אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אם למישהו יש רעיון איך שוברים את הבננה, מוזמן" צילומים: אוראל כהן, יובל חן, סיון פרג'

חשיפת כלכליסט

"אם למישהו יש רעיון איך שוברים את הבננה, מוזמן"

התכתבויות ווטסאפ בין שאול אלוביץ' ואנשיו מראות כיצד רמסו את משרד התקשורת כדי לאשר את עסקת בזק־yes, שהיתה שווה להם יותר ממיליארד שקל: מנכ"ל המשרד הוזעק מלונדון כדי לעקוף את אנשי המקצוע - ובראשם היועצת המשפטית דנה נויפלד, הכל כדי למחוק סעיף שאיים על השלמת העסקה

08.12.2019, 06:51 | תומר גנון וליטל דוברוביצקי

90 יום. זה פרק הזמן שהקציב דירקטוריון בזק ב־24.3.2015 לבעל השליטה בחברה שאול אלוביץ', כדי שיחתים את שר התקשורת דאז בנימין נתניהו על האישור הסופי לעסקת חייו. בעסקה, מונופול התקשורת ירכוש מאלוביץ' את יתרת מניותיו ב־yes.  

קראו עוד בכלכליסט

העסקה הזאת, שעומדת במרכז תיק 4000, היתה שווה לאלוביץ' עד 1.05 מיליארד שקל. הוא היה זקוק לכסף בדחיפות, כדי לשלם לבנקים חובות עתק.

כשהתקרב הדדליין להשלמת העסקה - 23.6.15 - בכירי קבוצת בזק התגייסו למאמץ ופעלו לתפור את הקצוות מול משרד התקשורת. לפי האישום, מי שדאג שהכל ילך חלק היה שלמה פילבר, האיש שנתניהו מינה למנכ"ל המשרד בראשית אותו חודש. הוא דחף וקידם את העסקה בניגוד לעמדת אנשי המקצוע במשרד, הכל כדי שנתניהו יחתום על האישור בזמן. לו הדדליין היה חולף, דירקטוריון בזק היה יכול לבטל את העסקה. כך לפחות חשש אלוביץ'.

ההתכתבויות שנחשפות לכאן לראשונה הן מהיום שקדם לאישור העסקה (22.6.15) ומיום אישורה. הן נתפסו בטלפון של עמיקם שורר, מי שהיה יד ימינו של אלוביץ'. ביום שלפני אישור העסקה פתח אור אלוביץ', בנו של שאול, קבוצה בשם "דנה בננה", על שם דנה נויפלד, היועצת המשפטית של משרד התקשורת. בקבוצה היו חברים שורר, אור ושאול אלוביץ', מנכ"ל yes לשעבר רון אילון ואלי קמיר, היועץ האסטרטגי של בזק, שהיה אחראי על קשר עם פילבר ואנשי משרדו. ההתכתבויות נותנות הצצה נדירה אל מה שהתרחש שם בזמן אמת. 

פילבר שהה באותו זמן בלונדון עם אשתו, אבל גם משם שמר על האינטרס של אלוביץ'. בין היתר, הוא דאג שיוסר מהאישור סעיף שהיה חשוב לאנשי המקצוע במשרד התקשורת, כזה שאפשר להם לקנוס את בזק על הפרה שנעשתה במהלך אישורי העסקה. כפי שעולה מההתכתבויות, הסעיף נמחק, לשביעות רצונם של אלוביץ' ואנשיו.

הפרקליטות רואה בהתכתבות הזאת אחת הראיות המרכזיות להוכחת התזה שלה בתיק 4000. לשיטתה, אלה ראיות לכך שפילבר, בהתאם להנחיות שקיבל לדבריו מנתניהו עם כניסתו לתפקיד, דאג להיטיב עם בזק ועם אלוביץ'. התמורה לכך, לפי האישום, היתה הסיקור המלטף שקיבלו בני משפחת נתניהו באתר "וואלה".

בפרשיית השחתתו של פילבר הוחלט להעמיד לדין על מרמה והפרת אמונים את אלי קמיר ומנכ"לית בזק לשעבר סטלה הנדלר, בכפוף לשימוע. התיק נגד אור אלוביץ' ועמיקם שורר נסגר. שאול אלוביץ' מואשם במתן שוחד. רון אילון לא נחקר כחשוד בפרשה זו.

שרון קלינמן ומיכאל נאור, פרקליטיו של קמיר, מסרו: "הוספת סעיף 7 היתה ניסיון לתקוע 'עז' כדי לטרפד את האישור. גם רשות ני"ע ערך וגם משטרת ישראל סברו שיש לסגור את התיק נגד קמיר ואנו משוכנעים שכך תחליט הפרקליטות".

עורכי הדין שרון קלינמן ומיכאל נאור המייצגים את קמיר מסרו: "אלי קמיר גאה בשירות המקצועי והלגיטימי שנתן לבזק בקבלת האישור. האישור הגיע לבזק בדין ובזכות ולא בחסד. הסירוב לתת את האישור משך כשנה, למרות אישור הממונה על התחרות, לא נבע מסיבה מוצדקת אלא שימש "סנקציה" כנגד בזק רק משום שפנתה לבג"צ בעניין אחר. הוספת סעיף 7 המיותר היתה ניסיון נוסף לתקוע "עז" כדי לטרפד את האישור, ולא בכדי כל גורמי משרד התקשורת אישרו בזמן אמת וגם בחקירותיהם שסעיף זה כלל לא היה נחוץ. נזכיר שוב שגם הרשות לניירות ערך וגם משטרת ישראל סברו שיש לסגור את התיק נגד קמיר ואנו משוכנעים שכך תחליט הפרקליטות.

פרקליטו של שאול אלוביץ׳, עו״ד ז׳ק חן, מסר: ״אין לנו כל יכולת וכוונה לנהל משפט בתקשורת, וודאי שלא כאשר מודלפים שברירי ציטוטים מתוך חומר חקירה עצום. אנו סמוכים ובטוחים שבית המשפט שיבחן את העובדות לאשורן יגיע למסקנה ולפיה מר אלוביץ׳ לא עבר כל עבירה״.

מסנגורו של אור אלוביץ', עו"ד דרור מתתיהו, לא נמסרה תגובה.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
הדברים מטרידים מאוד ומראים מעורבות של אנשי בזק בעסקת שוחד
הם גם ממוטטים כליל את התזה של נתניהו, כביכול הוא לא עשה כלום ולא ידע כלום ועשה את מה שאנשי המקצוע המליצו עליו. היום ברור מאוד שהיועצת המשפטית של משרד התקשורת נלחמה כדי להכניס סעיף למסמך (אחרי שפיילבר כבר הצליח להוריד את רוב התנאים המקדימים), ושפילבר ונתניהו טירפדו את ההוספה. מדובר בעסקת שוחד מושחתת ובסטייה מובהקת מן השורה, לרעת האזרחים ולטובת בזק, תוך היפוך מוחלט של מדיניות משרד התקשורת והכפפתו לאינטרסים של בזק. מנהלי בזק יכלו לשמוח אז; הציבור הישראלי הפסיד. לעניין השוחד, בכלל לא מעניין ולא רלוונטי האם הסעיף שהורד היה מוצדק מבחינה עניינית או לא, והאם התנאים שהורדו היו מוצדקים מבחינה עניינית או לא. הדבר היחיד שמעניין הוא שהורדתם הושגה בצורה של עסקת שוחד מושחתת לטובת ראש הממשלה, ולא בצורה של משא ומתן ודיון לגיטימיים.
א  |  10.12.19
לכל התגובות