אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צ'רנוביל הפכה ליעד תיירות פופולרי - האם בטוח לבקר שם? צילום: שאטרסטוק

סודות החופשה

צ'רנוביל הפכה ליעד תיירות פופולרי - האם בטוח לבקר שם?

האזור שנפגע בתאונה הגרעינית הקשה ביותר בהיסטוריה אולי לא נראה כמו מוקד משיכה לתיירים, אך מספר המבקרים בצ'רנוביל עלה בהתמדה והגיע לשיא בעקבות הסדרה של HBO. עם זאת, אי אפשר פשוט להופיע שם ולהיכנס; יש להזמין סיור עם מדריך מורשה - ולמלא אחר ההוראות

07.12.2019, 08:06 | שירות כלכליסט

אזור שנפגע בתאונה הגרעינית הקשה ביותר בהיסטוריה אולי לא נראה כמו מוקד משיכה לתיירים, אבל האזור האסור לכניסה בצ'רנוביל הפך לאחד מיעדי הביקור הפופולריים ביותר בעולם בשנים האחרונות, כאשר מספר המבקרים בו עלה בהתמדה והגיע לשיא בעקבות הסדרה "צ'רנוביל" של HBO.

קראו עוד בכלכליסט

צ צ'רנוביל | צילום: שאטרסטוק צ

אך האם בטוח לבקר שם? מומחים אומרים שאפשר בהחלט לבקר באתר התאונה אם נוקטים באמצעי זהירות פשוטים. מפעילי הסיורים במקום גם מדגישים שחשוב באותה מידה שהמבקרים ישמרו על הכללים שנועדו להגן על האזור האסור ממבקרים, ושיש לכבד את המקום ולזכור שמדובר במקום בו אירעה טרגדיה שבה איבדו רבים את חייהם.

אי אפשר פשוט להופיע בצ'רנוביל ולהיכנס. על כל המבקרים להזמין סיור עם מדריך מורשה שיוביל אותם במסלול המתוכנן, שכולל גם מספר נקודות לבדיקת קרינה. מספר חברות תיור אוקראיניות, כמו ChernobylWel.com ו-SoloEast, מציעות טיולי יום שיוצאים מקייב, וטיולים בני יומיים שכוללים שהיית לילה במלון באזור האסור לכניסה. אפשר לבקר בצ'רנוביל גם כחלק ממספר סיורים רב-יומיים במספר ערים, שמציעה חברת Intrepid Travel.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

"לפני שנוסעים, כדאי להתעניין בפרטים ובמורכבויות של מה שהתרחש בצ'רנוביל. כשמבינים את הטרגדיה שהתרחשה כאן, אפשר לראות את הדברים בקונטקסט הנכון שלהם", אומר סטף מילינגטון, מנהל המוצר של אינטרפיד טרבל באירופה. אחת הדרכים להתיידע, היא כמובן הסדרה "צ'רנוביל" של HBO, שתיארה את האסון ואת ההקשרים הפוליטיים שהקיפו אותו והובילו אליו. אם אתם מעדיפים לקרוא על מה שהתרחש שם, עומדים לרשותכם "קולות מצ'רנוביל" של סווטלנה אלכסייביץ' מ-1997, או "חצות בצ'רנוביל" מ-2019 של העיתונאי אדם היגינבוטהם.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

לאזור האסור לכניסה יש להתייחס כאל מוזיאון תחת כיפת השמיים. "בחנו וחיקרו את האזור, אבל אל תקחו דבר אל מחוצה לו", כך מייעץ מיכאל קרייסיר, מנהל שיווק ב-ChernobylWel.com. "המטרה היא לשמר את האזור עד כמה שניתן. הטבע כבר מתחיל לנכס אותו בחזרה, אז אנחנו מאוד מקווים שהמבקרים יהיו רגישים לאתגרים הייחודיים של שימור האזור הזה".

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

אך החוקים מיועדים גם לשמירה על ביטחון המבקרים. "בהינתן הזמן הקצר שהמבקרים שוהים באזור, רמות הקרינה לא אמורות להזיק. אך ליתר ביטחון המבקרים חייבים ללבוש בגדים עם שרוולים ארוכים ונעליים סגורות", כך מילינגטון. מי ששוהה באזור במשך פחות מ-48 שעות יספוג כמות קרינה ששווה לזו של טיסה בין יבשתית – כל עוד שומרים על כללי הבטיחות. אסור לגעת בדבר, ויש להימנע מאזורים עם עשב גבוה או צמחיה ולשים לב לשלטים שמתריעים על מקומות עם רמות קרינה גבוהות.

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

מספר ההרוגים הרשמי באסון צ'רנוביל הוא 31 "בלבד", מספר שרבים חולקים עליו וטוענים שמהווה חלק מניסיון טיוח של ברית המועצות לשעבר של מה שבאמת אירע. ההשערה היא שאלפי בני אדם מתו בעקבות האסון והשלכותיו, מסרטן או כתוצאה ישירה מהפיצוץ, ושעשרות אלפים נוספים באוקראינה ובלארוס סבלו מבעיות בריאותיות עקב חשיפה ארוכת טווח לקרינה.

למבקרים יש אפשרות להחזיר משהו למקום ולתושבים שהתיישבו מחדש בתנאים הקשים של האזור האסור לכניסה. באזור נותרו רק כ-100 תושבים, רובם קשישים, וזאת מתוך כמה מאות שחזרו לבתיהם למרות סיכוני הבריאות בשלהי שנות ה-80. הסיורים של אינטרפיד לצ'רנוביל כוללים ביקור אצל התושבים ותרומות של אוכל ואספקה. ChernobylWel.com מספקת סיוע קבוע לתושבים בנוסף לתרומה של 1% מרווחיה השנתיים. כל חברות הטיולים הגדולות מאפשרות למבקרים לתרום כסף או מצרכים לתושבים, או לקרנות למלחמת בסרטן באזור - רק צריך לשאול את המדריך. בנוסף, ישנן קרנות שנותנות סיוע למאות הכלבים המשוטטים שחיים באזור - צאצאיהם של חיות המחמד של התושבים שאולצו להתפנות ממנו לאחר האסון.

תגיות