית חמורה אינם עובדים. הלמן מאשים שהדבר נובע מהיעדר אכיפה של החוק, שמחייב שילוב של 5% נכים בשירות הציבור, ומההסכם הקיבוצי המחייב שילוב של 3% בכלל החברות במשק. "מאכזב שמנהלים בשירות הציבורי נכנעים לסטיגמות ודעות קדומות".

המנהל השותף של האשכול לשינוי חברתי בבית איזי שפירא, יואב קרים, אמר: "הנתונים מראים שמדינת ישראל צריכה לעשות מעשה לשילוב אנשים עם מוגבלויות - שהוא לא רק נכון מוסרית, אלא גם המעשה הכלכלי הנכון".

תגיות