אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע דורשת מהאחים שבע הבהרות וההנפקה מתעכבת צילום: שוקה כהן, אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע דורשת מהאחים שבע הבהרות וההנפקה מתעכבת

הרשות בודקת האם באמת התנהל סכסוך בין ביכורי השדה אחזקות לבין נטו, או שמדובר בלחץ שהפעיל דודי עזרא על האחים שבע לקנות ממנו את אחזקותיו (50%) בביכורי השדה דרום, כדי שההנפקה לא תתעכב. ברשות ניירות ערך סירבו להתייחס

05.12.2019, 06:52 | גולן חזני

העסקה לרכישת חלקה של נטו בביכורי השדה דרום מעכבת את הנפקתה של ביכורי השדה אחזקות. זאת, למרות שלכאורה העסקה הזו נועדה דווקא לפתור את הפלונטר שמעכב את הנפקת החברה, שבבעלות האחים ששי ואילן שבע, לפי שווי מבוקש של 600 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי רשות ני"ע דורשת מביכורי שדה אחזקות שורה של גילויים הנוגעים לעסקה. בין היתר מדובר על גילויים הנוגעים להתנהלות מול נטו, שבשליטת משפחת עזרא, שהולידה את העסקה שבמסגרתה ביכורי השדה אחזקות רכשה את חלקה של נטו (50%) בביכורי השדה דרום ב־300 מיליון שקל ועלתה לאחזקה של 100% בחברה.

מימין: אילן שבע, מבעלי השליטה בביכורי השדה וענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע, צילום: שוקה כהן, אוראל כהן מימין: אילן שבע, מבעלי השליטה בביכורי השדה וענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע | צילום: שוקה כהן, אוראל כהן מימין: אילן שבע, מבעלי השליטה בביכורי השדה וענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע, צילום: שוקה כהן, אוראל כהן

הרשות בודקת את ההתנהלות בין נטו לביכורי השדה אחזקות, ומתמקדת בשאלה האם באמת התנהל סכסוך בין השתיים, או שמדובר בלחץ שהפעילה נטו על האחים שבע לרכוש ממנה את המניות.

בנוסף, מתנהל דיון על רווח ההון שתרשום ביכורי שדה אחזקות בעקבות הרכישה, שכן האחזקה ההיסטורית בביכורי שדה דרום רשומה בספריה בשווי נמוך יותר באופן משמעותי. כמו כן, הרשות דורשת מביכורי השדה אחזקות להכין דו"חות פרופורמה, שיציגו למשקיעים את ההשלכות של הרכישה והמעבר לאחזקה של 100% בחברה על תוצאת ביכורי השדה אחזקות.

לפני מספר שבועות נטו שיגרה שורה של מכתבים לביכורי השדה אחזקות, בשל סכסוך שנתגלע ביניהן. במכתבים הציעה נטו להפעיל מנגנון בוררות, על מנת לקבוע מי מהצדדים יעזוב את השותפות. לפי ההערכות, הסכסוך פרץ על רקע העובדה שביכורי השדה דרום, סיטונאית הירקות והפירות הגדולה בישראל, לא חילקה דיבידנדים בשלוש השנים האחרונות, למרות שיתרת הרווחים הראויים לחלוקה שלה הסתכמה ביותר מ־200 מיליון שקל.

הפעלת מנגנון בוררות היתה מעכבת באופן משמעותי את ההנפקה של ביכורי השדה אחזקות, ועל כן היה מדובר במנוף לחץ משמעותי מצד דודי עזרא על האחים שבע. עזרא שאף לכאורה ללחוץ את השניים לקנות את חלקה של נטו בביכורי השדה דרום, במסגרת שורה של צעדים בהם נקט על מנת להנזיל את אחזקותיו בנטו.

בין היתר, לפני חודשיים וחצי מכרה נטו אחזקות 21.6% ממניות החברה־הבת נטו מלינדה, תמורת 213 מיליון שקל, וירדה לאחזקה של 57.9% בחברה. במקביל, נטו מחלקת דיבידנדים רבים, לאחר שמשפחת עזרא לא הצליחה למצוא רוכש למניות השליטה תמורת מיליארד שקל.

בנובמבר נחתמה העסקה, שבמסגרתה ביכורי השדה אחזקות רכשה את חלקה של נטו בביכורי השדה דרום. באותה עסקה מכרה נטו לביכורי השדה אחזקות גם 23% ממניות חברת גרין ארק, שעוסקת ביצוא חקלאי, ושלפני שנתיים החלה לעסוק גם במתן הלוואות.

התמורה בעסקה תינתן לנטו בשלושה שלבים: 100 מיליון שקל במזומן במועד השלמת העסקה, 50 מיליון שקל במזומן תוך שנה מהשלמת העסקה ו־150 מיליון שקל במניות של ביכורי השדה אחזקות לאחר שתונפק. את הנפקת ביכורי השדה אחזקות אמורה להוביל חברת החיתום אוריון והיא צפויה להתקיים בתחילת 2020.

החברה המונפקת תכלול גם 8 חנויות של רשת המכולים שוק העיר, שאותה מבקשים האחים שבע להרחיב. ביכורי השדה דרום סיימה את המחצית הראשונה של 2019 עם הכנסות של 655 מיליון שקל ורווח נקי של 20 מיליון שקל, לעומת הכנסות של 452 מיליון שקל ורווח נקי של 18 מיליון שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה.

את 2018 סיימה החברה עם הכנסות של 986 מיליון שקל ורווח נקי של 34 מיליון שקל. ב־2017 הרווח הנקי עמד על 16 מיליון שקל ומחזור ההכנסות עמד על 925 מיליון שקל. את 2018 חתמה גרין ארק עם רווח נקי של 2 מיליון שקל.

מרשות ני"ע נמסר כי היא אינה מתייחסת לפעילותה מול הגופים המפוקחים, וככל שיידרש פעילותה זו תבוא לידי ביטוי בדיווחי החברה.

תגיות